Yhtiökaistan käyttöönotto-opas

Kun taloyhtiö on tilannut Yhtiökaista-palvelumme, saa jokainen asunto käyttöönsä oman nettiyhteyden valitulla perusnopeudella. Jos valittu perusnopeus ei riitä tarpeisiisi, voit tilata nopeamman, edullisen lisänopeuden omaan asuntoosi. Tästä lisäpalvelusta solmit kanssamme oman sopimuksesi.

Yhtiökaista toimitetaan niin, että asuntoon asennetaan kuidun kytkennän yhteydessä mediamuunnin ja WiFi-reititin. Kun ne on asennettu, perusnopeus on kytketty ja käytettävissä. Voit kytkeä yhteyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on lukittu ja sen koodit löytyvät WiFi-reitittimestä.

Jos taloyhtiöllä on Ethernet- tai kuitusisäverkko, Yhtiökaista voidaan toimittaa sen kautta. WiFi-reititin tai kuitupäätelaite on silloin kytkettävä tulevaan signaaliin Ethernet-kaapelilla, tuleva signaali on tavallisesti sähkökaapissa. Suosittelemme sijoittamaan WiFi-reitittimen sähkökaapin ulkopuolelle parhaan WiFi-signaalin varmistamiseksi. Kun asunnossa on Ethernet-portteja, WiFi-reitittimen voi sijoittaa toiseen huoneeseen. Kytke WiFi-reititin haluttuun Ethernet-porttiin esim. olohuoneessa ja huomioi portin numero. Etsi sähkökaapissa saman numeroinen portti ja kytke Ethernet-kaapeli sen ja tulevan signaalin väliin.

Aiemmin Yhtiökaista on voitu toimittaa taloyhtiön kuparista sisäverkkoa kautta, päätelaite kytketään silloin asunnon puhelinpistokkeeseen. 

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi nettiyhteyden maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kytke Ethernet-kaapeli yhteen WiFi-reitittimen kahdesta Ethernet-portista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

WiFi-reititin (2.4 GHz 802.11 b/g/n, 5 GHz 802.11 a/n/ac/ax) mahdollistaa langattoman yhteyden. Usein laitteesi löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (Network) ja salasana (WiFi-Key). Nämä on merkitty WiFi-reitittimen alle

Yhdistä wifiin

Malli siitä miten Network ja WiFi-Key voivat olla merkittynä:

 • Network: GNX-0010
 • WiFi-Key: ABCDeFGHiJLKMN (salasanassa 14 merkkiä)


Huomioi että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

Muuta WLAN -ominaisuuksia

WiFi-reitittimen WLAN -ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1

 • Käyttäjätunnus: admin
 • Salasana: genx0s

 


Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista, ettet saavuta maksiminopeutta langattomasti.

Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

 • laitteesi tukema WLAN-standardi: 2.4 GHz 802.11 b/g/n tai 5 GHz 802.11 a/n/ac/ax
 • langatonta signaalia häiritsevät esteet, esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
 • WiFi-reitittimen ja oman laitteen välinen etäisyys
 • muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Parempi langaton verkko Pulse EX600 Wi-Fi-lähettimellä

Pulse EX600 interface angled usbside noLED 01 shadow 1

Tiedämme, miten tärkeä toimiva Wi-Fi on ja tarjoamme siksi kaikille kuituasiakkaillemme Genexis Pulse EX600 Wi-Fi-lähettimen parasta langatonta kokemusta varten. Pulse EX600 tukee Wi-Fi 6 (802.11ax) standardia, 5GHz MIMO 4x4 sekä 2,4 GHz MIMO 2x2 ja verkkoa voi laajentaa sekä langattomasti mesh tekniikalla että Ethernet-kaapelilla. Tämä tarkoittaa nopeampaa, luotettavampaa ja paremmin sopeutettavissa olevaa Wi-Fi verkkoa, kaikki komeassa pienessä laitteessa.

Ensimmäinen Pulse EX600 Wi-Fi-lähetin kytketään kuitupäätelaitteeseen Ethernet-kaapelilla. Jos tarvitset useamman Wi-Fi-lähettimen, saat seuraavat kytkettyä ensimmäiseen langattomasti napin painalluksella. Helppoa, eikä sinun tarvitse vetää Ethernet-kaapeleita talon läpi!

Asennuksen yhteydessä on tärkeää varmistaa, että ensimmäisen Pulse EX600 Wi-Fi-lähettimen signaali on hyvä paikassa, johon aiot asentaa toisen Wi-Fi-lähettimen. Hyvä nyrkkisääntö on sijoittaa toinen Wi-Fi-lähetin puoliväliin ensimmäistä Pulse EX600 Wi-Fi-lähetintä ja paikkaa, johon toisen Wi-Fi-lähettimen signaalin pitäisi ulottua.

Langattomuutensa myötä Pulse EX600 Wi-Fi-lähetin sopii erityisen hyvin omakotitaloihin, joissa ei ole Ethernet-kaapelointia. Wi-Fi-lähettimen voi kytkeä myös Ethernetin kautta, joten se sopii niin ikään todella hyvin taloihin, joissa on Ethernet-kaapelointi.

Pulse EX600 Wi-Fi-lähettimet tarvitsevat sähköä, joten asennathan ne sähköpistokkeiden lähelle. Jokaisen laitteen mukana tulee noin 1,5 metriä pitkä sähköpiuha.

Yli 40 % laitteen muovista on kierrätettyä materiaalia.

Voit lisätä niin monta Wi-Fi-lähetintä kuin tarvitaan kotisi kattavaa verkkoa varten. Pulse EX600 Wi-Fi-lähetin maksaa 129 €/kpl.

Mikä MIMO?

MIMO on lyhenne sanoista Multiple-Input Multiple-Output eli useampi sisääntulo ja useampi ulostulo. Tämä on tietoliikennetekniikkaa, jossa lähetykseen ja vastaanottoon käytetään samanaikaisesti useita antenneja tai lähettimiä ja vastaanottimia. Tekniikka mahdollistaa suuremman datamäärän siirtämisen kerrallaan, ja näin paremman verkkonopeuden.

Mikä mesh?

Mesh tarkoittaa langatonta verkkoa, jossa Wi-Fi-lähettimet toimivat solmukohtina, jotka voivat kommunikoida toistensa kanssa langattomasti. Näin jokaista Wi-Fi-lähetintä ei tarvitse kytkeä kuitupäätelaitteeseen kaapelilla.

Ensimmäinen Wi-Fi lähetin kytketään aina kuitupäätelaitteeseen Ethernet-kaapelilla, seuraavat Wi-Fi lähettimet voidaan kytkeä ensimmäiseen langattomasti.

Langattoman signaalin voi lähettää yhdestä Wi-Fi-lähettimestä edelleen toiseen ja sitten kolmanteen jne. mutta jokainen langaton hyppy aiheuttaa datan menetystä matkan varrella. Parhaan verkon nopeuden takaamiseksi emme suosittele enempää kuin yhtä langatonta hyppyä. Tästä johtuen ensimmäinen kaapelilla kytketty lähetin on hyvä olla asetettu niin, että kaikki lisälähettimet voivat keskustella joko suoraan sen kanssa tai toisen kaapelilla kuitupäätelaitteeseen kytketyn lähettimen kanssa.

Kaikki tarpeeksi lähellä toisiaan olevat lähettimet keskustelevat toistensa kanssa mikä lisää verkon luotettavuutta ja toimivuutta. Wi-Fi-lähettimet optimoivat itse datan reitin, jos laitteesi on kahden Wi-Fi lähettimen verkon ulottuvissa se voi puhua molempien kanssa.

Mikä Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 (802.11ax) on päivitetty versio Wi-Fi standardista. Se mahdollistaa aiempia Wi-Fi standardeja nopeamman langattoman verkon ja jopa 75 % vähemmän latenssia.

Wi-Fi laitteiden määrä kodissa on moninkertaistunut viime vuosien aikana, enää kyse ei ole vain tietokoneesta vaan myös puhelimesta, tabletista, televisioista ja muista kodin laitteista kuten ilmalämpöpumpusta, ovikellosta tai saunakiukaasta. Wi-Fi 6 kommunikoi aiempaa paremmin useiden laitteiden samanaikaisten datapyyntöjen kanssa, ja mahdollistaa näin nopeamman verkon myös kotitaloudessa, jossa joka laite on kytketty internettiin.

Nyt on laitteiden asennuksen aika!

Kun kuitukaapeli on vedetty talollesi saakka, on asennuksen aika. Kaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään asennusrasiaan. Kuitupäätelaite asennetaan rasian lähettyville ja kytketään asennusrasiaan. Varaa noin 60 x 40 cm seinätilaa sisätiloissa näitä laitteita varten ja huomioi, että päätelaite tarvitsee sähköpistokkeen.

Uusissa taloissa kuitupäätelaite sijoitetaan tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole tarkoituksenmukaista sisäverkkoa talojakomoineen, asennetaan kuituliittymän päätelaitteet esim. olohuoneeseen television lähelle. Laitteiston sijoittelua kannattaa suunnitella etukäteen. Lue ohjeemme omakotitalon sisäverkosta tai tilaa etukäteisselvitys, niin saat enemmän apua.

Joissain tapauksissa voidaan käyttää talossa olevaa antenniverkkoa, jolloin kuitupäätelaite asennetaan verkon liittymäpisteeseen ja kaapeli-tv-signaali saadaan kaikkiin talon tv-pistokkeisiin. Nettiä käytetään usein langattomasti muissa huoneissa tai päätelaitteelta vedetään tarvittavat kaapelit.

Asentaja varmistaa liittymän toiminnan mittauksilla, minkä jälkeen voit ottaa sen käyttöön.

WiFi-lähetinPulse EX600

Kuituasennukseen kuuluu oletuksena erillinen WiFi-lähetin. Lähetin kytketään datakaapelilla kuitupäätelaitteeseen. Tämän jälkeen WiFi-lähetin lähettää langatonta verkkoa (WiFi, WLAN), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä kuitupäätelaitteeseen.

Pyri sijoittaa WiFi-lähetin mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi lähetin, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.

Lue Genexis Pulse EX600 WiFi-lähettimestä

Lue Ubiquiti UniFi WiFi-tukiasemasta

 

 

 

 

Omakotitalon sisäverkko

Sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän liittymismaksuun. Olemme kuitenkin keränneet tähän tietoa uudisrakentajaa ja vanhan talon remontoijaa varten. Käymme läpi, mitä kaikkea on otettava huomioon valokuituliittymää ajatellen. Kun tilaat meiltä etukäteisselvityksen, autamme suunnittelussa ja tarvittavien töiden kartoittamisessa.

Esimerkkikuva omakotitalon teknisestä tilasta:

  1: Cat-6 taloverkon RJ-45 paneeli
  2: Paikka täydentävälle verkolle
  3: Koaksiaaliverkon (tv) jaotin
  4: Maadoituskisko
  5: SUKO-sähkö-tuplapistorasia
  6: Kuitupäätelaite
  7: Paikkavaraus tulevaisuutta varten

 

Aloita suunnittelu talon sellaisesta tilasta, joka sopii kaikkien laitteiden kytkemiseen (usein talon tekninen tila). Varaa riittävästi tilaa, noin 60 x 40 cm, tiedonsiirtoverkon laitteistolle. Muista, että yhä useammat kodin laitteista tarvitsevat verkkoyhteyden. Kaikki kotiverkon yksittäiset data- ja kaapeli-tv-pistorasiat kytketään tänne. Myös kaikki sisään tulevat kaapelit tulee saada tähän samaan tilaan. Päätä sisäverkkokaapelit esim. ristikytkentäpaneeliin, jolloin on helppo siirtää liittymiä huoneesta toiseen. TV-kaapelit päätetään samaan paikkaan optiseen jaottimeen.

