Kun olet vastuussa kaapelin kaivusta tontillasi

Lue nämä ohjeet erityisesti, jos olet tilannut DIY-liittymän, eli vastaat itse kuitukaapelin kaivamisesta tontillasi. 

Näin asennat kuitukaapelin tontillasi: Ohjeita asiakkaillemme omakotitaloissa

Valokuidun tuonti kiinteistölle

Valokuitu on herkkä kaapelityyppi ja sen jatkaminen tai korjaaminen on työlästä. Tästä syystä annamme muutamia ohjeita kaapelin kaivun ja asennuksen varalle.

  1. Liitäntäpiste on merkitty puupaalulla tontin rajalla, paalun yläpää on väritetty keltaisella värillä. Maassa paalun alta löytyy valokuitukieppi (mahdollisesti myös muita sähkö- ja puhelinkaapeleita), kaapeli on merkitty kuituetiketillä ja suojattu värillisellä levyllä. Maahan jätetyn kuitukaapelin pituus on pyritty laskemaan siten, ettei sitä tarvitse jatkaa.

  2. Suosittelemme putken tai letkun (läpimitta väh. 50 mm) kaivamista valokuidun liitäntäpisteeltä talon tekniseen tilaan. Käytä esim. PVC-sadevesiputkea tai varsinaista kaapeliputkea. Putki tulee asentaa mahdollisimman lyhyttä reittiä ja tiukkoja mutkia välttää, pienin suositeltu käyristyssäde on 20 cm.

  3. Kun putki on saatu tekniseen tilaan saakka, voit asentaa kaapelin putkeen. Älä asenna vahvavirtakaapeleita, vesijohtoja jne. samaan putkeen kuitukaapelin kanssa. Vedä kaapeli toivottuun paikkaan ja jätä noin 3 metrin kieppi odottamaan.

  4. Tämän lisäksi sinun tulee varata seinätilaa noin 60 x 40 cm sisätiloissa m.m. kuitukaapelille ja -päätelaitteelle. Tilan tulee olla kuiva ja lämpötilan pysyä nollan yläpuolella talvisinkin. Talon data-/puhelin-/tv-sisäverkon liityntäpiste tulee olla samassa paikassa. Lisäksi tilasta tulee löytyä vähintään kaksi vapaata sähköpistorasiaa. Lue tästä lisää omakotitalon sisäverkko-ohjeesta.

Miten käsittelen kuitukaapelia?

Ole varovainen, kun kaivat kaapelikiepin esille maasta. Kaapelikieppi on n. 0,5 m syvyydessä, joten sen saa helposti kaivettua esille käsin. Muista tiivistää kaapeliputken pää asennuksen jälkeen, jottei sinne pääse pieniä eläimiä tai vettä. Tiivistykseen voit käyttää esim. solumuovipalaa ja ilmastointiteippiä.

Käsittele kuitukaapelia huolellisesti. Kaapeli ei siedä esimerkiksi, että:

  • sitä vedetään väkisin maasta
  • sen päältä ajetaan autolla
  • sitä taitetaan tai taivutetaan tiukasti (käyristyssäde vähintään 20 cm)
  • siihen muulla tavoin käytetään väkivaltaa asentaessa