Mikä on kuitu ja miksi valitsisin sen?

Mikä on valokuitu?

Kuitu, eli valokuitu tai valokaapeli, tarkoittaa kaapelityyppiä, jossa tiedonsiirtoon käytetään valoa sähköisten impulssien sijaan. Valokuitu ei kärsi sähköisistä häiriöistä. Kuidun tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, tänä päivänä siirtokapasiteettia rajoittaa vain tekniikka, joka kaapelin päihin on kytketään.

Kuituoptiikka on optinen järjestelmä, jossa valoa johdetaan niin kutsuttujen optisten kuitujen läpi. Niiden ydin on erittäin puhdasta lasia tai muovia, läpimitta muutamasta millimetristä hiustakin ohuempaan säikeeseen. Näitä lasi- tai muoviytimiä ympäröi kuori sekä yleensä myös mekaanista suojaa antava pinnoite.

Kuituoptinen tiedonsiirtojärjestelmä koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta. Lähetin lähettää valoa laserin tai valodiodien avulla. Vastaanotin ”kääntää” valosignaalit sähköisiksi impulsseiksi, jotka lähetetään tietokoneelle, televisioon tai puhelimeen. Vastaanotin tunnistaa valon valokennojen tai -diodien avulla. Tavallisimmin käytetyt valoaallonpituudet ovat 1550 nanometriä, eli infrapunavaloa. Valo soveltuu hyvin tiedonsiirtoon, koska sen kulku on nopeaa ja laatu tasainen.

Miksi tilaisin kuituliittymän?

Kuitu mahdollistaa supernopeat yhteydet ympäröivään maailmaan ja erittäin sujuvan etätyön tekemisen. Tulevaisuuden kodissa kuituliittymä on yhtä tärkeä kuin vesi- ja sähköliittymät nyt. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, kaapelitelevisiota ja muita kokoajan kehittyviä palveluita. Kuituliittymä on varma investointi tulevaisuuden yhteystarpeisiin kodeissa.

Voiko 4G, 5G tai muut langattomat laajakaistat korvata kuituliittymän?

Ei, mobiililiittymät eivät voi korvata kuituliittymiä, mutta voivat toki täydentää sitä ja antaa sille liikkuvuutta. Valokuitu on ainoa tunnettu tekniikka, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin.

Miksi mobiiliratkaisut eivät riitä?

Mitä useampi käyttää langatonta nettiä, sitä vähemmän kapasiteettia siitä riittää kullekin käyttäjälle. Mobiiliratkaisuissa jaat aina kapasiteetin muiden käyttäjien kanssa. Ne on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön. Mikäli kaikki myös kotona käyttäisivät mobiilinettiä, ei kapasiteetti riitä nopeita yhteyksiä vaativiin palveluihin.

Vaikuttaako naapureiden netinkäyttö kuituliittymäni toimintaan?

Ei, omaa kuituliittymääsi ja nopeuttasi käyttävät vain ne, joille annat pääsyn verkkoosi. Jaat siis kapasiteetin vain perheesi kanssa, et muiden.

Mikä on kuidun maksimikapasiteetti tulevaisuutta ajatellen?

Kuitukaapelin tiedonsiirtokapasiteetti on valtava, periaatteessa ääretön. Vain osa tästä kapasiteetista on käytössä tänä päivänä. Koko Suomen tietoliikenne voisi kulkea vain yhden kuitujohtimen läpi.

Kuinka pitkään kuitukaapelit toimivat? Pitääkö verkko uusia taas kymmenen vuoden kuluttua?

Kuitukaapeleiden arvioidaan palvelevan meitä vähintään 50 vuotta.

Mitä tarkoittaa FTTH ja FTTB?

FTTH, Fiber To The Home, tarkoittaa valokuituyhteyttä aina loppukäyttäjän kotiin saakka, kun taas FTTB, Fiber To The Building, valokuituyhteyttä kiinteistöön saakka. Karjaan Puhelimella käytämme yleisesti lyhennettä FTTH, kun puhumme omakotien kuituliittymistä ja FTTB, kun puhumme asuntoyhtiöiden liittymistä.

Mikä on Open Access?

Avoin verkko, ”Open Access”, tarkoittaa, että asiakas liittymänsä (tässä tapauksessa kuituliittymänsä) kautta voi valita useiden laajakaista- tv- ja muiden palveluiden toimittajien välillä. Karjaan Puhelimen asiakkaiden on mahdollista tilata monien toimittajien palveluita jo nyt ja päämäärämme on yhä avoimempi verkko.

Tässä blogikirjoituksessa vastaamme mediassa esillä olleeseen "avoin verkko" -keskusteluun.