Mikäli olet epävarma suunnittelusta tai asennuksesta, ota yhteyttä sähköasentajaan ja saat ammattiapua.

Pistorasiat

Suosittelemme vähintään yhtä tuplarasiaa datalle sekä yhtä tv-rasiaa talon joka huoneeseen. Dataverkon kaapeloinnin tulee olla Ethernet kategoria 6 tai sitä isompi. Asenna ainakin yksi datapistorasia jokaisen tv-pistorasian viereen, jotta television saa kytkettyä yksinkertaisesti internetiin.

Kuparikaapeli ei ole kovin arkaa, varsinkaan kuituun verrattuna, mutta sitä pitää kuitenkin käsitellä varoen. Voimakkaat mutkat ja taitteet, puristusvauriot, kiinnittäminen liittimillä tai nauloilla saattaa aiheuttaa ongelmia. Kaapeli asennetaan parhaiten vetämällä putkeen (esim. JM20), letkuun tai itsekiinnittyvään listaan. Valitse kaapelikanavien suuruus asennettavien kaapeleiden lukumäärän mukaan, mutta jätä mielellään tilaa muutamalle ylimääräisellekin. Perinteiset puhelinpistorasiat ja siihen kuuluvat kaapeloinnit eivät enää tänä päivänä ole tarpeellisia. 

Verkonrakennus

Valmiiksi kuidutettu alue

Mikäli alueesi on kuidutettu jo aikaisemmin ja kaapelikieppi jätetty tonttisi rajalle, voit tilata kuituliittymän milloin tahansa noin 4–8 viikon toimitusajalla. Kun Karjaan Puhelin hoitaa kaivutyöt/kaapelin asennuksen tontilla lupaamme kaivuukaudella toimituksen 8 viikon kuluessa tilauksesta edellyttäen, että kuitukaapeli on tontin rajalla. Mikäli kuitukaapeli ei ole tontin rajalla vahvistamme toimitusajan erikseen viimeistään 10 arkipäivää tilauksen jälkeen. Talvella 1.11–31.3. tilatut liittymät asennetaan viimeistään 31.5.

Uusi kuitualue

Kun olet tehnyt ja allekirjoittanut kuituliittymätilauksen omakotitaloosi uudelle kuiturakennusalueellamme, tiedotamme projektin etenemisestä sähköpostitse.

Kaivutyöt tehdään yleensä ensin katujen varsilla ja kaivu-urakoitsija jättää kiepin kuitukaapelia tonttien rajoille. Seuraavaksi kuitukaapeli vedetään perille niille taloille, jotka ovat tilanneet liittymän. Ennen töitä tontillasi ottaa urakoitsija yhteyttä ja sovitte, mitä reittiä kaapeli tuodaan talolle. Tavallisesti kuitukaapeli kaivetaan perille talolle asti. Mikäli tontillasi on valmiina putkia, joissa kuitukaapeli voidaan vetää talollesi, on tästä hyvä kertoa jo tilausta tehdessäsi.

Kun kuitukaapeli on vedetty talollesi saakka, on asennuksen aika. Kaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään asennusrasiaan. Kuitupäätelaite asennetaan rasian lähettyville ja kytketään asennusrasiaan. Varaa noin 60 x 40 cm seinätilaa sisätiloissa näitä laitteita varten ja huomioi, että päätelaite tarvitsee sähköpistokkeen.

Uusissa taloissa kuitupäätelaite sijoitetaan tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole tarkoituksenmukaista sisäverkkoa talojakomoineen, asennetaan kuituliittymän päätelaitteet esim. olohuoneeseen television lähelle. Laitteiston sijoittelua kannattaa suunnitella etukäteen. Lue ohjeemme omakotitalon sisäverkosta tai tilaa etukäteisselvitys, niin saat enemmän apua.

Joissain tapauksissa voidaan käyttää talossa olevaa antenniverkkoa, jolloin kuitupäätelaite asennetaan verkon liittymäpisteeseen ja kaapeli-tv-signaali saadaan kaikkiin talon tv-pistokkeisiin. Internetiä eli Kuitukaistaa käytetään usein langattomasti muissa huoneissa tai päätelaitteelta vedetään tarvittavat kaapelit.

Kuituasennukseen kuuluu oletuksena erillinen Ubiquiti UniFi AP AC wifi-tukiasema. Tukiasema kytketään datakaapelilla mukana tulevan PoE adapterin ”POE” -porttiin, jonka jälkeen kuitupäätelaitteesta kytketään datakaapeli PoE adapterin ”LAN” -porttiin. Tämän jälkeen tukiasema lähettää langatonta verkkoa (wifi, wlan), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä kuitupäätelaitteeseen.

UniFi -tukiasema voidaan myös kytkeä toisessa huoneessa jos talossa on sisäinen datakaapelointi paikkojen välillä. Pyri sijoittamaan tukiasema mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi tukiasema, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.

Lue lisää Ubiquiti UniFi wifi-tukiasemasta

Asentaja varmistaa liittymän toiminnan mittauksilla, minkä jälkeen voit ottaa sen käyttöön.

Kun olet vastuussa kaapelin kaivusta tontillasi

Lue nämä ohjeet erityisesti, jos olet tilannut kuituliittymän jo aikaisemmin rakennetulla alueella ja vastaat itse kaapelin kaivusta tontillasi.

Näin asennat kuitukaapelin tontillasi: Ohjeita asiakkaillemme omakotitaloissa

Valokuidun tuonti kiinteistölle

Valokuitu on herkkä kaapelityyppi ja sen jatkaminen tai korjaaminen on työlästä. Tästä syystä annamme muutamia ohjeita kaapelin kaivun ja asennuksen varalle.

 1. Liitäntäpiste on merkitty puupaalulla tontin rajalla, paalun yläpää on väritetty keltaisella värillä. Maassa paalun alta löytyy valokuitukieppi (mahdollisesti myös muita sähkö- ja puhelinkaapeleita), kaapeli on merkitty kuituetiketillä ja suojattu värillisellä levyllä. Maahan jätetyn kuitukaapelin pituus on pyritty laskemaan siten, ettei sitä tarvitse jatkaa.

 2. Suosittelemme putken tai letkun (läpimitta väh. 50 mm) kaivamista valokuidun liitäntäpisteeltä talon tekniseen tilaan. Käytä esim. PVC-sadevesiputkea tai varsinaista kaapeliputkea. Putki tulee asentaa mahdollisimman lyhyttä reittiä ja tiukkoja mutkia välttää, pienin suositeltu käyristyssäde on 20 cm.

 3. Kun putki on saatu tekniseen tilaan saakka, voit asentaa kaapelin putkeen. Älä asenna vahvavirtakaapeleita, vesijohtoja jne. samaan putkeen kuitukaapelin kanssa. Vedä kaapeli toivottuun paikkaan ja jätä noin 3 metrin kieppi odottamaan.

 4. Tämän lisäksi sinun tulee varata seinätilaa noin 60 x 40 cm sisätiloissa m.m. kuitukaapelille ja -päätelaitteelle. Tilan tulee olla kuiva ja lämpötilan pysyä nollan yläpuolella talvisinkin. Talon data-/puhelin-/tv-sisäverkon liityntäpiste tulee olla samassa paikassa. Lisäksi tilasta tulee löytyä vähintään kaksi vapaata sähköpistorasiaa. Lue tästä lisää omakotitalon sisäverkko-ohjeesta.

Miten käsittelen kuitukaapelia?

Ole varovainen, kun kaivat kaapelikiepin esille maasta. Kaapelikieppi on n. 0,5 m syvyydessä, joten sen saa helposti kaivettua esille käsin. Muista tiivistää kaapeliputken pää asennuksen jälkeen, jottei sinne pääse pieniä eläimiä tai vettä. Tiivistykseen voit käyttää esim. solumuovipalaa ja ilmastointiteippiä.

Käsittele kuitukaapelia huolellisesti. Kaapeli ei siedä esimerkiksi, että:

 • sitä vedetään väkisin maasta
 • sen päältä ajetaan autolla
 • sitä taitetaan tai taivutetaan tiukasti (käyristyssäde vähintään 20 cm)
 • siihen muulla tavoin käytetään väkivaltaa asentaessa

Sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän liittymismaksuun. Olemme kuitenkin keränneet tähän tietoa uudisrakentajaa ja vanhan talon remontoijaa varten. Käymme läpi, mitä kaikkea on otettava huomioon valokuituliittymää ajatellen. Kun tilaat meiltä etukäteisselvityksen, autamme suunnittelussa ja tarvittavien töiden kartoittamisessa.

Esimerkkikuva omakotitalon teknisestä tilasta:

  1: Cat-6 taloverkon RJ-45 paneeli
  2: Paikka täydentävälle verkolle
  3: Koaksiaaliverkon (tv) jaotin
  4: Maadoituskisko
  5: SUKO-sähkö-tuplapistorasia
  6: Kuitupäätelaite
  7: Paikkavaraus tulevaisuutta varten

 

Aloita suunnittelu talon sellaisesta tilasta, joka sopii kaikkien laitteiden kytkemiseen (usein talon tekninen tila). Varaa riittävästi tilaa, noin 60 x 40 cm, tiedonsiirtoverkon laitteistolle. Muista, että yhä useammat kodin laitteista tarvitsevat verkkoyhteyden. Kaikki kotiverkon yksittäiset data- ja kaapeli-tv-pistorasiat kytketään tänne. Myös kaikki sisään tulevat kaapelit tulee saada tähän samaan tilaan. Mikäli olet epävarma suunnittelusta tai asennuksesta, ota yhteyttä sähköasentajaan ja saat ammattiapua.

Päätä sisäverkkokaapelit esim. ristikytkentäpaneeliin, jolloin on helppo siirtää liittymiä huoneesta toiseen. TV-kaapelit päätetään samaan paikkaan optiseen jaottimeen.

Wifi-tukiasema

Kuituasennukseen kuuluu oletuksena erillinen UniFi wifi-tukiasema. UniFi kytketään datakaapelilla mukana tulevan PoE adapterin ”POE” -porttiin, jonka jälkeen kuitupäätelaitteesta kytketään datakaapeli PoE adapterin ”LAN” -porttiin. Tämän jälkeen UniFi lähettää langatonta verkkoa (wifi, wlan), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä kuitupäätelaitteeseen.

UniFi -tukiasema voidaan myös kytkeä toisessa huoneessa, jos talossa on sisäinen datakaapelointi paikkojen välillä. Pyri sijoittaa UniFi wifi-tukiasema mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi UniFi, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.

Pistorasiat

Suosittelemme vähintään yhtä tuplarasiaa datalle sekä yhtä tv-rasiaa talon joka huoneeseen. Dataverkon kaapeloinnin tulee olla Ethernet kategoria 6 tai sitä isompi. Asenna ainakin yksi datapistorasia jokaisen tv-pistorasian viereen, jotta television saa kytkettyä yksinkertaisesti internetiin.

