Mikä on kuitu ja miksi valitsisin sen?

Mitä on kuitu/valokuitu?

Kuitu, eli valokuitu tai valokaapeli, tarkoittaa kaapelityyppiä, jossa tiedonsiirtoon käytetään valoa sähköisten impulssien sijaan. Valokuitu ei kärsi sähköisistä häiriöistä. Kuidun tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, tänä päivänä siirtokapasiteettia rajoittaa vain tekniikka, joka kaapelin päihin on kytketään.

Kuituoptiikka on optinen järjestelmä, jossa valoa johdetaan niin kutsuttujen optisten kuitujen läpi. Niiden ydin on erittäin puhdasta lasia tai muovia, läpimitta muutamasta millimetristä hiustakin ohuempaan säikeeseen. Näitä lasi- tai muoviytimiä ympäröi kuori sekä yleensä myös mekaanista suojaa antava pinnoite.

Kuituoptinen tiedonsiirtojärjestelmä koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta. Lähetin lähettää valoa laserin tai valodiodien avulla. Vastaanotin ”kääntää” valosignaalit sähköisiksi impulsseiksi, jotka lähetetään tietokoneelle, televisioon tai puhelimeen. Vastaanotin tunnistaa valon valokennojen tai -diodien avulla. Tavallisimmin käytetyt valoaallonpituudet ovat 1550 nanometriä, eli infrapunavaloa. Valo soveltuu hyvin tiedonsiirtoon, koska sen kulku on nopeaa ja laatu tasainen.

Miksi tilaisin kuituliittymän?

Kuitu mahdollistaa supernopeat yhteydet ympäröivään maailmaan ja erittäin sujuvan etätyön tekemisen. Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita. Lankapuheluiden vähitellen päättyessa puretaan myös kuparikaapelit, joita vielä nyt käytetään ADSL-laajakaistalla surffaamiseen. Kuitu korvaa nämä vanhat palvelut ja on siten edellytys kodin kiinteälle nettiliittymälle. Kuituliittymä on varma investointi tulevaisuuden yhteystarpeisiin kodeissa.

Voiko 4G, 5G tai muut langattomat laajakaistat korvata kuituliittymän?

Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymiä, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin.

Miksi mobiiliratkaisut eivät riitä?

Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin.

Kustannukset

Paljonko maksaa kuituliittymä omakotitaloon?

Liittymähintamme vaihtelevat alueittain, tällä hetkellä hinnat ovat 1050–3000 €. Liittymismaksun lisäksi tarvitset Karjaan Puhelimen osakkeen, joita välitämme tarvittaessa 200 € hintaan. Myös vanha puhelinliittymäosake käy. Voit tarkistaa saatavuuden ja hinnan osoitteeseesi tai ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Miksi liittymillä on eri hinta eri alueilla?

Liittymän hintaan vaikuttavat monet tekijät, eniten kaivuukustannukset. Haja-asutusalueella verkonrakennus on kalliimpaa pidempien välimatkojen ja harvempien kiinteistöjen takia.

Saanko kotitalousvähennystä, kun tilaan kuituliittymän omakotitalooni?

Liittymän hinnasta 650 € oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Summa on eritelty laskulla, jotta voit helposti hakea vähennystä verotuksessa.

Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?

Ei. Tarjoamme osamaksuvaihtoehtoja aina viiden vuoden maksuaikaan saakka.

Koska lasku liittymästä tulee?

Laskutamme kuituliittymän vasta kytkemisen jälkeen.

Nouseeko kiinteistöni arvo, kun se on liitetty kuituverkkoon?

Monet arvostavat kuituliittymää ja sen suomia mahdollisuuksia mm. etätyöhön. Kuituliittymä on investointi, joka kannattaa ehdottomasti mainita erikseen taloa myydessäsi.

Osake

Tarvitsenko Karjaan Puhelimen osakkeen voidakseni hankkia kuituliittymän?

Kyllä, kaikki omakotitaloissa asuvat kuituasiakkaamme ovat myös osakkeenomistajiamme. Kuituliittymämme ovat osakeliittymiä. Haluamme näin varmistaa yhtiön paikallisen omistuksen.

Mikäli asut asuntoyhtiössä, et tarvitse osakettamme tilataksesi kuitupalveluita. Asuntoyhtiöissä yhtiö omistaa liittymän ja osakkeen.

Kuitu on jo kytketty, mutta en ole saanut osakettani. Miksi?

