Oli vuosi 1877, kun Alexander Graham Bell soitti ensimmäisen puhelunsa. Tämän jälkeen kehitys eteni nopeasti. Länsi-Uudenmaan ensimmäisen puhelinlinjan rakensi Fiskarsin ruukki. Veljekset Haglind antoi länsiuusmaalaisille mahdollisuuden tutustua puhelimeen mainostamalla palvelujaan Ekenäs Notisbladin 22.3.1884 ilmestyneessä numerossa: ”Pruuvilinja asennetaan tänä päivänä neiti Törnblomin ja leskirouva Lilljan ravintoloiden välille, jolloin kukin tykönään saa tilaisuuden vakuuttua näiden kojeiden erinomaisuudesta.” Tämän jälkeen alkoi puhelinverkon levittäytyminen alueelle. Verkko oli osittain huonolaatuinen, mikä johti yleiseen tyytymättömyyteen ja 10. lokakuuta 1920 kokoontuivat kiinnostuneet Karjaalta ja Snappertunasta aikeenaan perustaa puhelinyhtiö.

Karjaan Puhelin Oy saikin alkunsa 26. lokakuuta 1920. Tänä päivänä yhtiöllä on yli 4 000 osakkeenomistajaa, joista valtaosa on raaseporilaisia yksityishenkilöitä. Karjaan Puhelin ei enää ole vain puhelinyhtiö. Toiminta on entistä monipuolisempaa ja olemme nykyisin korkeatasoinen tiedon, liikkuvan kuvan ja puheen välittäjä.

Nyt 90-vuotias yhtiö on aivan uusien haasteiden edessä. Karjaan Puhelimen osakkeenomistajat päättivät vuoden 2008 yhtiökokouksessa, että vanha kuparipuhelinverkko korvataan nykyaikaisella kaikkiin Raaseporin ja Hangon koteihin ulottuvalla optisella kuituverkolla. Tavoitteenamme on, että kaikista uusista kuituasiakkaistamme tulee myös osakkeenomistajia. Näin varmistamme yhtiön paikallisen omistuspohjan ja jatkamme työtä kotiseutumme hyvinvoinnin puolesta.

Kuituverkon kapasiteetti on lähes rajoittamaton ja se tulee palvelemaan meitä vähintään puolen vuosisadan ajan. Kun kehitys etenee ja laitteet vaativat yhä suurempaa tiedonsiirtokapasiteettia, sallii kuitu esimerkiksi 3-ulotteisen liikkuvan kuvan välittämisen interaktiivisesti, mistä on juuri tulossa todellisuutta. Verkossa on syntymässä täysin uusi maailma, jossa virtuaaliset palvelut kuten Facebook, Second Life ja Habbo ovat vasta ensimmäisiä haparoivia askeleita. Aistit, joita tulevaisuuden kommunikointiin käytetään, tulevat tuskin rajoittumaan näköön ja kuuloon. Vain mielikuvitus voi asettaa rajat kehityksen suunnalle.

Karjaan Puhelimen 90-vuotishistoriikki

 MG 4985 web