Kuparikaapeli ei ole kovin arkaa, varsinkaan kuituun verrattuna, mutta sitä pitää kuitenkin käsitellä varoen. Voimakkaat mutkat ja taitteet, puristusvauriot, kiinnittäminen liittimillä tai nauloilla saattaa aiheuttaa ongelmia. Kaapeli asennetaan parhaiten vetämällä putkeen (esim. JM20), letkuun tai itsekiinnittyvään listaan. Valitse kaapelikanavien suuruus asennettavien kaapeleiden lukumäärän mukaan, mutta jätä mielellään tilaa muutamalle ylimääräisellekin. Perinteiset puhelinpistorasiat ja siihen kuuluvat kaapeloinnit eivät enää tänä päivänä ole tarpeellisia. 

Nyt on asennuksen aika!

Karjaan Puhelimen Kuituliittymä vaikuttaa usein kodin sisäverkkoon. 

Normaaliasennus (sisältyy tilaukseen)

Normaaliasennus sisältyy liittymän hintaan. Asennus sisältää työvaiheet, jotka tarvitaan liittymän kustannustehokkaaseen kytkemiseen. Vastaat itse palveluiden käyttöönotosta sekä mahdollisista sisäkaapelien vedoista ohjeidemme mukaan.

Asennukseen sisältyy:

 • Kuitukaapelin sisäänotto ulkoseinän/rossipohjan kautta mahdollisimman lähellä (+/- 5 m) kohtaa, johon kaapeli on vedetty (sokkelin viereen). Kaapelisuoja tarvittaviin kohtiin ja läpivientien tiivistys.

 • Kaapelin päättäminen asennusrasiaan sisätiloissa läpiviennin välittömään läheisyyteen.

 • Kuitupäätelaite kiinnitetään seinään korkeintaan 3 metrin päähän asennusrasiasta ja kytketään olemassa olevaan sähköpistorasiaan.

 • Yhden tv- ja puhelinlaitteen kytkeminen, mikäli se on mahdollista ilman kiinteiden kaapeleiden vetämistä. Lisäksi television ja puhelimen tulee sijaita kuitupäätelaitteen välittömässä läheisyydessä.

 • Yhden tai useamman UniFi wifi-tukiaseman irrallinen asennus, tarpeen mukaan. Liittymään kuulu oletuksena yksi UniFi, lisälaitteet ostettava erikseen. Normaaliasennukseen ei sisälly kiinteää kaapelivetoa UniFi:n asennusta varten.

Etukäteisselvitys

Mikäli olet epävarma kuitupäätelaitten sijoittelusta kodissasi, suosittelemme sinua tilaamaan ennen asennusta ja pihasi kaivutöitä tehtävän suunnittelukäynnin paikan päällä. Asentaja tulee kotiisi sovittuna aikana ja käy tulevan asennuksen läpi kanssasi. Etukäteisselvitys maksaa 50 €.

 1. Asentaja aloittaa arvioimalla talosi nykyisen sisäverkon. Sen ja toiveidesi perusteella päätätte, miten kuitukaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään sekä mihin kuitupäätelaite tullaan sijoittamaan.

 2. Pyritte myös arvioimaan, miten langattoman verkon (wifi, wlan) kuuluvuus saataisiin riittäväksi talossasi.

 3. Mikäli talon sisäverkko on puutteellinen, kannattaa harkita sen parantamista, jotta saat kaiken irti tulevista kuitupalveluistasi.


Esimerkkejä maksullisista lisäpalveluista, joista voidaan sopia asentajan kanssa etukäteisselvityksen yhteydessä:

 • Kuitukaapelin sisäänotto muulla tavoin kuin normaaliasennuksen kohdalla on kuvattu, esim. asennusrasia asennetaan kellariin ja kuitupäätelaite olohuoneeseen.

 • Sisäverkkokaapeleiden veto, esim. datakaapeli tai antennikaapeli, jotta saadaan useampi UniFi wifi-tukiasema, tietokone tai tv kytkettyä verkkoon kaapelilla.

 • Suojakaapin asennus kuitupäätelaitteelle.

 • Sähköpistorasioiden asennus.


Näiden maksullisten lisäpalveluiden hinnat sovitaan asentajan kanssa ja laskutetaan erikseen.

Kuitukaistan käyttöönotto

Kuitukaista

Saat tekstiviestin, kun liittymäsi on valmis käyttöön. Kytke viimeistään silloin modeemi sähkö- ja datapistorasioihin (tai puhelinpistokkeeseen), tarvitsemasi johdot löytyvät modeemilaatikosta. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta.

 1. Kytke päätelaite asunnon puhelinpistokkeeseen. Vaihtoehdot ovat:

  • Vanhemmissa kiinteistöissä joissa on perinteinen puhelinkaapelointi, on yleensä 3-napaisia telerasioita sijoitettuina asunnon eri huoneisiin. Päätelaitteen voi tavallisesti kytkeä suoraan mihin tahansa näistä. Kytke RJ-11 kaapeli päätelaitteen DSL-porttiin sekä telerasiaan suodattimen kautta kuten kuvassa.

  • Uudemmissa kiinteistöissä joissa on verkkokaapelointi, päätelaite kytketään liittämällä Ethernet-kaapeli telerasian ja päätelaitteen punaisen WAN-portin väliin. Usein vastaanotettava signaali on eteisessä ns. ”asuntojakamossa” minne myös päätelaite usein sijoitetaan. Jos päätelaitetta ei sijoiteta tänne esim. tilan puutteen takia voi vastaanotettavan signaalin ohjata eteenpäin haluttuun huoneeseen liittämällä lyhyen Ethernet-kaapelin vastaanotettavan signaalin portin ja kyseisen huoneen portin väliin.

 2. Kytke virtajohto päätelaitteeseen ja vapaaseen pistorasiaan.

 3. Varmista että virtakytkin on sisään painettuna (ON -tilassa). Päätelaite käynnistyy ja keltainen ”Status”-valo palaa.. Vihreä valo palaa, kun modeemi on käynnistynyt.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

4. Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen päätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

5. Päätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema (2.4 GHz 802.11 b/g/n, 5 GHz 802.11 a/n/ac) joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen. Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (Network) ja salasana (WiFi-Key). Nämä on merkitty päätelaitteen alle

Yhdistä wifiin

Malli siitä miten Network ja WiFi-Key voivat olla merkittynä:

 • Network: GNX-0010
 • WiFi-Key: ABCDeFGHiJLKMN (salasanassa 14 merkkiä)


Huomioi että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

Muuta WLAN -ominaisuuksia

Verkkopäätelaitteen WLAN -ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1

 • Käyttäjätunnus: admin
 • Salasana: admin

 


Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista, ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti.

Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

 • tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 2.4 GHz 802.11 b/g/n tai 5 GHz 802.11 a/n/ac
 • langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin päätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
 • päätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
 • muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)Kaapeli-tv

Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi), tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.
 
Useimmissa asuntoyhtiöissä antennikaapeli kytketään asunnon antennipistorasiasta television tai digiboksin antenniliitäntään. Kun vastaanotin on kytketty verkkoon, saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Saatat tarvita auktorisoidun tv-asentajan apua, mistä aihautuvat kustannukset maksat itse.
 
Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee tv-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.

Nyt on aika ottaa palvelut käyttöön!

 

DZS 2425-kuitupäätelaite ja Genexis Pulse EX600-wifilähetin

Avaa käyttöohjeet

DZS 2425-kuitupäätelaite ja Ubiquiti Unifi Wi-Fi-wifilähetin 

Kuitukaista

Kun asentajamme on käynyt paikan päällä ja kuitupäätelaite asennettu, on Kuitukaista valmis käytettäväksi.

Voit ottaa laajakaistan käyttöön kytkemällä oman laitteesi kuitupäätelaitteeseen joko langattomasti tai kaapelilla. Asennukseen kuuluu oletuksena UniFi WLAN -tukiasema, johon laitteet kytketään langattomasti.

Laitteiden kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

Kytkemällä laitteesi verkkoon Ethernet-kaapelilla saat parhaiten käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista.

Mikäli talossa on Ethernet-kaapelointi (oletuksena uudemissa taloissa) suosittelemme kuitupäätelaitteen asentamista ns. talojakamoon. Talojakamosta on sitten helppo kytkeä verkko eteenpäin niihin talon seinäpistokkeisiin, johon haluat kytkeä laitteita kaapelilla.

Ethernet-kaapeleiden asennus ja muut sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän hintaan. Lue lisää sisäverkosta ja ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen sähköasentajaan. Lue myös tarjoamastamme etukäteisselvityksestä.

Laitteiden kytkeminen langattomasti (WLAN)

Kuituliittymä toimitetaan oletuksena UniFi WLAN -tukiasemalla, jolla voit kytkeä laitteesi langattomasti verkkoon.

Langattoman verkon nimi ja salasana kirjataan kuituasennuksen yhteydessä kuitupäätelaitteeseen.

Kytke laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon ja kirjoita salasana (WPA-avain). Huomaa että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Salasana on kirjoitettava täsmälleen niin kuin kuitupäätelaitteeseen on merkitty.

UniFi -langattoman verkon nimi alkaa tavallisesti ”UniFi-”.

Salasanan voi tarvittaessa vaihtaa soittamalla asiakaspalveluumme, tai vaihtoehtoisesti seuraamalla valmistajan verkkosivuilla olevia ohjeita tukiasemien omasta paikallisesta hallinnasta.

Muista, että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat

 1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11 g/n/ac
 2. langatonta signaalia häiritsevät esteet, vältä esim. UniFi:n sijoittamista kaappiin. Yritä sijoittaa tukiasema mahdollisimman ylös seinälle tai kattoon parempaa langatonta kuuluvuutta varten.
 3. UniFi:n ja laitteesi välinen etäisyys
 4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Asentaja auttaa kuidun kotiasennuksen yhteydessä sinua UniFi-tukiaseman käyttöönotossa. Hän kytkee sen alustavasti lähelle kuitupäätelaitetta, mistä sinun on helppo myöhemmin siirtää se parempaan paikkaan talossasi. Myös useamman UniFi-tukiaseman kytkentä on helppoa, mikäli tarvitset parempaa WLAN-verkon kattavuutta ja suorituskykyä.


Kaapeli-tv

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös Kaapeli-tv-lisäpalvelumme. Kaapeli-tv-lisäpalvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi) tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.

Kun kuitupäätelaite sijoitetaan television tai digiboksin viereen, on palvelun kytkeminen erittäin yksinkertaista: antennijohto kytketään päätelaitteen RF-ulostulosta television tai digiboksin antenniliitäntään. Suosittelemme kuitenkin signaalin jakamista useampaan pistokkeeseen tai vastaanottimeen (ns. splitterin tai tabin avulla) koska signaali voi muutoin olla liian vahva vastaanottimellesi.

Mikäli taloudessasi on useampi televisio, on talossasi todennäköisesti sisäinen antenniverkko. Tällöin käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisimmin kytkemällä antennijohto kuitupäätelaitteen RF-ulostulosta olemassa olevaan antennijakamoon (antennikaapeli kytketään pois). Saatat tarvita tähän auktorisoidun tv-asentajan apua, nämä kustannukset eivät sisälly kuituliittymän hintaan.

Kun vastaanotin on kytketty verkkoon saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Maksukanavia varten tarvitset tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD-lähetyksiä, tulee TV-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.

Nähdäksesi MPEG4- sekä HD-kanavat tarvitset HD-yhteensopivat laitteet sekä linkitetyn tv-kortin. Linkitys hoituu asiakaspalvelussamme, kun vain ilmoitat meille HD-kortinlukijasi tai -digiboksisi linkitysnumeron. Voit myös ostaa kortinlukijan meiltä. Edellytämmekin asiakkailtamme Cable Ready HD -hyväksyttyä päätelaitetta, muutoin emme voi taata kaikkien kanavien näkymistä jatkossa.

