Nu bygger vi fiber på landsbygden i Ingå!

Ingåborna har en enastående möjlighet att få den mest miljövänliga och överlägset snabbaste internetuppkopplingen – till ett rimligt pris!

På denna sida kan du läsa om det två-åriga projektet, där tanken är att så många Ingåbor som möjligt ska erbjudas möjligheten att ansluta sina fastigheter till fibernätet. Sidan uppdateras under projektets gång.

Inte nog med att EU och Ingå kommun hjälper invånarna att skaffa en funktionssäker och supersnabb förbindelse till omvärlden – man kan även ansöka om hushållsavdrag!

 

Vi ses i Ingå!

Under två junilördagar är vi på plats i Ingå, redo att besvara dina fiberfrågor. 


Kom förbi och säg hej! 

 

Vill du ännu beställa? 

Det lyckas om din fastighet är belägen på ett av byggområdena på kartan nedanför. Om din adress ligger utanför ett byggområde, rekommenderar vi dig att kontakta kundtjänst, så kontrollerar vi möjligheten att ännu inkludera din fastighet i ett byggområde.

BESTÄLL FIBERANSLUTNING

Områden och preliminär byggordning

Området har delats upp i 14 mindre områden enligt kartan. I höst uppdaterar vi denna sida och vid behov justeras den preliminära tidtabellen, baserat på hur nätbyggnadsarbetet framskridit under sommaren.


Utöver detta informeras beställarna skilt per e-post om läget på det område de beställt anslutning till.

Alla beställare får ett första, allmänt mejl och därefter mejl när nätbyggnadsarbetet inleds på det egna området, när arbetet på tomterna inleds och när installationerna i hemmen inleds.

Dessutom blir beställarna kontaktade per telefon före potentiella förhandsutredningar, före arbetet på tomten och före installationen i hemmet.

 

Först byggs områdena:

1, 5 och 6

Dessa områden planeras och byggs först: Linkulla (1), Ingarskila (5) och Täkter (6).

 • Nätbyggnadsarbeten inleds i april-maj.
 • Installationer i hemmen inleds i höst och pågår till vintern -25.

Till näst:

2, 4 och 8

Pålsböle-Virkbyvägen (2), Degerby (4) och Storgård-Innanbäckvägen (8).

 • Nätbyggnadsarbeten inleds nu i sommar.
 • Pålsböle-Virkbyvägen och Storgård-Innanbäckvägen: installationer i hemmen startar i höst och pågår till våren -25.
 • Degerby­: installationer i hemmen pågår under sommaren -25.

 

Därefter

3, 7, 9, 10 och 11

Vassböle (3), Stormora (7), Lågnäs (9), Innanbäck (10) och Malm (11).

 • Nätbyggnadsarbeten inleds under våren -25.
 • Installationer i hemmen pågår under hösten -25.

Sist men inte minst 

12, 13 och 14

De områden där nätbyggnadsarbeten inleds under sommaren -25 och beställarna får sina tjänster i bruk i slutet av året är:

Degerölandet (12), Kopparnäs (13) och Marsjön (14).

 

 

 

Meddelande för väglagen

Vår terrängplanerare kommer att kontakta alla berörda väglag på området för att bestämma lämpliga grävrutter. Eftersom vi inte hinner kontakta alla väglag på hela projektområdet före kommande årsmöte, så ber vi väglag behandla vårt kommande placeringslov för kabling genom att:

 1. Skriva in fiberutbyggnaden som en punkt på föredragningslistan till årsmötet.

 2. Diskutera och kom överens om riktlinjerna för placeringen av fiberkablingen längs vägområdet (vägtrummor och andra begränsningar eller önskemål). För kabling som avviker från vägområdet görs separata avtal med berörda fastighetsägare.

 3. Befullmäktiga en representant för väglaget att överenskomma och godkänna placeringslovet för fiberkablingen på vägområdet.

 

Information om projektet

Vad?

 • Med hjälp av EU-stöd samarbetar Ingå kommun och Karis Telefon för att möjliggöra snabba fiberförbindelser på landsbygden i Ingå. 

 • Målet är att erbjuda fiber på de fastlandsområden i Ingå, där det ännu inte finns fiber eller där det sannolikt inte skulle byggas fiber på marknadsmässiga villkor. På området finns ungefär 1500 fastigheter.

Varför?

 • Projektets initiativtagare är Ingå kommun, som vill säkerställa att kommuninvånarna har tillgång till fibernät, oavsett var man bor.

 • Genom att möjliggöra utbyggnad av fibernätet ges invånare och fastighetsägare på fastlandet möjlighet att hålla jämna steg med teknologins utveckling.

 • Fibernätet och -anslutningen främjar bl.a. distansarbete och är en allt viktigare faktor när man väljer var man ska bo.

Vad kostar det?

 • På projektområdet är anslutningsavgiften 1800 €, som kan betalas på en gång eller i rater.

 • Utrustningen som installeras i hemmet kostar 249 €. Hemutrustningen är obligatorisk för att tjänsterna ska fungera. Det går också bra att skaffa motsvarande utrustning någon annanstans ifrån. 

 • Våra ägarkunder äger företaget – användning av fiberanslutningen förutsätter att du har Karis Telefons aktiebrev. Du kan köpa ett aktiebrev för 200 €.

 • Anslutningens totalpris inklusive grävning, installation och hemutrustning samt aktiebrev blir alltså 2249 €. Läs mer om standardinstallation här.