Saat osakkeesi, kun koko liittymismaksu on maksettu. Mikäli maksat liittymismaksun osissa, toimii osake vakuutena koko osamaksuajan. Kun osake on valmis noudettavaksi, otamme sinuun yhteyttä, yleensä tekstiviestillä.

Mitä osake maksaa?

Tällä hetkellä välitämme/myymme osakkeita 200 € hintaan.

Kuinka myyn osakkeeni?

Mikäli haluat myydä osakkeesi Karjaan Puhelimelle, ota mukaan osakekirja, henkilöllisyystodistuksesi ja tilinumerosi ja tule käymään asiakaspalvelupisteessämme.

Milloin tarvitaan valtakirja?

Tarvitaan valtakirja

  • jos et itse voi noutaa osakekirjaa, voit valtuuttaa toisen henkilön vastaanottamaan sen.
  • jos osake on yhteisomistuksessa eivätkä molemmat (tai kaikki) tule vastaanottamaan osakekirjaa. Valtakirja tarvitaan myös puolisolta.
  • jos osake on jakamattoman kuolinpesän, jäsenet voivat valtuuttaa yhden pesän osakkaista. Perukirja tarvitaan myös.
  • yrityksen tai yhteisön edustajana tarvitset kaupparekisteriotteen, pöytäkirjanotteen ja/tai valtakirjan.


Jos osakekirja ei ole omalla nimelläsi, tarvitaan

  • asiakirja, jolla todistat omistuksen, esim. kauppakirja, lahjakirja, testamentti, perukirja ja jakokirja, ositussopimus.
  • jakamattoman pesän osakkaat voivat tehdä sopimuksen osakkeen siirtämisestä yhden pesän osakkaan nimiin. Perukirja myös mukaan.

Jos asut muualla eikä sinulla ole mahdollista tulla käymään, voit lähettää osakekirjan ja muut mahdolliset asiakirjat kirjattuna kirjeenä osoitteella: Karjaan Puhelin Oy, Laaksokatu 7, 10300 Karjaa. Postitse asioiminen tapahtuu lähettäjän vastuulla.

Mitä teen, jos osakekirjani on hukassa?

Olethan yhteydessä meihin puhelimitse 019 278 480 tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Asennus ja tekniikka

Kuinka kauan kestää, että saan kuitupalvelut käyttööni?

Kuituliittymän toimitusaika omakotitaloon riippuu tilausajankohdasta ja alueen rakennusaikataulusta. Kerromme sinulle tilatessasi, milloin viimeistään kytkemme liittymän ja saat palvelut käyttöösi. Valmiiksi rakennetuilla alueilla normaali toimitusaika on 4–8 viikkoa tilauksesta. Tämä tosin yleensä edellyttää, että olet kaivanut/hoidat kaapelin tontin rajalta talollesi asti.

Asuntoyhtiöille kuituliittymän toimitusaika vahvistetaan aina erikseen. Asukas saa palvelut käyttöönsä kahden viikon sisään tilauksesta, mikäli yhtiöllä on jo käytössään kuitu.

Miten kaivatte kuitukaapelin tontilleni? Palautatteko ylöskaivamanne?

Kaapelin kaivuureitti sovitaan tottakai kiinteistönomistajan kanssa mahdollisimman järkevästä, jottei pihalle aiheudu turhaa vahinkoa. Täytämme kaivannon ylöskaivetulla maa-aineksella ja tasoitamme jäljen. Uutta nurmikkoa emme istuta tai palauta esimerkiksi mahdollisia kiveyksiä.

Mitä asennuksen yhteydessä tapahtuu?

Kuitukaapeli kaivetaan uusilla rakennusalueilla talolle saakka ja otetaan sisään taloon sopivaan paikkaan. Kaapeli päätetään pieneen rasiaan ja kuitupäätelaite eli modeemi yhdistetään siihen ohuella kytkentäkuidulla. Asentaja tarkistaa liittymän toiminnan, minkä jälkeen palvelut ovat käytössäsi. Kaapeli-tv-palvelu kytketään televisioon jo olemassa olevan talon sisäisen antenniverkon kautta tai antennikaapelilla, jonka toinen pää tulee päätelaitteeseen. Nettiä voit käyttää joko etherhet-kaapelilla tai langattomasti.