Tarkista, onko televisiosi tai digiboksisi Cable Ready HD -hyväksytty osoitteessa www.testatutlaitteet.fi. Jos vastaanottimesi on Cable Ready HD -merkitty, se on linkitettävä TV-korttiin, vaikka et katsoisikaan teräväpiirtokanavia.

Digitaalisten kanavanippujen taajuudet

Cable Ready HDTV

HDTV1


Katsoaksesi HD-kanavia Cable Ready HD -televisiolla, jossa on sisäänrakennettu digiboksi, tarvitset kortinlukijan (CI-moduuli) ja linkitetyn TV-kortin.

Kortinlukijan päällä on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja, joka alkaa numeroilla 005, 006 tai 007. Tätä numeroa käytetään kortinlukijan ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen. Linkitys tehdään automaattisesti, mikäli ostat meiltä kortinlukijan. 

Cable Ready HD -digiboksi

HDTV2

Katsoaksesi teräväpiirtokanavia Cable Ready HD -digiboksilla tarvitset HD Ready, Full HD Ready tai Full HDTV -television ja linkitetyn TV-kortin.

Digiboksin alla on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja joka alkaa numeroilla 005, 006 tai 007. Tätä numeroa käytetään digiboksin ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen.

Televisiossa on sisäänrakennettu HD-digiboksi, mutta se ei ole Cable Ready HD hyväksytty

HDTV3

Jos sisäänrakennetulla HD-digiboksilla varustettu televisiosi ei ole Cable Ready HD -hyväksytty, voit silti katsoa HD-lähetyksiä kytkemällä Cable Ready HD -digiboksin televisioosi HDMI-kaapelilla.

Digiboksin alla on linkitysnumero, yksitoistanumeroinen numerosarja joka alkaa numeroilla 005 tai 006. Tätä numeroa käytetään digiboksin ja TV-kortin linkittämiseen. Ilmoita linkitysnumero asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjistämme, niin teemme linkityksen.

Nähdäksesi maksukanaviamme tulee sinulla olla kaapeli-tv-liittymä ja TV-korttimme. TV-kortti mahdollistaa kaikkien maksukanavien tilaamisen ja katsomisen helposti samalla kortilla.

Edellytämme asiakkailtamme HD-laitteita (televisio ja kortinlukija/digiboksi), niitä tarvitaan yhä useamman kanavan katseluun. HD-laitteet merkitään Cable Ready HD-merkillä. Voit myös tarkistaa laitteesi osoitteessa www.testatutlaitteet.fi. Muutoin emme voi taaka kaikkien kanavien näkymistä nyt tai jatkossa.

Aktivoi maksukanavat

Seuraa alla olevia ohjeita tai lataa ne PDF-muodossa aktivoidaksesi maksukanavasi.

 1. Mikäli sinulla on HD-laite (kortinlukija ja/tai digiboksi), se on linkitettävä yhteen TV-kortin kanssa, vaikka et katsoisikaan HD-kanavia. Digiboksin alta tai kortinlukijan päältä löytyy 005, 006 tai 007 –alkuinen linkityskoodi. Ilmoita linkityskoodi asiakaspalveluumme tai jollekin jälleenmyyjällemme.

 2. Laita TV-kortti digiboksiin tai television kortinlukijaan. Asennus digiboksiin vaihtelee mallista riippuen, katso digiboksin ohjeista miten kortti asetetaan.  TV-kortti asetetaan kortinlukijaan siru edellä ja kuvapuolta päin. Kortinlukija asetetaan televisioon niin, että kortinlukijan kuvapuoli logoineen osoittaa taakse seinää päin ja linkityskoodillinen tekstipuoli osoittaa eteenpäin television kuvaruutua kohden.

 3. Suorita kanavahaku. Avaa jokin TV-kortin vaativa kanavapaikka, eli jokin maksukanavistasi.

 4. Huomioi, että voi kestää useita tunteja ennen kuin kanavat näkyvät. Jätä vastaanotin (digiboksi/televisio) päälle, kunnes laite on rekisteröinyt kanavat ja ne alkavat näkyä.


Mikäli kanavat eivät näy:

 1. Palauta vastaanottimesi tehdasasetukset ja hae kanavat uudelleen. Huomio, että tämän voi joutua tekemään useamman kerran ennen kuin kanavat näkyvät.

 2. Jätä vastaanotin (digiboksi/televisio) päälle yön yli. Huom! Älä tässä vaiheessa vaihda kanavapaikkaa.

 3. Mikäli kanavat eivät vielä näy, ole yhteydessä Karjaan Puhelimen asiakaspalveluun tai jälleenmyyjiimme.


Huomioi, että kanavat saattavat kanavat hävitä kortilta, mikäli vastaanottimesi on pidemmän aikaa pois päältä (esim. loman ajan), silloin valtuutuksien rekisteröinti tulee suorittaa uudelleen.

   

Esimerkki CI+-moduuli, eli HD-kortinlukija    Esimerkki CA-moduuli, eli kortinlukija

Viaplay -suoratoistopalvelu kanavapakettien tilaajille

Kun tilaat meiltä V sport, series & film -kanavapaketin, saat käyttöoikeuden vastaavaan Viaplay-suoratoistopalveluun. Viaplayn sisältö riippuu valitusta V sport, series & film -paketista:

 • V series & film: Viaplayn elokuvat ja sarjat
 • V premium: Viaplay Total (elokuvat, sarjat, kaikki urheilusisältö sis. golf)
 • V sport golf: Viaplayn golftarjonta

Suoratoistopalvelu erikseen

Ole yhteydessä asiakaspalveluun, mikäli haluat tilata suoratoistopalvelun erillisenä palveluna. Tarjoamme seuraavat suoratoistopalvelut minkä tahansa muun palvelun yhteydessä: 

 • Viaplay 12,99 €/kk (vain elokuvat ja sarjat)
 • Viaplay Total 44,99 €/kk 

 

Käyttöönotto: 

 1. Aloita menemällä osoitteeseen signup.viaplay.fi ja seuraa sivulla annettuja ohjeita.

 2. Tarvittaessa saat lisäapua koostamistamme käyttöohjeista

 3. Rekisteröintiä varten tarvitset kaapeli-tv-palveluiden omahallintatunnuksen. Mikäli sinulla ei vielä ole tunnusta tai sinulla on muuta kysyttävää, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Katso missä ja milloin haluat, myös offline-tilassa

Viaplayta voi katsoa tietokoneella, tabletilla, älypuhelimella, pelikonsolilla, Chromecastilla, Apple TV:llä tai Smart TV:llä. Valitset itse missä ja milloin haluat katsoa. Voit myös aloittaa ohjelman katsomisen vaikka tietokoneella, pysäyttää kesken ja jatkaa samasta kohtaa tabletilla. Toimii kaikilla Viaplay-alustoilla. 

Viaplay-sovelluksen avulla voit ladata sisältöä älypuhelimelle tai tabletille ja katsoa ilman nettiyhteyttä vaikkapa lennolla, automatkalla tai mökillä.

Viisi sähköpostilaatikkoa

Kuitukaista-asiakkaanamme voit ottaa käyttöön kotimaisen sähköpostipalvelumme hintaan 1,90 €/kk. 

Sähköpostipalveluun kuuluu viisi kappaletta 1000 Mt:n sähköpostilaatikkoa. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, mikäli et löydä tai ole vielä saanut sisäänkirjautumistunnuksia. Tunnukset ovat samat, joita käytetään kirjauduttaessa Omahallinta-sivulle

Huomioithan, että sähköpostiaatikot on tarkoitettu aktiiviseen käyttöön. Mikäli et puoleen vuoteen kirjaudu sisään sähköpostiisi, poistetaan sähköpostilaatikkosi automaattisesti. Sähköpostilaatikolla tarkoitetaan sekä sähköpostiosoitetta että vastaanottettuja ja lähetettyjä sähköpostiviestejä. Sähköpostiviestit, joita ei ole varmuuskopioitu tai ladattu POP3-protokollan mukaisesti tietokoneelle, katoavat sähköpostilaatikon poiston yhteydessä.

Sähköpostilaatikon luonti

Asiakaspalvelusta saamillasi tunnuksilla voit Kirjaudu palveluihin -sivun kautta kirjautua hallintatilille, jossa voit luoda ja poistaa sähköpostilaatikoita (sähköpostiosoitteita). Huomaa, että poistaessasi osoitteen, häviävät myös postilaatikossa mahdollisesti olevat sähköpostiviestit.

Jokaiselle postilaatikolle määritellään oma käyttäjätunnus ja salasana. Osoitteiden päätteet eli verkkotunnukset voi valita seuraavista vaihtoehdoista:

@ sboksi.fi
@ minmail.fi
@ livenet.fi
@ message.fi
@ 2me.fi
@ myhome.fi
@ mybusiness.fi
@ brev.fi
@ pikaposti.fi

Kun olet luonut sähköpostilaatikon ja -osoitteen, voit kirjautua sisään joko verkkoselaimella (webmail) tai sähköpostiohjelmalla.

Sekä lähetettävien että vastaanotettavien viestien maksimikoko on 50Mt per yksittäinen viesti. Webmailista lähetettäessä on sähköpostiliitteiden enimmäiskoko 50Mt.

Webmail

Webmailin avulla voit lukea sähköpostisi minkä tahansa internetiin kytketyn päätelaitteen selaimella, eikä laitteelle tarvitse asentaa mitään. Voit lähettää 100 sähköpostiviestiä tunnissa.

Palvelun löydät Kirjaudu palveluihin -sivulta. Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jotka on luotu sähköpostiosoitteesi avaamisen yhteydessä, ei hallintatilin tunnuksilla.

Sähköpostiohjelmat

Voit luoda tilin uudelle sähköpostiosoitteellesi esimerkiksi Mozilla Thunderbirdiin tai vastaavaan ohjelmaan syöttämällä oikeat asetukset.

Ohjeet Mozilla Thunderbird-sähköpostisovellukselle

Ohjeet Windows 10-sähköpostisovellukselle

Sähköpostin lähetys

Lähtevän sähköpostin palvelin on smtp.ktnet.fi.

Käytä porttia 465 ja SSL suojausta. Lähettäminen edellyttää autentikointia/tunnistautumista eli käyttäjätunnuksen ja salasanan tarkistusta. Käyttäjätunnus ei ole sähköpostiosoitteesi.

Lähtevistä sähköpostiviesteistä tarkistetaan lähettäjäksi merkityn osoitteen oikeellisuus. Mikäli lähettäjäosoitetta ei tunnisteta, viestiä ei oteta välitettäväksi.

Lähtevien sähköpostiviestien määrä on rajoitettu käyttäjäkohtaisesti 200 viestiin tunnissa. Mikäli raja ylitetään, sähköpostiviestien lähetys estyy hetkellisesti.

Sähköpostin lukeminen

Saapuvan postin palvelin on mail.ktnet.fi ja käytettävä portti riippuu käyttämästäsi yhteyskäytännöstä.

Käytä porttia 993 IMAP4 yhteyttä varten, ja porttia 995 POP3 yhteyttä varten. Portit edellyttävät SSL suojausta ja autentikointia/tunnistautumista.

POP3- ja IMAP4-yhteyskäytäntöjen oleellisin ero on kansioiden lukumäärässä ja postin säilyttämisessä palvelimella. Tavalliseen käyttöön suosittelemme IMAP4-käytäntöä.

