Lisää nopeutta myös langattomasti? Kattaako kuitupäätelaitteen Wi-Fi koko talosi?

Ubiquiti mindre sRGB

Tarjoamme nyt erityisen hyvin isompiin omakoteihin sekä yrityksille soveltuvaa laajennettavaa WLAN-ratkaisua kaikille kuituasiakkaillemme. Ubiquiti UniFi Wi-Fi -ratkaisulla yhteys langattomaan verkkoon ei katkea vaikka yhteydessä oleva laite siirtyykin yhden tukiaseman kattavuusalueelta toisen alueelle. Lisäksi järjestelmä on etähallinnoitavissa, mikä tarjoaa hyvät mahdollisuudet etätukeen.

Ratkaisu vaatii meiltä tilatun aktiivisen kuitu- tai yritysliittymän sekä Ethernet-kaapelin kuitupäätelaitteelta tukiasemille. Tarvittavan sähkön Ethernet-verkon kautta, joten muita johtoja ei tukiasemalle tarvita. Tämän vaativaakin sisustuksellista silmää tyydyttävän tukiaseman sijoitat siis helposti vaikka suoraan kattoon tai seinälle.

  • Ubiquiti UniFi AP AC Lite, norm. 129 €/kpl 
  • Ubiquiti UniFi AP AC Pro, norm. 220 €/kpl

Katso myös voimassaolevat tarjoukset. Hinta sisältää asetusten konfiguroinnin, joten sinun ei itse tarvitse murehtia niistä tai kutsua asiantuntijaa kotiisi.

LUE LISÄÄ UBIQUITI UNIFI:STA

Langaton eli WLAN-verkko on kätevä tapa käyttää Kuitukaistaasi. Sen avulla pääset nettiin kännykällä, tabletilla tai tietokoneella ilman verkkojohtoa ja voit surffata koko langattoman kotiverkkosi kantavuusalueella. Huomioithan kuitenkin, että WLAN-verkko ei ole osa toimittamaame laajakaistayhteyttä vaan omaa sisäverkkoasi.

Laitteen yhdistäminen langattomaan verkkoon

Toimittamassamme kuitupäätelaitteessa (modeemissa) on vakiona WLAN-tukiasema, joka mahdollistaa langattoman yhteyden WLAN- vastaanottimella varustettuihin laitteisiin. Usein tietokone tai muu laite löytää useamman langattoman verkon, jolloin käyttäjän on tiedettävä oman salatun verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA-avain). Nämä on merkitty kuitupäätelaitteeseen.

Huomaa, että Inteno EG300 -modeemissa on kaksi eri taajuuksilla lähetettävää langatonta signaalia. Mikäli modeemissa lukee verkon nimenä esim. ”Inteno-D67A”, voit liittyä SSID:llä Inteno-D67A-2.4G (2,4 GHz) tai Inteno-D67A-5G (5 GHz). Molempiin kirjaudut samalla salasanalla. 5GHz-taajudella saavutat suuremman nopeuden, kun taas 2,4 GHz-taajuudella on parempi kattavuus. Uudella WLAN-vastaanottimella varustetut laitteet löytävät 5 GHz-signaalin, vanhemmat vain 2,4 GHz-signaalin.

Kytke laitteesi oikeaan langattomaan verkkoon valitsemalla se ja klikkaamalla ”yhdistä”.

Tämän jälkeen laitteesi pyytää verkon salasanaa (WPA-avain). Kun oikea salasana on syötetty, yhdistyy laitteesi modeemisi langattomaan verkkoon. Huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia, jotka tulee kirjoittaa täsmälleen oikein.

Muistathan, että modeemin ja laitteen välinen salasanalla suojattu yhteys ei suojaa internetistä tulevia uhkia kuten verkkohyökkäyksiä, viruksia tai tietomurtoja vastaan. F-Securen palkittu tetoturvapalvelu on helppo ja vaivaton tapa huolehtia laitteiden tietoturvasta.

Langattoman verkon nopeus

Langattomasti ei toistaiseksi pysty saavuttamaan huippunopeuksia. Jos haluat käyttää Kuitukaistaasi maksiminopeudella ja pienimmillä mahdollisella vasteajalla, tulee sinun kytkeä tietokoneesi suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla.

Langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee ja se on riippuvainen monesta eri tekijästä. Nopeuteen vaikuttavat mm. modeemin ja käyttämäsi laitteen tekniikka ja etäisyys sekä ympäristö. Modeemeissa, tukiasemissa, vahvistimissa ja reitittimissä ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. WLAN-verkon nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttavat myös lähistöllä olevien langattomien verkkojen määrä ja käytössä olevat lähetyskanavat.

Oheisessa taulukossa on esitetty toimittamiemme kuitupäätelaitteiden WLAN-standardien teoreettinen maksiminopeus sekä tyypillinen nopeus normaalikäytössä.

Kuitupäätelaite/modeemiTeknologiaWLAN-standardiWLAN maksiminopeusWLAN tyypilliinen nopeus
Inteno FG500 FTTH fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Inteno EG300 FTTB/FTTH fiber AE 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno EG400-AC FTTB/FTTH fiber AE 802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/s 100–300 Mbit/s
Zhone 2427 FTTH fiber GPON 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Zhone 2727 FTTB/FTTH fiber GPON 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno VG50 FTTB VDSL2/Ethernet 801.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s
Inteno DG301-AL-AC FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 250/250 Mbit/s 60–150 Mbit/s
Inteno DG200-AL-AC FTTB VDSL2/Ethernet 802.11 g/n/a/ac -> 450/450 Mbit/s 60–200 Mbit/s
Inteno EG500 FTTB fiber AE 802.11 g/n -> 85/85 Mbit/s 20–50 Mbit/s

Ubiquiti UniFi AP-AC-LITE
Wi-Fi-tukiasema

  802.11 g/n/a/ac -> 390/350 Mbit/s 60–200 Mbit/s

Ubiquiti UniFi AP-AC-PRO
Wi-Fi-tukiasema

  802.11 g/n/a/ac -> 550/550 Mbit/s 100-300 Mbit/s

Zyxel XMG3927-B50A

FTTB VDSL2/Ethernet/G.fast 802.11 g/n/ac -> 550/550 Mbit/s

100-300 Mbit/s

Genexis Pure ED504

  802.11 b/g/n (2.4 GHz)
802.11 a/n/ac (5 GHz)
-> 550/550 Mbit/s

60-200 Mbit/s

 

Modeemin tai tukiaseman sijoittelu

Jotta langattoman verkkosi kantavuus ja nopeus olisivat mahdollisimman hyvät, valitse modeemisi tai tukiasemasi paikka oikein.

modem

Ota paikkaa valitessasi huomioon mm. seuraavat asiat:

• Jokainen este heikentää signaalin kantavuutta. Se kulkeutuu ovien, ikkunoiden ja kevyempien seinärakenteiden läpi, mutta ne vaimentavat signaalia.

• Myös jotkin kodin elektroniikkalaitteet kuten tietokoneet, mokkulat, mikroaaltouunit, viihde-elektroniikka ja energiansäästölamput voivat aiheuttaa häiriöitä.

• Metalli, betoni, tiili, kivi ja hirsi estävät signaalin kulun usein kokonaan.

• Tukiasema kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle ja mielellään korkealle, jotta signaali ulottuu koko asuntoon.

 

Hankalissa tapauksissa ratkaisu löytyy yleensä käyttämällä lisäantenneja tai -tukiasemia. Esimerkiksi meiltä voit hankkia helposti asennettavia, hyvännäköisiä Ubiquiti UniFi -tukiasemia, jotka liitetään talon sisäverkkoon kuvan mukaisesti.

 

Näin saat Ubin käyttöösi:

  1. Yhdistä Ubi datakaapelilla PoE-adapteriin: adapterin POE-portti ←→ Ubin verkkoportti
  2. Yhdistä PoE-adapteri datakaapelilla kuitupäätelaitteeseen: adapterin LAN-portti ←→ vapaa verkkoportti kuitupäätelaitteessa/modeemissa
  3. Kytke PoE-adapteri sähköverkkoon, eli virtajohto adapteriin ja pistorasiaan.
  4. Nyt Ubisi on käyttövalmis!

 Käyttöönotto-ohjeet

Jos haluat käyttää Kuitukaistaasi maksiminopeudella ja pienimmillä mahdollisella vasteajalla, tulee sinun kytkeä tietokoneesi suoraan modeemiin RJ45-verkkojohdolla.