Kustannukset

Saanko kotitalousvähennystä, kun tilaan kuituliittymän omakotitalooni?

Liittymismaksusta 754-1127 € (riippuen alueesta) oikeuttaa kotitalousvähennykseen verotuksessa, jos Karjaan Puhelin hoitaa kuitukaapelin kaivuun tontilla. Mikäli asiakas hoitaa itse kaapelin kaivuun tontilla, on summa, joka oikeutta kotitalousvähennykseen, 464 €. Kotitalousvähennykseen oikeuttava summa on eritelty laskulla.

Pitääkö koko liittymismaksu maksaa kerralla?

Ei. Tarjoamme osamaksuvaihtoehtoja aina viiden vuoden maksuaikaan saakka.

Koska lasku liittymästä tulee?

Laskutamme kuituliittymän vasta kytkemisen jälkeen.

Nouseeko kiinteistöni arvo, kun se on liitetty kuituverkkoon?

Monet arvostavat kuituliittymää ja sen suomia mahdollisuuksia mm. etätyöhön. Kuituliittymä on investointi, joka kannattaa ehdottomasti mainita erikseen taloa myydessäsi.

Pitääkö taloni sisäverkko uusia, kun tilaan kuidun?

Kuitukaista vaatii modernin Ethernet-kaapeloinnin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää nettiä langattomasti. Lue lisää omakodin sisäverkosta.

Asennus ja tekniikka

Kuinka kauan kestää, että saan kuitupalvelut käyttööni?

Kuituliittymän toimitusaika omakotitaloon riippuu tilausajankohdasta ja alueen rakennusaikataulusta. Kerromme sinulle tilatessasi, milloin viimeistään kytkemme liittymän ja saat palvelut käyttöösi. Valmiiksi rakennetuilla alueilla normaali toimitusaika on 4–8 viikkoa tilauksesta, kunhan kaapelin on vedetty tontin rajalta talollesi asti.

Miten kaivatte kuitukaapelin tontilleni? Palautatteko ylöskaivamanne?

Kaapelin kaivuureitti sovitaan tottakai kiinteistönomistajan kanssa mahdollisimman järkevästä, jottei pihalle aiheudu turhaa vahinkoa. Täytämme kaivannon ylöskaivetulla maa-aineksella ja tasoitamme jäljen. Uutta nurmikkoa emme istuta tai palauta esimerkiksi mahdollisia kiveyksiä.

Mitä asennuksen yhteydessä tapahtuu?

Kuitukaapeli kaivetaan uusilla rakennusalueilla talolle saakka ja otetaan sisään taloon sopivaan paikkaan. Kaapeli päätetään pieneen rasiaan ja kuitupäätelaite eli modeemi yhdistetään siihen ohuella kytkentäkuidulla. Asentaja tarkistaa liittymän toiminnan, minkä jälkeen palvelut ovat käytössäsi. Kaapeli-tv-palvelu kytketään televisioon jo olemassa olevan talon sisäisen antenniverkon kautta tai antennikaapelilla, jonka toinen pää tulee päätelaitteeseen. Nettiä voit käyttää joko etherhet-kaapelilla tai langattomasti.

Mihin kuitupäätelaite sijoitetaan omakotitalossa?

Uusissa taloissa päätelaite sijoitetaan tekniseen tilaa, josta palvelut kytketään talon sisäverkkoon. Näin sekä netti- että tv-signaalit saadaan haluttuihin huoneisiin.

Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole nykyaikaista sisäkerkkoa, päätelaite asennetaan sopivimpaan paikkaan. Milkäli talossa on yksi televisio, kannattaa päätelaite mahdollisesti asentaa sen läheisyyteen olohuoneeseen. Usein pystytään kuitenkin käyttämään talon olemassaolevaa antenniverkkoa, jolloin päätelaite asennetaan mahdollisesti sen kytkentäpisteeseen (splitter) ja tv-signaali saadaan talon kaikkiin olemassaoleviin antennipistokkeisiin. Erittäin tärkeää kuitenkin on miettiä myös langattoman WLAN-verkon käyttöä ja kuuluvuutta sekä erillis(t)en tukiasemien sijoittelua.

Kuitukaista

Mihin tarvitsen nopeaa nettiyhteyttä? Miksi tilaisin 300, 500 tai 1000 megaa?