Asuntoyhtiön asukkaana saat tekstiviestin, kun Kuitukaista-palvelu on kytketty käyttöösi. Mikäli asentajan pitää päästä asuntoosi, soittaa hän sinulle ensin. Kun olet saanut tiedon palvelun toimituksesta, kytket vain modeemin asunnossasi olevaan data- tai puhelinpistokkeeseen. Modeemin voit hakea/ostaa palvelupisteestämme tai jälleenmyyjiltämme.

Mihin kuitupäätelaite sijoitetaan omakotitalossa?

Uusissa taloissa päätelaite sijoitetaan tekniseen tilaa, josta palvelut kytketään talon sisäverkkoon. Näin sekä netti- että tv-signaalit saadaan haluttuihin huoneisiin.

Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole nykyaikaista sisäkerkkoa, päätelaite asennetaan sopivimpaan paikkaan. Milkäli talossa on yksi televisio, kannattaa päätelaite mahdollisesti asentaa sen läheisyyteen olohuoneeseen. Usein pystytään kuitenkin käyttämään talon olemassaolevaa antenniverkkoa, jolloin päätelaite asennetaan mahdollisesti sen kytkentäpisteeseen (splitter) ja tv-signaali saadaan talon kaikkiin olemassaoleviin antennipistokkeisiin. Erittäin tärkeää kuitenkin on miettiä myös langattoman WLAN-verkon käyttöä ja kuuluvuutta sekä erillis(t)en tukiasemien sijoittelua.

Kuitukaista

Mihin tarvitsen nopeaa nettiyhteyttä? Miksi tilaisin 300, 500 tai 1000 megaa?

Yhä useammat palvelut vaativat nopeaa nettiyhteyttä, etenkin kun kyseessä on kuvat, videot, pelit tai isot tiedostot. Netflix, YouTube ja muut suoratoistopalvelut, sekä monet pelit vaativat nopeaa yhteyttä, jotta käyttökokemuksesi olisi mahdollisimman hyvä. Mikäli useampi perheenjäsen käyttää tällaisia palveluita, riittää korkeammasta nopeudesta jaettavaa kaikille. Asiakasneuvojamme tai kuitumyyjämme neuvovat mielellään oikeiden palveluiden valitsemisessa.

Taloudessamme asuu viisi henkilöä ja teinimme pelaavat mielellään nettipelejä. Mitä nopeutta suosittelette meille?

Aktiivisesti nettiä käyttäville perheille suosittelemme vähintään 300/300M nopeutta. Tarvittaessa nopeutta voi myöhemmin myös nostaa (tai laskea).

Pitääkö Kuitukaistan olla nopea, jotta kaapeli-tv näkyy kuidun kautta?

Ei, Kuitukaistan nopeus ei vaikuta kaapeli-tv-palveuumme. Television katselu ei myöskään hidasta nettiyhteyttäsi.

Kaapeli-tv

Voinko käyttää vanhaa televisiota ja digiboxia vielä, kun katson kaapelitelevisiota kuidun kautta?

Mikäli sinulla jo aiemmin on ollut kaapeli-tv, voit käyttää samoja laitteita. Mikäli olet katsonut televisiota antenin, satelliitin tai muun järjestelmän kautta, pitää sinun tarkistaa, että laitteesi tukevat kaapeli-tv-signaalia (DVB-C). Voit tehdä sen osoitteessa www.testatutlaitteet.fi.

Tarvitsenko vielä muita laitteita voidakseni katsoa maksukanavianne?

Maksukanavien katsomista varten tarvitset tv-kortin, jonka saat palvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. TV-kortti laitetaan joko korttipaikalliseen digiboxiin tai kortinlukijaan. Näitä myyvät jälleenmyyjämme.

Huomaathan myös, että HD-kanavien katselemiseen tarvitset Cable Ready HD merkityn vastaanottimen, jonka numero linkitetään yhteen TV-korttisi kanssa. Sopimusehdoissamme edellytämme asiakkailta HD-vastaanotinta, sillä ilman sitä emme voi taata kanavien näkyvyyttä nyt tai jatkossa. Yhä useammat kanavat vaativat HD-laitteistoa signaalien muuttuessa teräväpiirto- tai MPEG4-muotoon.

Mitä kanavia näen kaapeli-tv-palvelussa ilman TV-korttia?

Tällä hetkellä peruskanavia on noin 20.