WLAN-yhteys on hyvin altis käyttöympäristön häiriöille ja syy huonoon toimivuuteen on yleensä modeemin ja tietokoneen välinen liian heikko signaali. WLAN-signaalin voimakkuuteen vaikuttaa eniten modeemin ja tietokoneen välinen etäisyys ja käytetty WLAN-kanava. Ihan ensimmäiseksi kannattaa testata toimivuutta lähempänä modeemia.

Jos langaton yhteytesi pätkii tai on hidas modeemin tai tukiaseman hyvästä sijoittelusta huolimatta, yritä korjata yhteyttä seuraavasti.

Käynnistä modeemi uudelleen

Ensimmäiseksi kannattaa modeemi ja mahdolliset tukiasemat käynnistää uudelleen. Mikäli modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä hyvin pitkään, saattaa se ”jumittaa”. Yleensä tämä johtuu modeemin muistin loppumisesta.

Käynnistä modeemi uudelleen ottamalla laitteesta virtajohto irti n. 10 sekunnin ajaksi ja kytkemällä johto sen jälkeen takaisin. Varmista, että modeemi on sammuksissa tarpeeksi pitkään, jotta jännite ehtii varmasti poistumaan laitteesta.

Vaihda taajuutta

Uusimmat modeemimme tukevat sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuuksia. 2,4Ghz on yleisin asetus ja taajuus on usein esim. kerrostaloissa hyvinkin runsaassa käytössä. Tämä voi aiheuttaa häiriöitä, nopeuden laskua tai muuta yhteyden heikkenemistä. Parhaimmillaan 5Ghz taajuuden käyttö nopeuttaa langatonta yhdeyttä huomattavasti, mutta toisaalta verkon kantavuus heikkenee, koska 5Ghz ei läpäise materiaaleja yhtä hyvin kuin 2,4Ghz.

Jos laitteesi, kuten uusimmat kannettavat tietokoneet, puhelimet ja tabletit tukevat 5Ghz-taajuutta, kannattaa se ottaa käyttöön. Mikäli laitteesi ei tue 5Ghz-taajuutta, kannattaisi harkita laitteen uusimista.

Vaihda WLAN-kanavaa

Kodin muut elektroniikkalaitteet ja kerrostaloissa naapureiden modeemit tai reitittimet saattavat aiheuttaa hidastumista ja pätkimistä WLAN-signaalille. Tällöin voit hakea parempaa WLAN-kanavaa manuaalisesti.

Toimittamissamme kuitupäätelaitteissa WLAN-kanava on oletuksena automaattivalinnalla, eli modeemi vaihtaa kanavaa koko ajan ruuhkattomimmalle taajuudelle. Kanavan ruuhkaisuutta aiheuttavat mm. naapurissa olevat muut WLAN-modeemit tai -reitittimet.

Kaikki WLAN-verkkoa käyttävät laitteet (tietokoneet, tabletit, puhelimet) eivät välttämättä osaa käsitellä automaattista kanavavalintaa oikein, joten kokeile ensin WLAN-kanavan kiinnittämistä jollekin tietylle kanavalle. Käytä esimerkiksi kanavaa 11, joka on häiriösietoisin johtuen korkeammasta taajuudesta. Jos kanava 11 ei poista yhteyden pätkimistä, kokeile seuraavaksi kanavaa 10, sen jälkeen kanavaa 9 jne., itselläsi parhaiten toimivan kanavan löytämiseksi.

Päivitä tietokoneen WLAN-ajurit

Ongelmia langattomaan yhteyteen voivat aiheuttaa myös tietokoneen WLAN-sovittimen käytössä olevat liian vanhat ajurit. WLAN-sovitin ei tällöin välttämättä osaa keskustella modeemin kanssa oikein. Tarkista WLAN-sovittimesi ajurit Windowsin laitehallinnasta ja varmista sen jälkeen laitevalmistajan sivuilta, että käytössäsi on varmasti uusimmat WLAN-sovittimellesi tarjolla olevat ajurit. Jos ei ole, lataa uudet ajurit laitevalmistajan sivuilta ja asenna ne käyttöösi.