Laajenna langatonta verkkoasi Ubiquiti UniFin avulla

Onko sinulla huolia laajakaistasi kanssa? Tiesithän, että vika ei ole kuidussa, syy löytyy useimmiten laitteista. Yhdellä tai useammalla Ubilla saat langattoman verkon kuntoon! 

Ubi on siisti Ethernet-kaapelilla modeemiisi liitettävä wifi-lähetin, joita voit lisätä kotiisi tarvittavan määrän. Lite-malli sopii vain sisäkäyttöön, mutta Pro-malli käy myös ulkotiloihin.

  • Ubiquiti UniFi AP AC Lite, norm. 129 €/kpl
  • Ubiquiti UniFi AP AC Pro, norm. 220 €/kpl

Miksi kotiverkkosi hidastelee?

Osa tuskailee pätkivän tai hitaan netin kanssa ja haukkuu operaattorinsa verkkoa. Yllättävän usein vika löytyy kuitenkin kotiverkon vanhentuneista laitteista. Vanhassa tietotekniikassa ei todellakaan ole vara parempi, etenkään jos olet satsannut vauhdikkaaseen Kuitukaistaan, josta olisi kiva saada kaikki irti.

Vanhentunut wifi pätkii

Kuitupäätelaite eli modeemi on kotisi tietoverkon sydän. Se pumppaa dataa sisään ja ulos kotiverkostasi, hoitaa datavirrat ulkomaailman ja kotisi erilaisten nettiin yhdistettyjen laitteiden välillä. Langattoman verkon kotiisi luo joko modeemin sisäänrakennettu wifi-lähetin ja/tai yksi tai useampi erillinen WLAN-tukiasema.

Nykyisin verkkosivut ja muut palvelut käyttävät runsaasti videoita ja muita elementtejä, jotka vaativat kapasiteettia aiempaa laajemmassa mittakaavassa. WLAN-purkki tai modeemi, joka selvisi tehtävästään vuonna 2013 ihan ok, on nyt mahdottoman tehtävän edessä. Sen teho ja muisti eivät riitä raskaaseen tiedonsiirtoon yhtäaikaisesti monelle laitteelle. Myös lähettimen käyttämä WLAN-standardi voi olla vanhentunut ja sen vuoksi liian hidas nykykäyttöön.

Vanhan modeemin tietoturva on usein myös kyseenalainen. Valmistajat eivät tue vanhoja laitteita, eikä niiden ohjelmistosta julkaista uusia versioita, jotka suojaisivat nykyuhilta. Vuotavan tietoturvan kautta tunkeutujat voivat päästä käsiksi kodin laitteisiin tai itse modeemiin, ja se voidaan kaapata osaksi roskapostia lähettävää bottiverkkoa. Kun laite tekee töitä hiki hatussa hakkereille, se ei ehdi palvella omistajaansa. Operaattori saattaa joutua katkaisemaan häiriköivän kohteen nettiyhteyden suojellakseen muita käyttäjiä. Hakkeri voi halutessaan ohjata internetliikenteesi feikkisivuille, jonka kautta yritetään kalastaa tietojasi.

Veteraaniläppäri tai halpistabletti voi olla verkkosi heikoin lenkki

Uusi reititin ja uusi laite esim. älypuhelin, toimivat ripeästi yhdessä. Kummatkin tukevat uusimpia WLAN-standardeja. Jos samassa verkossa on käytössä vanhempien versioiden laitteita (esim. 802.11.b/g), sisäverkko mukautuu hitaan version yhteystapaan. Vanha läppäri voi siis osittain hyydyttää myös nopeammat naapurinsa. Vastaavasti vanha reititin pakottaa uudenkin älypuhelimen toimimaan WLANissa nilkuttavalla nopeudella.

Vanhemmat wifi-lähettimet sekä ”hinnat alkaen” -luokan uudemmat laitteet käyttävät vain yhtä taajuusaluetta, 2,4 GHz kaistaa. Uudemmat ja edistyneemmät laitteet toimivat myös 5 GHz kaistalla. Jälkimmäinen on tarpeen parhaiden nopeuksien saavuttamiseksi, mutta tarjoaa lisäksi paljon lisää kanavakapasiteettia.

2,4 GHz kaista on usein eteenkin taloyhtiöissä ruuhkainen. Kanavamäärä on pieni ja taajuudella on muutakin toimintaa, esim. jotkin langattomat kuulokkeet toimivat samalla kaistalla. Jos sinä ja naapurisi toimitte kaikki 2,4 GHz kaistalla, samalla kanavalla, häiritsette toistenne liikennettä ja molempien yhteydet hidastuvat.

Alakerrassa toimii – yläkerrassa hyytyy

Vanhoissa ja halvoissa uudemmissa wifi-lähettimissä on usein vain yksi antenni ja lähetinvastaanotin. Näiden laitteiden signaali kantaa hyvin huoneen sisällä, mutta jo naapurihuoneessa signaalin voimakkuus heikkenee ja yhteys hidastuu. Monikerroksisissa kohteissa ongelma korostuu ja yhteys voi heiketä käyttökelvottomaksi, vaikka wifi-lähetin olisi uusikin. Myös kiinteistön rakenteilla, esim. ontelolaatoilla tai palomuurilla, on suuri vaikutus käytännön kuuluvuuteen.

Uusissa ja hyvälaatuisissa wifi-lähettimissä käytetään edistyneempää radiotekniikkaa ja useita antenneja (ns. MIMO-ratkaisu). Nämä selviävät haastavista olosuhteista paljon edeltäjiään paremmin. Sekä yhteyden nopeus että kantama parantuvat merkittävästi, kun laitteet päivitetään nykypäivän teknologiaan.