POP3:a käytettäessä voi käyttää vain yhtä kansiota ja postit yleensä poistetaan palvelimelta ladattaessa niitä. Postilaatikon käyttö useammalta kuin yhdeltä koneelta on tällöin vaikeampaa.

IMAP4-käytännössä voidaan käyttää useita kansioita, joista posti saapuu INBOX-nimiseen kansioon. Postit säilytetään aina palvelimella, jolloin niitä voi lukea usealta koneelta ja webmaililla vuorotellen ja kaikkialta näkyvillä on samat viestit. Jotkin asiakasohjelmat voivat säilyttää viesteistä myös paikallisen kopion.

Saapuvaa postia suodatetaan tarkalla heurestisella roskapostin suodatuksella. Roskapostiksi luokitellut viestit ohjataan sähköpostipalvelussa kunkin asiakkaan omaan Spam-kansioon. Spam-kansion viestejä säilytetään 60 päivää, jonka jälkeen viesti tuhotaan automaattisesti. Spam-kansio on käytettävissä Webmailin sekä IMAP-asiakasohjelmien avulla. Mikäli asiakas käyttää POP3-menetelmäistä postiohjelmaa, hän pääsee käsiksi Spam-kansioon Webmailin kautta.

Mikä on kuitu ja miksi valitsisin sen?

Mikä on valokuitu?

Kuitu, eli valokuitu tai valokaapeli, tarkoittaa kaapelityyppiä, jossa tiedonsiirtoon käytetään valoa sähköisten impulssien sijaan. Valokuitu ei kärsi sähköisistä häiriöistä. Kuidun tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, tänä päivänä siirtokapasiteettia rajoittaa vain tekniikka, joka kaapelin päihin on kytketään.

Kuituoptiikka on optinen järjestelmä, jossa valoa johdetaan niin kutsuttujen optisten kuitujen läpi. Niiden ydin on erittäin puhdasta lasia tai muovia, läpimitta muutamasta millimetristä hiustakin ohuempaan säikeeseen. Näitä lasi- tai muoviytimiä ympäröi kuori sekä yleensä myös mekaanista suojaa antava pinnoite.

Kuituoptinen tiedonsiirtojärjestelmä koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta. Lähetin lähettää valoa laserin tai valodiodien avulla. Vastaanotin ”kääntää” valosignaalit sähköisiksi impulsseiksi, jotka lähetetään tietokoneelle, televisioon tai puhelimeen. Vastaanotin tunnistaa valon valokennojen tai -diodien avulla. Tavallisimmin käytetyt valoaallonpituudet ovat 1550 nanometriä, eli infrapunavaloa. Valo soveltuu hyvin tiedonsiirtoon, koska sen kulku on nopeaa ja laatu tasainen.

Miksi tilaisin kuituliittymän?

Kuitu mahdollistaa supernopeat yhteydet ympäröivään maailmaan ja erittäin sujuvan etätyön tekemisen. Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita. Kuituliittymä on varma investointi tulevaisuuden yhteystarpeisiin kodeissa.

Voiko 4G, 5G tai muut langattomat laajakaistat korvata kuituliittymän?

Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymiä, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin.

Miksi mobiiliratkaisut eivät riitä?

Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin.

Vaikuttaako naapureiden netinkäyttö kuituliittymäni toimintaan?

Ei, omaa kuituliittymääsi ja nopeuttasi käyttävät vain ne, joille annat pääsyn verkkoosi. Jaat siis kapasiteetin vain perheesi kanssa, et muiden.

Mikä on kuidun maksimikapasiteetti tulevaisuutta ajatellen?

Kuitukaapelin tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, periaatteessa ääretön. Vain osa tästä kapasiteetista on käytössä tänä päivänä. Koko Suomen tietoliikenne voisi kulkea vain yhden kuitujohtimen läpi.

Kuinka pitkään kuitukaapelit toimivat? Pitääkö verkko uusia taas kymmenen vuoden kuluttua?

Kuitukaapeleiden arvioidaan palvelevan meitä vähintään 50 vuotta.

Mitä tarkoittaa FTTH ja FTTB?

FTTH, Fiber To The Home, tarkoittaa valokuituyhteyttä aina loppukäyttäjän kotiin saakka, kun taas FTTB, Fiber To The Building, valokuituyhteyttä kiinteistöön saakka. Karjaan Puhelimella käytämme yleisesti lyhennettä FTTH, kun puhumme omakotien kuituliittymistä ja FTTB, kun puhumme asuntoyhtiöiden liittymistä.

Mikä on Open Access?

Avoin verkko, ”Open Access”, tarkoittaa, että asiakas liittymänsä (tässä tapauksessa kuituliittymänsä) kautta voi valita useiden laajakaista- tv- ja muiden palveluiden toimittajien välillä. Karjaan Puhelimen asiakkaiden on mahdollista tilata monien toimittajien palveluita jo nyt ja päämäärämme on yhä avoimempi verkko.

Kustannukset

Saanko kotitalousvähennystä, kun tilaan kuituliittymän omakotitalooni?

Liittymismaksusta 754-1127 € (riippuen alueesta) oikeuttaa kotitalousvähennykseen verotuksessa, jos Karjaan Puhelin hoitaa kuitukaapelin kaivuun tontilla. Mikäli asiakas hoitaa itse kaapelin kaivuun tontilla, on summa, joka oikeutta kotitalousvähennykseen, 464 €. Kotitalousvähennykseen oikeuttava summa on eritelty laskulla.

Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?

Ei. Tarjoamme osamaksuvaihtoehtoja aina viiden vuoden maksuaikaan saakka.

Koska lasku liittymästä tulee?

Laskutamme kuituliittymän vasta kytkemisen jälkeen.

Nouseeko kiinteistöni arvo, kun se on liitetty kuituverkkoon?

Monet arvostavat kuituliittymää ja sen suomia mahdollisuuksia mm. etätyöhön. Kuituliittymä on investointi, joka kannattaa ehdottomasti mainita erikseen taloa myydessäsi.

Pitääkö taloni sisäverkko uusia, kun tilaan kuidun?

Kuitukaista vaatii modernin Ethernet-kaapeloinnin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nettiä langattomasti. Lue lisää omakodin sisäverkosta.

Asennus ja tekniikka

Kuinka kauan kestää, että saan kuitupalvelut käyttööni?

Kuituliittymän toimitusaika omakotitaloon riippuu tilausajankohdasta ja alueen rakennusaikataulusta. Kerromme sinulle tilatessasi, milloin viimeistään kytkemme liittymän ja saat palvelut käyttöösi. Valmiiksi rakennetuilla alueilla normaali toimitusaika on 4–8 viikkoa tilauksesta, kunhan kaapelin on vedetty tontin rajalta talollesi asti.

Miten kaivatte kuitukaapelin tontilleni? Palautatteko ylöskaivamanne?

Kaapelin kaivuureitti sovitaan tottakai kiinteistönomistajan kanssa mahdollisimman järkevästä, jottei pihalle aiheudu turhaa vahinkoa. Täytämme kaivannon ylöskaivetulla maa-aineksella ja tasoitamme jäljen. Uutta nurmikkoa emme istuta tai palauta esimerkiksi mahdollisia kiveyksiä.

Mitä asennuksen yhteydessä tapahtuu?

Kuitukaapeli kaivetaan uusilla rakennusalueilla talolle saakka ja otetaan sisään taloon sopivaan paikkaan. Kaapeli päätetään pieneen rasiaan ja kuitupäätelaite eli modeemi yhdistetään siihen ohuella kytkentäkuidulla. Asentaja tarkistaa liittymän toiminnan, minkä jälkeen palvelut ovat käytössäsi. Kaapeli-tv-palvelu kytketään televisioon jo olemassa olevan talon sisäisen antenniverkon kautta tai antennikaapelilla, jonka toinen pää tulee päätelaitteeseen. Nettiä voit käyttää joko etherhet-kaapelilla tai langattomasti.

Mihin kuitupäätelaite sijoitetaan omakotitalossa?

Uusissa taloissa päätelaite sijoitetaan tekniseen tilaa, josta palvelut kytketään talon sisäverkkoon. Näin sekä netti- että tv-signaalit saadaan haluttuihin huoneisiin.

Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole nykyaikaista sisäkerkkoa, päätelaite asennetaan sopivimpaan paikkaan. Milkäli talossa on yksi televisio, kannattaa päätelaite mahdollisesti asentaa sen läheisyyteen olohuoneeseen. Usein pystytään kuitenkin käyttämään talon olemassaolevaa antenniverkkoa, jolloin päätelaite asennetaan mahdollisesti sen kytkentäpisteeseen (splitter) ja tv-signaali saadaan talon kaikkiin olemassaoleviin antennipistokkeisiin. Erittäin tärkeää kuitenkin on miettiä myös langattoman WLAN-verkon käyttöä ja kuuluvuutta sekä erillis(t)en tukiasemien sijoittelua.

Kuitukaista

Mihin tarvitsen nopeaa nettiyhteyttä? Miksi tilaisin 300, 500 tai 1000 megaa?

Yhä useammat palvelut vaativat nopeaa nettiyhteyttä, etenkin kun kyseessä on kuvat, videot, pelit tai isot tiedostot. Netflix, YouTube ja muut suoratoistopalvelut, sekä monet pelit vaativat nopeaa yhteyttä, jotta käyttökokemuksesi olisi mahdollisimman hyvä. Mikäli useampi perheenjäsen käyttää tällaisia palveluita, riittää korkeammasta nopeudesta jaettavaa kaikille. Asiakasneuvojamme tai kuitumyyjämme neuvovat mielellään oikeiden palveluiden valitsemisessa.

Taloudessamme asuu viisi henkilöä ja teinimme pelaavat mielellään nettipelejä. Mitä nopeutta suosittelette meille?

Aktiivisesti nettiä käyttäville perheille suosittelemme vähintään 300/300M nopeutta. Tarvittaessa nopeutta voi myöhemmin myös nostaa (tai laskea).

Pitääkö Kuitukaistan olla nopea, jotta kaapeli-tv näkyy kuidun kautta?

Ei, Kuitukaistan nopeus ei vaikuta kaapeli-tv-palveuumme. Television katselu ei myöskään hidasta nettiyhteyttäsi.

Talossani alkaa remontti

Kuitulaitteet/modeemini on kiinnitetty seinään. Voinko siirtää ne/sen itse?

Olethan meihin yhteydessä ennen kuin siirrät kiinnitettyjä laitteita.

Annamme sinulle ohjeet, jos pystyt siirtämään laitteet itse, mutta monessa tapauksessa paikan päälle tarvitaan asentaja. 

Voinko poistaa vanhat puhelinpistokkeet?

Kyllä voit, niitä ei enää tarvita omakotitalossa.

Olen muuttamassa

Olen myymässä omakotitaloni eli kuituliittymän omistaja vaihtuu, mitä teen?

 1. Liittymän nykyinen omistaja on yhteydessä meihin ja irtisanoo palvelunsa päättymään toivottuna päivänä, kuitenkin aikaisintaan kahden viikon kuluttua yhteydenotosta.

 2. Kuituliittymän edellytyksenä olevan osakekirjan voi myydä/antaa talon uudelle omistajalle (ao. kauppakirjalomake) tai myydä takaisin Karjaan Puhelimelle 200 €:n hintaan (ole yhteydessä asiakaspalveluun). Osakekirjan omistajanvaihto vaatii aina itse osakekirjan ja allekirjoitetun kauppakirjan toimittamista Karjaan Puhelimelle.
  Osakkeen kauppakirja

 3. Talon ja kuituliittymän uuden omistajan kannattaa tilata itselleen palvelut liittymän vanhan omistajan irtisanomisajan sisällä, jolloin muutoksesta ei veloiteta. Mikäli tilausta ei tehdä irtisanomisajan sisällä tai se halutaan aktivoida myöhemmin, liittymän avaus maksaa 95 €. Mikäli talon vanha omistaja ei luovuttanut osakekirjaa eikä uudella omistajalla ole sellaista ennestään, myymme hänelle sellaisen 200 €:n hintaan.

