Ilmakuva Inkoosta Kuva Multifoto

Valokuitu on yhä tärkeämpi osa nykyaikaista asumista, ja kohta se löytyy lähes jokaisesta taloyhtiöstä, sanoo asiantuntija. Valokuituyhteyden saaminen taloyhtiöön on kuitenkin usein pitkä ja haastava prosessi. Valokuitua toivovat asukkaat voivat vaikuttaa hankintaan aktiivisesti.

Tietoa tulevaisuuden tietoliikennetarpeista tarvitaan   

Taloyhtiössä asuminen tuo monenlaista helppoutta, mutta päätöksenteko suurista hankinnoista voi olla aikaa vievää. Usein yksittäiset soraäänet kaatavat uusia aloitteita, ja suuria hankintoja vältellään. Asumismukavuutta pitäisi silti pystyä kehittämään ja taloyhtiötä hoitamaan kauaskatseisesti.

– Yksi haluaa piharemontin ja toinen valokuidun, mikä tekee investoinneista sopimisesta taloyhtiöissä vaikeaa. Tieto tulevaisuuden tarpeista ei myöskään aina kohtaa, kertoo Karjaan Puhelimen taloyhtiöpalveluiden myyntipäällikkö Jeanette Ruuskanen.

Tulevaisuuden tarpeista kertoo jotain se, että Suomi on sitoutunut EU:n tavoitteeseen tarjota kaikille vähintään gigabitin internetyhteydet vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii merkittäviä investointeja valokuiturakentamiseen. 

Nykyaikaiset TV-palvelut toimivat valokuidun päällä   

Taloyhtiön asukkaiden kannalta valokuitu mahdollistaa jo nyt nopean ja luotettavan internetyhteyden etätöihin, opiskeluun, sote-palveluihin ja moniin muihin arjen toimintoihin. Lisäksi valokuitu tukee nykyaikaisia TV-palveluita. 

Valokuituhalukkuutta taloyhtiöissä lisääkin juuri kaapeli-TV-palvelu, joka on myös iäkkäämmille asukkaille tärkeä. Tulevaisuudessa, kun televisiolähetykset siirtyvät yhä enemmän internetin varaan (kuten IPTV-palvelut ja suoratoisto), taloyhtiöihin tarvitaan valokuidun tuoma skaalautuva kapasiteetti, jotta televisiolähetyksiä voidaan katsoa ilman katkoksia tai hidasteluja.

– Jossain kohtaa antenni-TV-palvelut tulevat poistumaan eikä kohta ole taloyhtiötä, jossa ei olisi valokuitua. Kun televisiot siirtyvät netin kautta toimiviksi, on valokuitu taloyhtiöille ainoa ratkaisu, Ruuskanen painottaa.

Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys (M65) luo paineita valokuituun siirtymiselle, koska se edellyttää korkealaatuisia tietoliikenneyhteyksiä taloyhtiöihin​. Lue tästä lisää Traficomin sivuilta.

Sisäverkossa pitää olla mahdollisuus gigabitin yhteyteen

Traficomin sisäverkkomääräys pyrkii varmistamaan, että kiinteistöjen tietoliikenneinfrastruktuuri on riittävän laadukas vastaamaan nykyajan ja tulevaisuuden tarpeisiin. Määräystä sovelletaan niin uudisrakentamisessa kuin vanhojen taloyhtiöiden saneerauksessa.

– Kun sisäverkon pitää pystyä vähintään gigabitin nopeuteen, sitä ei saavuteta ilman valokuitua. Vanhoissa taloyhtiöissä sisäverkko on pakko uudistaa esimerkiksi putki- tai sähköremontin yhteydessä. Mikäli remontit eivät ole ajankohtaisia tarjoaa Karjaan Puhelin myös ratkaisua, jossa valokuituyhteys tuodaan joustavasti ja edullisesti asuntoihin asti ilman tarvetta sisäverkon saneeraukselle, Ruuskanen kertoo.  

Joissakin taloyhtiöissä, kuiten rivitaloyhtiöissä, valokuitu voidaan tuoda ulkokautta, ilman että sisäverkkoa tarvitsee saneerata, mutta vaihtoehdoista kannattaa konsultoida paikallista valokuituyhtiötä – ja tehdä se ennakoiden.

Asukas: Vaadi valokuitu yhtiökokouksen käsittelyyn

Miten taloyhtiön asukas voi vaikuttaa valokuidun hankintaan? Ensimmäinen ja tärkein askel on pyytää valokuitu yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Osakas voi esittää pyynnön suoraan isännöitsijälle tai hallitukselle, ja vuokralainen voi viedä toiveen eteenpäin vuokranantajan kautta.

– Jos yksikin osakas pyytää saada valokuidusta tarjouksia yhtiökokoukseen, isännöitsijä on velvollinen hankkimaan ne. Yhtiökokous on paikka, jossa jokainen osakas voi vaikuttaa, Ruuskanen muistuttaa.

Valokuituyhtiö voi auttaa taloyhtiötä toimittamalla tietoa valokuidun toteutusvaihtoehdoista ja hankintaprosessista. Paikallisen valokuituyhtiön edustajan voi myös pyytää yhtiökokoukseen vastaamaan asukkaiden kysymyksiin.

Paikallinen valokuituyhtiö auttaa hankinnasta ylläpitoon

Paikallisen valokuituyhtiön kanssa taloyhtiön on helppo toimia: sen lisäksi, että asiantuntija voidaan kutsua yhtiökokouksen ja rakentamisen vaihtoehdot voidaan käydä läpi perusteellisesti paikan päällä, palvelevat yhtiöt suoraan asukkaita: rakentamisaikaisesta tiedottamisesta valokuidun käyttöönottoon ja tekniseen tukeen. 

Finnet-liiton jäsenyhtiöt ovat kaikki kokeneita valokuiturakentajia, joilla on kokemusta taloyhtiöiden tietoliikenteestä vuosikymmenten ajalta. Pitkä historia tuo myös perspektiiviä valokuidun käyttökokemuksista. 

- Kun taloyhtiöt kerran ovat valokuidun hankkineet, he ei eivät enää halua luopua siitä, Ruuskanen lupaa.

KARJAAN PUHELIN JA TALOYHTIÖT