Kaksikerroksiseen tai L-malliseen omakotitaloon suosittelemme aina vähintään kahta wifi-lähetintä, jotta kantama ja kapasiteetti riittävät tarvittavissa huoneissa ja koko perheen laitteille. Usein jo yksikin erillinen wifi-lähetin järkevästi sijoiteltuna parantaa tilannetta huomattavasti, jos nyt käytät tekniseen tilaan vai sähkökaappiin sullotun modeemin langatonta verkkoa.

Voisimmeko olla avuksi?

Jos ajatus uuden wifi-lähettimen valitsemisesta ja sen käyttöönotosta herättää lähinnä toivottomuuden tunteen, kannattaa kääntyä meidän puolemme. Katsotaan yhdessä juuri sinun kotiisi sopiva ratkaisu yhdestä tai useammasta Ubista. Nämä wifi-lähettimet ovat meillä laajasti testattuja ja hyviksi havaittuja. Ubit liitetään wifi-alustaamme, joka mahdollistaa sekä wifi-verkkosi konfiguroinnin, että mahdollisuuden tuen tarjoamiseen etähallinnan kautta – näin voit kokonaan keskittyä wifisi ja kuituliittymäsi käyttämiseen.


 

Näin saat Ubin käyttöösi

1. Yhdistä Ubi datakaapelilla PoE-adapteriin: adapterin POE-portti ←→ Ubin verkkoportti

2. Yhdistä PoE-adapteri datakaapelilla kuitupäätelaitteeseen: adapterin LAN-portti ←→ vapaa verkkoportti kuitupäätelaitteessa/modeemissa

3. Kytke PoE-adapteri sähköverkkoon, eli virtajohto adapteriin ja pistorasiaan.

4. Nyt Ubisi on käyttövalmis!

Ubisi viestittää sinulle ledinsä avulla. Tulkintaohjeet löydät Ubin laatikosta löytyvästä pikaohjeesta.


 

 

Tarkista tukiaseman sijoittelu

Ulos kaapista

Langattoman tukiaseman signaalin kantavuus on rajallinen, eikä riitä kattamaan isoa tai monikerroksista taloa, varsinkaan jos se on sijoitettu kaappiin tai kirjahyllyn alahyllylle. Perinteiset lankaverkon modeemit piilotettiin näkymättömiin ulkonäkösyistä, mutta uusimmat langattoman verkon tukiasemat on suunniteltu myös sisustussuunnittelijaa silmälläpitäen. Optimitilanteessa langaton tukiasema sijoitettaisiin keskelle kattoa, aivan kuten palovaroitin, mutta ymmärrettävästi tämä ei ole aina mahdollista. Usein tukiaseman siirtäminen kaapin sisältä hieman keskeisemmälle paikalle on jo riittävä parannus.

Signaali pysähtyy seinään

Jos tukiaseman keskeisemmälle paikalle sijoittamisesta huolimatta tuntuu, että nettiyhteys pysähtyy kuin seinään, voi kyse olla juuri siitä. Tukiaseman kantavuus on rajallinen, eikä riitä kattamaan isoa tai sokkeloista taloa tai läpäisemään paksuja seiniä. Monet asiakkaistamme asuvat monikerroksisissa taloissa, joissa verkon kantavuutta voi parantaa useammalla tukiasemalla, jotka muodostavat yhteisen yhdellä salasanalla toimivan wifi-verkon.

Suojaa sisäverkkosi

Nopeassa laajakaistassa riittää leveyttä useammallekin käyttäjälle, mutta aivan kaikkia ei tiedon valtatielle kannata päästää. Jos sinulla ei ole suojattua yhteyttä, voi naapurisi päättää liittyä langattomaan verkkoosi luvatta. Ubisi on suojattu salasanalla, jonka saat asentajaltamme tai asiakaspalvelustamme. Ethän paljasta sitä ulkopuolisille. 

Naapureiden langattomien verkkojen signaalit saattavat myös häiritä toisiaan. Mutta ei hätää, Ubisi etsii automaattisesti mahdollisimman hyvän kanavan. Toki niitä voi muuttaa itsekin asetuksista, mutta tämä vaatii jo hieman enemmän perehtyneisyyttä ja jopa ammattiapua. Vanhemmat laitteet eivät myöskään välttämättä tue uusia 4G- ja 5G-taajuuksia parhaalla mahdollisella tavalla, tällöin paras vaihtoehto saattaa olla kaluston päivittäminen.

Vaihtamalla paranee

Datan siirtonopeuden lisäksi tukiaseman uudempaan päivittäminen sujuvoittaa myös useamman laitteen yhtaikaista käyttöä. Teknisten ominaisuuksien lisäksi uudet laitteet, kuten toimittamamme Ubi, päihittävät edeltäjänsä myös ulkonäköasioissa, joten ankarinkin esteetikko kehtaa sijoittaa sen käytön kannalta optimaaliselle paikalle.

Mistä saan hankittua uuden WLAN-tukiaseman?

Ubiquiti UniFi wifi-lähettimen saat helpoiten asennuksen yhteydessä asentajaltamme tai asiakaspalvelustamme. Saat sen valmiiksi konfiguroituna eli heti valmiina käyttöön ja edullisen hinnan laskutamme seuraavan kuukausilaskutuksen yhteydessä.

Mikäli kaipaat lisätietoa, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai varata oman infoaikasi kuituasiantuntijoillemme.

019 278 480
ma klo 9 - 17, ti - pe klo 9 - 16
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.