Mistä löydän lisää tietoa osakkeesta?

Osakesivulta löytyy lisää tietoa osakkeesta.

Miten saan kuidun kiinteistööni?

Mitä minun pitää tehdä, jotta rakennatte kuituverkon asuinalueelleni?

Omakotialueille kuituverkkoa rakennetaan pitkälti asukkaiden kiinnostuksen perusteella. Aloita siis ilmoittamalla kiinnostuksesi. Samalla näet alueesi kiinnostusprosentin, jonka tavallisesti pitää olla noin 40 %, jotta voimme tehdä rakennuspäätöksen. Edistääksesi oman alueesi rakennuspäätöstä voit puhua naapureidesi kanssa ja pyytää heitäkin ilmoittamaan kiinnostuksestaan.

Miksi minun pitäisi tilata kuituliittymä alueen kuituverkon rakennusvaiheessa eikä myöhemmin?

Alueen verkon rakennusvaiheessa tarjoamme tavallisesti nopean tilaajan etuja, kuten kaivuutyöt myös omalla tontillasi. Jos tilaat liittymän myöhemmin, emme takaa sinulle samoja etuja.

Voinko tilata kuituliittymän kesämökilleni?

Ehdottomasti, kunhan se sijaitsee saatavuusalueellamme. Tarkista saatavuus tästä. Huomioithan, että kuituliittymä tarvitsee sähköä.

Muuta

Miten toimin, jolleivat palvelut toimi kunnolla?

Palveluiden ollessa poikki tai muuten viallisia, lue ensin yleisimmät ongelmat ja ratkaisut. Tämän jälkeen voit tehdä vikailmoituksen joko puhelimitse tai netissä. Asiakasneuvontamme vastaa palveluitamme koskeviin kysymyksiin. 

Nettiyhteys asunnossa

Mihin tarvitsen nopeaa nettiyhteyttä? Miksi tilaisin 300, 500 tai 1000 megaa?

Yhä useammat palvelut vaativat nopeaa nettiyhteyttä, etenkin kun kyseessä on kuvat, videot, pelit tai isot tiedostot. Netflix, YouTube ja muut suoratoistopalvelut, sekä monet pelit vaativat nopeaa yhteyttä, jotta käyttökokemuksesi olisi mahdollisimman hyvä. Mikäli useampi perheenjäsen käyttää tällaisia palveluita, riittää korkeammasta nopeudesta jaettavaa kaikille. Asiakasneuvojamme tai kuitumyyjämme neuvovat mielellään oikeiden palveluiden valitsemisessa.

Taloudessamme asuu viisi henkilöä ja teinimme pelaavat mielellään nettipelejä. Mitä nopeutta suosittelette meille?

Aktiivisesti nettiä käyttäville perheille suosittelemme vähintään 300/300M nopeutta. Tarvittaessa nopeutta voi myöhemmin myös nostaa (tai laskea).

Miten tiedän, milloin tilaamani Kuitukaista tai Yhtiökaistan lisänopeus on kytketty?

Saat tekstiviestin, kun nettipalvelu on kytketty käyttöösi. Jos asentajan pitää päästä asuntoosi, hän soittaa sinulle ensin. 

Miten taloyhtiööni saadaan kuituliittymä? 

Jos asut asuntoyhtiössä, jossa ei vielä ole kuituliittymää, ota yhteyttä isännöitsijään tai yhtiön hallitukseen, jotka voivat pyytää tarjousta yhtiöllesi.

Asunnossa alkaa remontti

Kuitulaitteet/modeemini on kiinnitetty seinään. Voinko siirtää ne/sen itse?

Olethan meihin yhteydessä ennen kuin siirrät kiinnitettyjä laitteita.

Annamme sinulle ohjeet, jos pystyt siirtämään laitteet itse, mutta monessa tapauksessa paikan päälle tarvitaan asentaja. 

Voinko poistaa vanhat puhelinpistokkeet?

Olethan meihin yhteydessä ennen kun päätät, ettet remontin yhteydessä ole asentamassa vanhoja puhelinpistokkeita takaisin.

On vielä yleistä, että taloyhtiöiden sisäverkko on rakennettu kuparikaapeleista (vanhoista puhelinkaapeleista), vaikka se onkin vanhentunutta tekniikkaa. Jos taloyhtiö ei vielä ole päättänyt kiinteistön sisäverkon uusimisesta, kuitu toimitetaan viimeisen pätkän asuntoihin asti näitä vanhoja kaapeleita pitkin. 

Olen muuttamassa

Miten saan siirrettyä kuituliittymäni toiseen osoitteeseen?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme hyvissä ajoin ennen muuttoasi. Kuitupalvelut voidaan siirtää uuteen osoitteeseesi, jos kiinteistössä on kuituliittymä. Omakotitalosta itse kuituliittymää ei voi siirtää, vaan se vaihtaa omistajaa, jos myyt talosi.

Mitä teen kuitulaitteille/modeemille? 

Huomioithan, että on olemassa kuitulaitteita, jonka omistaja on taloyhtiö tai Karjaan Puhelin. Kuitulaitteet voi myös olla seinään asennettuna. Tällaisessa tapauksessa sinun tulee jättää modeemi paikalleen. Voit joutua korvausvastuuseen, mikäli otat mukaasi modeemin joka kuuluu asuntoon.

Jos olet saanut modeemin kampanjan yhteydessä, se on tietysti sinun, ja voit tehdä sillä mitä haluat.

Muutan muualle, miten irtisanon liittymän?

Olethan yhteydessä asiakaspalveluun vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoasi, niin autamme sinua.

Yleistä kuidusta

Mitä tarkoittaa FTTH? Entä FTTB?

FTTH (Fiber To The Home) tarkoittaa valokuituyhteyttä aina loppukäyttäjän kotiin saakka, kun taas FTTB (Fiber To The Building) valokuituyhteyttä kiinteistöön saakka. Karjaan Puhelimella käytämme yleisesti lyhennettä FTTH, kun puhumme omakotien kuituliittymistä ja FTTB, kun puhumme asuntoyhtiöiden liittymistä.

Mikä on Open Access?

Avoin verkko, ”Open Access”, tarkoittaa, että asiakas liittymänsä (tässä tapauksessa kuituliittymänsä) kautta voi valita useiden laajakaista- tv- ja muiden palveluiden toimittajien välillä. Karjaan Puhelimen kuituverkon asiakkaiden on mahdollista tilata monien toimittajien palveluita jo nyt ja päämäärämme on yhä avoimempi verkko.

Muuta

Miten toimin, jolleivat palvelut toimi kunnolla?

Palveluiden ollessa poikki tai muuten viallisia, lue ensin yleisimmät ongelmat ja ratkaisut. Tämän jälkeen voit tehdä vikailmoituksen joko puhelimitse tai netissä. Asiakasneuvontamme vastaa palveluitamme koskeviin kysymyksiin. 

Asennuksessa käytettävät päätelaitteet

Alla näet päätelaitteet, joita tällä hetkellä käytämme kuituasennuksissa. DZS ja Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

MalliTekniikkaMyynnissäViimeisin ohjelmistoversio ja käyttöohje

Genexis Pure ED504

Genexis Pure ED504

G.Fast
VDSL
Ethernet
2021 -

PURE-ED504-GNX-4.3.6.120-R

 

Inteno EG400

Inteno EG400

Fiber AE 2019 - EG400-X-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0348

DZS 2428

Zhone 2428A1

GPON 2019 - znid-24xxa1-401315.img

DZS 2425 (ja wifi-lähetin)

DZS 2425A1

GPON 2019 -

znid-24xxa1-401315.img

WLAN-lähettimet

Alla näet WLAN (Wi-Fi) -lähettimet. 

MalliMyynnissäViimeisin ohjelmistoversio

Genexis Pulse EX600

Pulse EX600

2022 - Pulse-EX600-GenXOS-Eagle-GNX-11.7.0-R

Vanhemmat päätelaitteet

Päätelaitteen vanhetessa valmistaja ei enää toimita sille uusia ohjelmistopäivityksiä jolloin laitteesta voi tulla turvallisuusriski. Tarkista oma mallisi taulukosta, ne mallit joita suosittelemme vaihdettaviksi on merikitty taulukkoon * merkillä. Ole yhteydessä asiakaspalveluun uuden päätelaitteen ostamisesta.

DZS ja Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

MalliTekniikkaMyynnissäViimeisin ohjelmistoversio ja kytkentäohje

Zyxel XMG3927-B50A

Zyxel XMG3927 B50A

G.Fast
VDSL
Ethernet
2019 - 2022

5.13(ABMT.0)C0

 

Inteno DG200AL-AC

Inteno DG200A-AC

Inteno DG200AL AC

VDSL
Ethernet
2017 - 2022

DG200AL-A-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0427

DG200-A-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0409

 

Inteno DG301AL-AC

Inteno DG301A-AC

 

Inteno DG301AL AC

 

VDSL
Ethernet
2016 - 2017

DG301AL-WU7U_KPOY3.16.9-190925_1301

 

DG301

Zhone 2727A1

Zhone 2727A1

GPON 2016 - 2019

znid-27xxa1-41316.img

Zhone 2727

Inteno EG300

Inteno EG300

Fiber AE 2016 - 2019

EG300-X-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0326

 

EG300

Inteno VG50 *

Inteno VG50

VDSL
Ethernet
2013 - 2016 VG50-WU7U_KPOY3.16.7-190520_2255

 

VG50

Inteno EG500 *

Inteno EG500 2

Fiber AE 2012 - 2016  

Inteno FG500 *

Inteno FG500-R1 *

Inteno FG500

Fiber AE

Fiber AE

2011 - 2016

2011 - 2016

 

FG500

Zhone 2427 *

Zhone 2427A *

 

GPON

2011 - 2016

znid-24xx-301375.img

A: znid-24xxa-301375.img

Zhone 2427

Inteno DG201 *

Inteno DG201

 

VDSL
Ethernet
2011 - 2013  

DG201

Inteno FG101 *

Inteno FG101

Fiber AE 2009 - 2011  

Zhone 2517 *

Zhone 2517

GPON 2009 - 2011  

FAQ

Tietokoneen asetukset

Käytä aina ensisijaisesti DHCP:tä IP-osoitteen saamiseksi. Jos staattisia DNS-palvelintietoja on pakko käyttää, palvelimina toimivat 91.150.44.250 ja 91.150.45.250. Kuitukaista-palvelu siältää max 5 kpl virallista DHCP IP-osoitetta.

Filtteröinti

Laajakaistayhteyksille smtp-portti on suljettu ulosmenevälle liikenteelle, poikkeuksena Karjaan Puhelimen omat sähköpostipalvelimet.
Sisääntulevalle liikenteelle tcp- ja udp-portit 1900, 5060-5061 sekä tcp-portti 23, 7547 ovat suljettuja.