 • Beställarna har rätt att ansöka om hushållsavdrag i beskattningen. Den avdragbara andelen är 1127 €.

Tidtabell

 • Projektet genomförs under åren 2024–2025. Förhandsförsäljningen avslutades 31.3.2024. Om man bor inom ett byggområde kan man ännu beställa. 

 • Grävningen av stamkablar inleds längs huvudvägar pågår och planeringen för kablar längs mindre vägar inleddes i början av april.

 • Det är avgörande att fastighetsägare, markägare och väglag samarbetar med våra entreprenörer, för att möjliggöra anslutningar inom den snäva tidtabellen. Vi håller tummarna för smidigt löpande samarbete.

Infomaterial

Här kan du öppna eller spara det material som delats ut i postlådorna på stödområdet.

Infobroschyr

 

Hur går projektet till från beställarens synvinkel?

 1. Förhandsförsäljningen avslutades 31.3.2024 och i april planerade vi i vilken ordning nätet byggs.

 2. Du får mejl om att projektet inleds på ditt område.

 3. Du får faktura för aktiebrevet.

 4. Du får mejl när nätbyggnadsarbetet inleds på ditt område.

 5. Om du beställt förhandsutredning, kontaktar montören dig.

 6. Du får mejl när arbetet på tomterna inleds på ditt område.

 7. Vår entreprenör kontaktar dig för att komma överens om arbetet på din tomt.

 8. Dags för arbetet på din tomt (oftast gårdsgrävning).

 9. Du får mejl när installationerna i hemmen inleds på ditt område.

 10. Montören kontaktar dig för att komma överens om installationen.

 11. Dags för installation i ditt hem.

 12. Efter installationen får du räkningen för anslutningsavgiften (hela summan eller din första avbetalning) samt instruktioner om hur du ansöker om hushållsavdrag.

 

Varför fiber?

 • Fiber ger dig ett snabbt och stabilt nät som täcker hela familjens behov – man kan distansarbeta effektivt samtidigt som resten av familjen streamar och spelar online.

 • Underlättar vardagen, ökar boendekomforten och höjer hemmets värde. Att fastigheten har fiber är nuförtiden ett försäljningsargument när huset ska säljas.

 • Smidig förbindelse till alla nättjänster i världen, streamingarna laggar inte med fiber.

 • Med en engångsinvestering får du gränslöst med kapacitet även för framtida behov.

 • Överlägset alternativ även till alla kommande mobilgenerationer.

 • Enligt en konsumentundersökning som genomfördes av Finnet-förbundet i slutet av 2022 är 95 procent av finländska fiberanvändarna nöjda med hemmets internetförbindelse. Av dem som använder mobilt internet är 47 procent nöjda.

Vilka tjänster erbjuder Karis Telefon?

 • Fiberbredband (internetanslutning) upp till 1000 Mbit/s och via samma kablar kan man i framtiden leverera ännu snabbare hastigheter. För fritidsboende har vi skräddarsytt internettjänsterna Sommarfiber som är stängt under vinterhalvåret, och Säsongsfiber vars hastighet och pris ändras två gånger per år.

 • Kabel-tv med de vanligaste inhemska kanalerna passar den traditionella tv-tittaren. När man har kabel-tv kan man även skaffa tv-kort (kortet inkluderar några extra kanaler), till vilket man kan beställa betalkanaler enligt tycke (så som de svenska kanalerna). Till specifika kanalpaket hör även tillgång till en streamingtjänst.

 • IPTV är television över internet och passar dig som vill ha en modern och flexibel tv-tjänst som du själv kan skräddarsy med betalkanaler och tilläggsfunktioner. Denna tjänst begränsar sig inte till ditt hem, utan du kan se på innehåll också på stugan, i husbilen, båten eller var än du rör dig.

 • F-Secures heltäckande dataskydd håller dig skyddad när du surfar på nätet. Säkerhet, sekretess och identitetsskydd står i fokus i denna tjänst.

 • Våra kunder får tidningen Västra Nylands digitala version VN Digital till ett riktigt billigt pris!

  FIBERBREDBAND KABEL-TV IPTV DATASKYDD VN DIGITAL

Varför Karis Telefon?

 • Vi är Ingås lokala fiberleverantör och vi arbetar för en livskraftig hembygd.

 • Hjälpen är nära till hands – välkommen till vårt kontor i Karis! Vid eventuella problemsituationer är vi snabbt på plats. 

 • Vår trespråkiga kundtjänst har fått mycket beröm! Vi svarar på ditt samtal riktigt snabbt: vår medelsvarstid är 12 sekunder.

 • Vi anser att det är till fördel att den part som upprätthåller områdets fysiska nät även ansvarar för internetanslutningen. Läs vårt blogginlägg om sk. öppna nät.

 • Vårt bolag ägs helt och hållet av våra kunder och vi har ingen storägare.

 • Vi vill tillföra hembygden och våra ägarkunder ett mervärde genom att erbjuda nätinfrastruktur, mångsidiga tjänster, kunnande samt arbetsplatser.

 • Vi har byggt fibernät sedan 2008, vilket innebär att vi har över femton års erfarenhet av fiberbyggande. När företaget grundandes 1920 inleddes byggandet av kopparnätet och mellan varven har vi även hunnit bygga kabelnät – vi har alltså över hundra års erfarenhet av nätbyggande.

 

BESTÄLL FIBERANSLUTNING


Vår kundtjänst svarar glatt på dina frågor, här hittar du kontaktuppgifterna.