Olen muuttamassa

Miten saan siirrettyä kuituliittymäni toiseen osoitteeseen?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme hyvissä ajoin ennen muuttoasi. Kuitupalvelut voidaan siirtää uuteen osoitteeseesi, jos kiinteistöllä on kuituliittymä. Omakotitalosta itse kuituliittymää ei voi siirtää, vaan se vaihtaa omistajaa, jos myyt talosi.

Yleistä kuidusta

Mikä on kuidun maksimikapasiteetti tulevaisuutta ajatellen?

Kuitukaapelin tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, periaatteessa ääretön. Vain osa tästä kapasiteetista on käytössä tänä päivänä. Koko Suomen tietoliikenne voisi kulkea vain yhden kuitujohtimen läpi.

Kuinka pitkään kuitukaapelit toimivat? Pitääkö verkko uusia taas kymmenen vuoden kuluttua?

Kuitukaapeleiden arvioidaan palvelevan meitä vähintään 50 vuotta.

Mitä tarkoittaa FTTH? Entä FTTB?

FTTH, Fiber To The Home, tarkoittaa valokuituyhteyttä aina loppukäyttäjän kotiin saakka, kun taas FTTB, Fiber To The Building, valokuituyhteyttä kiinteistöön saakka. Karjaan Puhelimella käytämme yleisesti lyhennettä FTTH, kun puhumme omakotien kuituliittymistä ja FTTB, kun puhumme asuntoyhtiöiden liittymistä.

Mikä on Open Access?

Avoin verkko, ”Open Access”, tarkoittaa, että asiakas liittymänsä (tässä tapauksessa kuituliittymänsä) kautta voi valita useiden laajakaista- tv- ja muiden palveluiden toimittajien välillä. Karjaan Puhelimen kuituverkon asiakkaiden on mahdollista tilata monien toimittajien palveluita jo nyt ja päämäärämme on yhä avoimempi verkko.

Vaikuttaako naapureiden netinkäyttö kuituliittymäni toimintaan?

Ei, omaa kuituliittymääsi ja nopeuttasi käyttävät vain ne, joille annat pääsyn verkkoosi. Jaat siis kapasiteetin vain perheesi kanssa, et muiden.

Pitääkö taloni sisäverkko uusia, kun tilaan kuidun?

Kaapeli-tv-palvelu voidaan kytkeä tavalliseen antenniverkkoon, joten talon vanhoja kaapeleita voidaan yleensä käyttää. Kuitukaista vaatii modernin Ethernet-kaapeloinnin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nettiä langattomasti. Lue lisää omakodin sisäverkosta.

Miten saan kuidun kiinteistööni?

Mitä minun pitää tehdä, jotta rakennatte kuituverkon asuinalueelleni?

Omakotialueille kuituverkkoa rakennetaan pitkälti asukkaiden kiinnostuksen perusteella. Aloita siis ilmoittamalla kiinnostuksesi. Samalla näet alueesi kiinnostusprosentin, jonka tavallisesti pitää olla noin 40 %, jotta voimme tehdä rakennuspäätöksen. Edistääksesi oman alueesi rakennuspäätöstä voit puhua naapureidesi kanssa ja pyytää heitäkin ilmoittamaan kiinnostuksestaan.

Mikäli asut asuntoyhtiössä, jolla ei vielä ole kuituliittymää, ota yhteyttä isännöitsijään tai yhtiön hallitukseen, jotka voivat pyytää kuituliittymätarjouksen yhtiöllesi.

Miksi minun pitäisi tilata kuituliittymä alueen kuituverkon rakennusvaiheessa eikä myöhemmin?

Alueen verkon rakennusvaiheessa tarjoamme tavallisesti nopean tilaajan etuja, kuten kaivuutyöt myös omalla tontillasi. Jos tilaat liittymän myöhemmin, emme takaa sinulle samoja etuja.

Voinko tilata kuituliittymän kesämökilleni?

Ehdottomasti, kunhan se sijaitsee saatavuusalueellamme. Tarkista saatavuus tästä. Huomioithan, että kuituliittymä tarvitsee sähköä.

Muuta

Miten toimin, jolleivat palvelut toimi kunnolla?

Palveluiden ollessa poikki tai muuten viallisia, lue ensin yleisimmät ongelmat ja ratkaisut. Tämän jälkeen voit tehdä vikailmoituksen joko puhelimitse tai netissä. Asiakasneuvontamme vastaa palveluitamme koskeviin kysymyksiin.