VDSL2-modeemin asetukset

RFC 1483 Bridged LLC
VPI =0, VCI=100

Zhone-päätelaitteen NAT- tai bridge-tila

Zhone-päätelaitteen voi asettaa kokonaan NAT- tai bridge-tilaan. Päätelaitteet toimitetaan yleensä NAT-tilassa, mutta voidaan tarvittaessa säätää bridge-tilaan, jolloin kaikki portit muuttuvat sillattuun tilaan. Mikäli sinulla on tarve saada julkiset IP-osoitteet jaettua eri laitteisiin sisäverkossasi, esimerkiksi jos haluat käyttää omaa reititintä tai palomuuria julkisten IP-osoitteiden käsittelyyn, pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä, niin muutamme päätelaitteesi asetukset sillattuun tilaan.

Asennuksessa käytetyt kuitupäätelaitteet

Alla ne kuitupäätelaiteet joita käytämme tällä hetkellä kuituasennuksissa. DZS ja Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

MalliAsennettuViimeisin ohjelmistoversio

DZS 2425 

DZS 2425A1 

2019 -

znid-24xxa1-401315.img

 

Inteno EG400-AC

Inteno EG400 EG300

 2019 -

EG400-X-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0348

 

WLAN-lähettimet

Alla näet WLAN (Wi-Fi) -lähettimet, joita käytämme tällä hetkellä kuituasennuksissa.

MalliAsennettuViimeisin ohjelmistoversio

Genexis Pulse EX600

Pulse EX600

2022 - Pulse-EX600-GenXOS-Eagle-GNX-11.7.0-R

Vanhemmat kuitupäätelaitteet joita ei enää käytetä asennuksessa

Kuitupäätelaitteen vanhetessa valmistaja ei enää toimita sille uusia ohjelmistopäivityksiä jolloin laitteesta voi tulla turvallisuusriski. Tarkista oma mallisi taulukosta, ne mallit joita suosittelemme vaihdettaviksi on merikitty taulukkoon * merkillä. Ole yhteydessä asiakaspalveluun uuden kuitupäätelaitteen ostamisesta.

DZS ja Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

MalliAsennettuViimeisin ohjelmistoversio

Zhone 2727A1

Zhone 2727A1 Zhone 2727

2016-2019 znid-27xxa1-41316.img

Inteno EG300-AC

Inteno EG300 EG300

2016-2019

EG300-X-KPOY-4.3.6.150-R-220727_0326

 

Inteno FG500 *

Inteno FG500-R1 *

Inteno FG500 FG500

2011-2016

2011-2016

 

Zhone 2427 *

Zhone 2427A *

FG500

2011-2016

znid-24xx-301375.img

A: znid-24xxa-301375.img

Inteno FG101 *

Inteno FG101 DG301

2009-2011  

FAQ

Tietokoneen asetukset

Käytä aina ensisijaisesti DHCP:tä IP-osoitteen saamiseksi. Jos staattisia DNS-palvelintietoja on pakko käyttää, palvelimina toimivat 91.150.44.250 ja 91.150.45.250. Kuitukaista-palvelu sisältää korkeintaan 3 kpl virallista DHCP IP-osoitetta.

Filtteröinti

Laajakaistayhteyksille smtp-portti (tcp-portti 25) on suljettu ulosmenevälle liikenteelle, poikkeuksena Karjaan Puhelimen omat sähköpostipalvelimet.
Sisääntulevalle liikenteelle udp-portit 53, 1900, 5060-5061 sekä tcp-portti 7547 ovat suljettuja.

Zhone-päätelaitteen NAT- tai bridge-tila

Zhone-päätelaitteen voi asettaa kokonaan NAT- tai bridge-tilaan. Päätelaitteet toimitetaan yleensä NAT-tilassa, mutta voidaan tarvittaessa säätää bridge-tilaan, jolloin kaikki portit muuttuvat sillattuun tilaan. Mikäli sinulla on tarve saada julkiset IP-osoitteet jaettua eri laitteisiin sisäverkossasi, esimerkiksi jos haluat käyttää omaa reititintä tai palomuuria julkisten IP-osoitteiden käsittelyyn, pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä, niin muutamme päätelaitteesi asetukset sillattuun tilaan.

Omakotitalot

Asuntoyhtiöt

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Zhone 2427
 • Zhone 2425
 • Zhone 2727

VDSL2 (kupari sisäverkko)

 • Inteno DG301AL-AC
 • Inteno DG200AL-AC
 • Inteno VG50
 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504


Kuitu (kuitu sisäverkko)

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Zhone 2427
 • Zhone 2428
 • Zhone 2727


Ethernet (Ethernet sisäverkko)

 • Inteno EG300-AC
 • Inteno DG301AL-AC
 • Inteno EG400-AC
 • Inteno DG200AL-AC
 • Inteno VG50
 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504

G.fast

 • Zyxel XMG3927-B50A
 • Genexis Pure ED504

Käyttöohjeet

Omakotitalot

Asuntoyhtiöt

zNID 24xx Configuration Guide (eng)

zNID 27xx Quick Install Guide (eng)

 

 

 

 

 

Genexis Pure ED504 käyttöopas (suomeksi) 

Inteno DG200AL-AC käyttöopas (suomeksi)

Inteno Manual DG200 (eng)

zNID 24xx Configuration Guide (eng)

zNID 27xx Quick Install Guide (eng)

Zyxel XMG3927 käyttöopas (suomeksi)

Zyxel XMG3927-B50A (eng)

Viimeisimmät ohjelmistot

Alla olevassa taulukossa päätelaitteiden viimeisin ohjelmistoversio. Zhone-päätelaitteiden ohjelmistopäivitykset hoidamme automaattisesti. Mikäli epäilet päätelaitteessasi olevan vanha ohjelmisto, ota meihin yhteyttä, niin tarkistamme asian ja päivitämme tarvittaessa.

Kuitupäätelaite/modeemiViimeisin ohjelmistoversio
Inteno DG200-AL-AC DG200AL-A-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1423 
Inteno DG301-AL-AC DG301AL-WU7U_KPOY3.16.9-190925_1301 
Inteno EG300-AC EG300-X-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1326 
Inteno EG400-AC EG400-X-KPOY-4.3.6.110-R-210722_1345 
Inteno VG50 VG50-WU7U_KPOY3.16.9-190925_1309 
Zhone 2425 ja 2428 ZNID-24xxA1-401274-SIP
Zhone 2427 ZNID-24xxA-301344-SIP 
Zhone 2727

ZNID-27xxA1-401275-SIP

Zyxel XMG3927-B50A 5.13(ABMT.0)C0 

Genexis Pure ED504

PURE-ED504-GNX-4.3.6.101-R.y3

Tietokoneen asetukset

Käytä aina ensisijaisesti DHCP:tä IP-osoitteen saamiseksi. Jos staattisia DNS-palvelintietoja on pakko käyttää, palvelimina toimivat 91.150.44.250 ja 91.150.45.250. Kuitukaista-palvelu siältää max 5 kpl virallista DHCP IP-osoitetta.

Filtteröinti

Laajakaistayhteyksille smtp-portti on suljettu ulosmenevälle liikenteelle, poikkeuksena Karjaan Puhelimen omat sähköpostipalvelimet.
Sisääntulevalle liikenteelle tcp- ja udp-portit 1900, 5060-5061 sekä tcp-portti 23, 7547 ovat suljettuja.

VDSL2-modeemin asetukset

RFC 1483 Bridged LLC
VPI =0, VCI=100

Zhone-päätelaitteen NAT- tai bridge-tila

Zhone-päätelaitteen voi asettaa kokonaan NAT- tai bridge-tilaan. Päätelaitteet toimitetaan yleensä NAT-tilassa, mutta voidaan tarvittaessa säätää bridge-tilaan, jolloin kaikki portit muuttuvat sillattuun tilaan. Mikäli sinulla on tarve saada julkiset IP-osoitteet jaettua eri laitteisiin sisäverkossasi, esimerkiksi jos haluat käyttää omaa reititintä tai palomuuria julkisten IP-osoitteiden käsittelyyn, pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä, niin muutamme päätelaitteesi asetukset sillattuun tilaan.

 MG 4938 web

Langattoman verkon käyttö

Langaton eli WLAN- tai WiFi-verkko on kätevä tapa käyttää Kuitukaistaasi. Sen avulla pääset nettiin kännykällä, tabletilla tai tietokoneella ilman verkkojohtoa ja voit surffata koko langattoman kotiverkkosi kantavuusalueella. Huomioithan kuitenkin, että WLAN-verkko ei ole osa toimittamaamme laajakaistayhteyttä vaan omaa sisäverkkoasi.

LUE LISÄÄ: PULSE EX600  LUE LISÄÄ: UBIQUITI UNIFI 

WiFi-lähettimen sijoittelu

Jotta langattoman verkkosi kantavuus ja nopeus olisivat mahdollisimman hyvät, valitse WiFi-lähettimesi tai sellaisen sisältävän modeemisi paikka oikein.

modem

Ota paikkaa valitessasi huomioon mm. seuraavat asiat:

• Jokainen este heikentää signaalin kantavuutta. Se kulkeutuu ovien, ikkunoiden ja kevyempien seinärakenteiden läpi, mutta ne vaimentavat signaalia.

• Myös jotkin kodin elektroniikkalaitteet kuten tietokoneet, mokkulat, mikroaaltouunit, viihde-elektroniikka ja energiansäästölamput voivat aiheuttaa häiriöitä.

• Metalli, betoni, tiili, kivi ja hirsi estävät signaalin kulun usein kokonaan.

• Tukiasema kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle ja mielellään korkealle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon.

• Hankalissa tapauksissa ratkaisu löytyy yleensä käyttämällä lisä Wi-Fi-lähettimiä.

 Laitteen yhdistäminen langattomaan verkkoon

Toimittamamme kuitupäätelaite/modeemi tai WiFi-lähetin mahdollistaa langattoman yhteyden WLAN- vastaanottimella varustettuihin laitteisiin. Usein tietokone tai muu laite löytää useamman langattoman verkon, jolloin käyttäjän on tiedettävä oman salatun verkkonsa nimi (SSID/Network) ja salasana (WPA-avain/WiFi-Key). Nämä on merkitty kuitupäätelaitteeseen/modeemiin tai WiFi-lähettimeen.

Kytke tietokone/tabletti/känny/tv tai muu laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon valitsemalla se ja klikkaamalla ”yhdistä”.

Tämän jälkeen laitteesi pyytää verkon salasanaa (WPA-avain/WiFi-Key). Kun oikea salasana on syötetty, yhdistyy laitteesi modeemisi langattomaan verkkoon. Huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia, jotka tulee kirjoittaa täsmälleen oikein.

Muistathan, että modeemin ja laitteen välinen salasanalla suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten verkkohyökkäyksiä, viruksia tai tietomurtoja vastaan. F-Securen palkittu tetoturvapalvelu on helppo ja vaivaton tapa huolehtia laitteiden tietoturvasta.

Langattoman verkon nopeus

Jos haluat käyttää Kuitukaistaasi maksiminopeudella ja pienimmillä mahdollisella vasteajalla, tulee sinun kytkeä tietokoneesi suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla eli Ethernet-kaapelilla. Langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee ja se on riippuvainen monesta eri tekijästä.

Oheisessa taulukossa on esitetty toimittamiemme kuitupäätelaitteiden WLAN-standardien teoreettinen maksiminopeus sekä tyypillinen nopeus normaalikäytössä.