Yhä useammat palvelut vaativat nopeaa nettiyhteyttä, etenkin kun kyseessä on kuvat, videot, pelit tai isot tiedostot. Netflix, YouTube ja muut suoratoistopalvelut, sekä monet pelit vaativat nopeaa yhteyttä, jotta käyttökokemuksesi olisi mahdollisimman hyvä. Mikäli useampi perheenjäsen käyttää tällaisia palveluita, riittää korkeammasta nopeudesta jaettavaa kaikille. Asiakasneuvojamme tai kuitumyyjämme neuvovat mielellään oikeiden palveluiden valitsemisessa.

Taloudessamme asuu viisi henkilöä ja teinimme pelaavat mielellään nettipelejä. Mitä nopeutta suosittelette meille?

Aktiivisesti nettiä käyttäville perheille suosittelemme vähintään 300/300M nopeutta. Tarvittaessa nopeutta voi myöhemmin myös nostaa (tai laskea).

Pitääkö Kuitukaistan olla nopea, jotta kaapeli-tv näkyy kuidun kautta?

Ei, Kuitukaistan nopeus ei vaikuta kaapeli-tv-palveuumme. Television katselu ei myöskään hidasta nettiyhteyttäsi.

Talossani alkaa remontti

Kuitulaitteet/modeemini on kiinnitetty seinään. Voinko siirtää ne/sen itse?

Olethan meihin yhteydessä ennen kuin siirrät kiinnitettyjä laitteita.

Annamme sinulle ohjeet, jos pystyt siirtämään laitteet itse, mutta monessa tapauksessa paikan päälle tarvitaan asentaja. 

Voinko poistaa vanhat puhelinpistokkeet?

Kyllä voit, niitä ei enää tarvita omakotitalossa.

Olen muuttamassa

Olen myymässä omakotitaloni eli kuituliittymän omistaja vaihtuu, mitä teen?

  1. Liittymän nykyinen omistaja on yhteydessä meihin ja irtisanoo palvelunsa päättymään toivottuna päivänä, kuitenkin aikaisintaan kahden viikon kuluttua yhteydenotosta.

  2. Kuituliittymän edellytyksenä olevan osakekirjan voi myydä/antaa talon uudelle omistajalle (ao. kauppakirjalomake) tai myydä takaisin Karjaan Puhelimelle 200 €:n hintaan (ole yhteydessä asiakaspalveluun). Osakekirjan omistajanvaihto vaatii aina itse osakekirjan ja allekirjoitetun kauppakirjan toimittamista Karjaan Puhelimelle.
    Osakkeen kauppakirja

  3. Talon ja kuituliittymän uusi omistaja tilaa itselleen palvelut. Jos palvelut halutaan pitää aktiivisena ilman keskeytystä, tilaus tulee tehdä liittymän vanhan omistajan irtisanomisajan sisällä. Liittymän avaus/omistajanvaihto maksaa 45 €. Mikäli talon vanha omistaja ei luovuttanut osakekirjaa eikä uudella omistajalla ole sellaista ennestään, myymme hänelle sellaisen 200 €:n hintaan.

Mistä löydän lisää tietoa osakkeesta?

Osakesivulta löytyy lisää tietoa osakkeesta.

Miten saan kuidun kiinteistööni?

Mitä minun pitää tehdä, jotta rakennatte kuituverkon asuinalueelleni?

Omakotialueille kuituverkkoa rakennetaan pitkälti asukkaiden kiinnostuksen perusteella. Aloita siis ilmoittamalla kiinnostuksesi. Samalla näet alueesi kiinnostusprosentin, jonka tavallisesti pitää olla noin 40 %, jotta voimme tehdä rakennuspäätöksen. Edistääksesi oman alueesi rakennuspäätöstä voit puhua naapureidesi kanssa ja pyytää heitäkin ilmoittamaan kiinnostuksestaan.

Miksi minun pitäisi tilata kuituliittymä alueen kuituverkon rakennusvaiheessa eikä myöhemmin?

Alueen verkon rakennusvaiheessa tarjoamme tavallisesti nopean tilaajan etuja, kuten kaivuutyöt myös omalla tontillasi. Jos tilaat liittymän myöhemmin, emme takaa sinulle samoja etuja.

Voinko tilata kuituliittymän kesämökilleni?

Ehdottomasti, kunhan se sijaitsee saatavuusalueellamme. Tarkista saatavuus tästä. Huomioithan, että kuituliittymä tarvitsee sähköä.

Muuta

Miten toimin, jolleivat palvelut toimi kunnolla?

Palveluiden ollessa poikki tai muuten viallisia, lue ensin yleisimmät ongelmat ja ratkaisut. Tämän jälkeen voit tehdä vikailmoituksen joko puhelimitse tai netissä. Asiakasneuvontamme vastaa palveluitamme koskeviin kysymyksiin.