Kuitupäätelaite/modeemi/WiFi-lähetinTeknologiaWLAN-standardiWLAN, maksiminopeusWLAN, tyypillinen nopeus
Genexis Pulse EX600  WiFi-lähetin 802.11 g/n/a/ac/ax  -> 900/900 Mbit/s 300-500 Mbit/s
Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO  WiFi-lähetin 802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/s 100-300 Mbit/s
Ubiquiti UniFi AP-AC-LITE  WiFi-lähetin 802.11 g/n/a/ac -> 390/350 Mbit/s 60-200 Mbit/s

Genexis Pure ED504

  802.11 b/g/n (2.4 GHz)
802.11 a/n/ac (5 GHz)
-> 550/550 Mbit/s 60-200 Mbit/s
Zyxel XMG3927-B50A FTTB VDSL2/Ethernet/G.fast  802.11 g/n/ac -> 550/550 Mbit/s 100-300 Mbit/s
Inteno EG400-AC FTTB/FTTH fiber A 802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/ 100-300 Mbit/s
Inteno DG200-AL-AC  FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60-200 Mbit/s
Inteno DG301-AL-AC  FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 250/250 Mbit/s 60-150 Mbit/s
Zhone 2727 FTTB/FTTH fiber GPO 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60-200 Mbit/s
Inteno EG300 FTTB/FTTH fiber AE 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60-200 Mbit/s
Inteno VG50 FTTB VDSL2/Ethernet 801.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20-50 Mbit/s
Inteno EG500 FTTB fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/ 20-50 Mbit/s
Inteno FG500 FTTH fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20-50 Mbit/s
Zhone 2427 FTTH fiber GPON 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20-50 Mbit/s

Miksi kotiverkkosi hidastelee?

Osa tuskailee pätkivän tai hitaan netin kanssa ja haukkuu operaattorinsa verkkoa. Yllättävän usein vika löytyy kuitenkin kotiverkon vanhentuneista laitteista. Vanhassa tietotekniikassa ei todellakaan ole vara parempi, etenkään jos olet satsannut vauhdikkaaseen Kuitukaistaan, josta olisi kiva saada kaikki irti.

Vanhentunut WiFi pätkii

Kuitupäätelaite eli modeemi on kotisi tietoverkon sydän. Se pumppaa dataa sisään ja ulos kotiverkostasi, hoitaa datavirrat ulkomaailman ja kotisi erilaisten nettiin yhdistettyjen laitteiden välillä. Langattoman verkon kotiisi luo joko yksi tai useampi erillinen WiFi-lähetin tai modeemin sisäänrakennettu WiFi-lähetin.

Nykyisin verkkosivut ja muut palvelut käyttävät runsaasti videoita ja muita elementtejä, jotka vaativat kapasiteettia aiempaa laajemmassa mittakaavassa. WiFi-purkki tai modeemi, joka selvisi tehtävästään vuonna 2013 ihan ok, on nyt mahdottoman tehtävän edessä. Sen teho ja muisti eivät riitä raskaaseen tiedonsiirtoon yhtäaikaisesti monelle laitteelle. Myös lähettimen käyttämä WiFi-standardi voi olla vanhentunut ja sen vuoksi liian hidas nykykäyttöön.

Vanhan modeemin tietoturva on usein myös kyseenalainen. Valmistajat eivät tue vanhoja laitteita, eikä niiden ohjelmistosta julkaista uusia versioita, jotka suojaisivat nykyuhilta. Vuotavan tietoturvan kautta tunkeutujat voivat päästä käsiksi kodin laitteisiin tai itse modeemiin, ja se voidaan kaapata osaksi roskapostia lähettävää bottiverkkoa. Kun laite tekee töitä hiki hatussa hakkereille, se ei ehdi palvella omistajaansa. Operaattori saattaa joutua katkaisemaan häiriköivän kohteen nettiyhteyden suojellakseen muita käyttäjiä. Hakkeri voi halutessaan ohjata internetliikenteesi feikkisivuille, jonka kautta yritetään kalastaa tietojasi.

Veteraaniläppäri tai halpistabletti voi olla verkkosi heikoin lenkki

Uusi reititin ja uusi laite esim. älypuhelin, toimivat ripeästi yhdessä. Kummatkin tukevat uusimpia WiFi-standardeja. Jos samassa verkossa on käytössä vanhempien versioiden laitteita sisäverkko mukautuu hitaan version yhteystapaan. Vanha läppäri voi siis osittain hyydyttää myös nopeammat naapurinsa. Vastaavasti vanha reititin pakottaa uudenkin älypuhelimen toimimaan WLANissa nilkuttavalla nopeudella.

Vanhemmat WiFi-lähettimet käyttävät vain yhtä taajuusaluetta, 2,4 GHz kaistaa. Uudemmat ja edistyneemmät laitteet toimivat myös 5 GHz kaistalla. WiFi-lähettimemme ja uudemmat kuitupäätelaitteemme/modeemimme käyttävät sekä 2,4 GHz ja 5 GHz kaistaa. Näin vältämme ongelmaa jossa vanhempi laite hidastaa koko verkon, se kytkeytyy 2.4 GHz kaistaan ja uudemmat laitteet 5 GHz kaistaan. Usein laitteet valitsevat itse oikean kaistan mutta joskus tarjolla on kaksi eri WiFi-verkkkoa ja sinun on itse valittava kumpaan kytket laitteesi, tässä tapauksessa molemmat verkot käyttävät samaa salasanaa. Vain uudemmat laitteet voivat kytkeytyä 5 GHz kaistaan.

5 GHz on tarpeen parhaiden nopeuksien saavuttamiseksi, mutta tarjoaa lisäksi paljon lisää kanavakapasiteettia, kun taas 2,4 GHz kaistalla on parempi kattavuusalue. 2,4 GHz kaista on usein eteenkin taloyhtiöissä ruuhkainen. Kanavamäärä on pieni ja taajuudella on muutakin toimintaa, esim. jotkin langattomat kuulokkeet toimivat samalla kaistalla. Jos sinä ja naapurisi toimitte kaikki 2,4 GHz kaistalla, samalla kanavalla, häiritsette toistenne liikennettä ja molempien yhteydet hidastuvat.

Alakerrassa toimii – yläkerrassa hyytyy

Vanhoissa ja halvoissa uudemmissa WiFi-lähettimissä on usein vain yksi antenni ja lähetinvastaanotin. Näiden laitteiden signaali kantaa hyvin huoneen sisällä, mutta jo naapurihuoneessa signaalin voimakkuus heikkenee ja yhteys hidastuu. Monikerroksisissa kohteissa ongelma korostuu ja yhteys voi heiketä käyttökelvottomaksi, vaikka WiFi-lähetin olisi uusikin. Myös kiinteistön rakenteilla, esim. ontelolaatoilla tai palomuurilla, on suuri vaikutus käytännön kuuluvuuteen.

Uusissa ja hyvälaatuisissa WiFi-lähettimissä käytetään edistyneempää radiotekniikkaa ja useita antenneja (ns. MIMO-ratkaisu). Nämä selviävät haastavista olosuhteista paljon edeltäjiään paremmin. Sekä yhteyden nopeus että kantama parantuvat merkittävästi, kun laitteet päivitetään nykypäivän teknologiaan.

Kaksikerroksiseen tai L-malliseen omakotitaloon suosittelemme aina vähintään kahta WiFi-lähetintä, jotta kantama ja kapasiteetti riittävät tarvittavissa huoneissa ja koko perheen laitteille. Usein jo yksikin lisä WiFi-lähetin järkevästi sijoiteltuna parantaa tilannetta huomattavasti.

Langattoman verkon ongelmat

WiFi-yhteys on hyvin altis käyttöympäristön häiriöille ja syy huonoon toimivuuteen on yleensä modeemin ja laitteen välinen liian heikko signaali. WiFi-signaalin voimakkuuteen vaikuttavia asioita ovat modeemin ja laitteen välinen etäisyys sekä niiden väliset esteet. Voit testata tää siirtämällä laitteesi lähemmäksi WiFi-lähetintä/kuitupäätelaitetta/modeemia.

Ensimmäiseksi kannattaa modeemi ja mahdolliset WiFi-lähettimet käynnistää uudelleen. Mikäli modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä hyvin pitkään, saattaa se ”jumittaa”. Yleensä tämä johtuu modeemin muistin loppumisesta. Käynnistä modeemi ja mahdolliset WiFi-lähettimet uudelleen ottamalla laitteista virtajohto irti n. minuutin ajaksi ja kytkemällä johto sen jälkeen takaisin. Varmista, että modeemi ja mahdolliset WiFi-lähettimet ovat sammuksissa tarpeeksi pitkään, jotta jännite ehtii varmasti poistumaan niistä.

Jos langattoman verkon kanssa on ongelmia, suosittelemme tekemään vianmäärityksen. Tekniikkaa enemmän ymmärtävälle meillä on sen jälkeen tässä alla tarkemmat ohjeet.

Vaihda taajuutta

Uusimmat modeemimme tukevat sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuuksia. 2,4Ghz on yleisin asetus ja taajuus on usein esim. kerrostaloissa hyvinkin runsaassa käytössä. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä, nopeuden laskua tai muuta yhteyden heikkenemistä. Parhaimmillaan 5Ghz taajuuden käyttö nopeuttaa langatonta yhteyttä huomattavasti, mutta toisaalta verkon kantavuus heikkenee, koska 5Ghz ei läpäise materiaaleja yhtä hyvin kuin 2,4Ghz.

Jos laitteesi, kuten uusimmat kannettavat tietokoneet, puhelimet ja tabletit tukevat 5Ghz-taajuutta, kannattaa se ottaa käyttöön. Mikäli laitteesi ei tue 5Ghz-taajuutta, kannattaisi harkita laitteen uusimista.

Vaihda WLAN-kanavaa

Kodin muut elektroniikkalaitteet ja kerrostaloissa naapureiden modeemit tai reitittimet saattavat aiheuttaa hidastumista ja pätkimistä WLAN-signaalille. Tällöin voit hakea parempaa WLAN-kanavaa manuaalisesti.

Toimittamissamme kuitupäätelaitteissa WLAN-kanava on oletuksena automaattivalinnalla, eli modeemi vaihtaa kanavaa koko ajan ruuhkattomimmalle taajuudelle. Kanavan ruuhkaisuutta aiheuttavat mm. naapurissa olevat muut WLAN-modeemit tai -reitittimet.

Kaikki WLAN-verkkoa käyttävät laitteet (tietokoneet, tabletit, puhelimet) eivät välttämättä osaa käsitellä automaattista kanavavalintaa oikein, joten kokeile ensin WLAN-kanavan kiinnittämistä jollekin tietylle kanavalle. Käytä esimerkiksi kanavaa 11, joka on häiriösietoisin johtuen korkeammasta taajuudesta. Jos kanava 11 ei poista yhteyden pätkimistä, kokeile seuraavaksi kanavaa 10, sen jälkeen kanavaa 9 jne., itselläsi parhaiten toimivan kanavan löytämiseksi.

Päivitä tietokoneen WLAN-ajurit

Ongelmia langattomaan yhteyteen voivat aiheuttaa myös tietokoneen WLAN-sovittimen käytössä olevat liian vanhat ajurit. WLAN-sovitin ei tällöin välttämättä osaa keskustella modeemin kanssa oikein. Tarkista WLAN-sovittimesi ajurit Windowsin laitehallinnasta ja varmista sen jälkeen laitevalmistajan sivuilta, että käytössäsi on varmasti uusimmat WLAN-sovittimellesi tarjolla olevat ajurit. Jos ei ole, lataa uudet ajurit laitevalmistajan sivuilta ja asenna ne käyttöösi.

Valitse kategoria

Nettiyhteys omakotitalossa

Nettiyhteys asunnossa

Kaapeli-tv

Osakeasiat