Frågor och svar om IPTV

Vad behöver jag för att kunna använda IPTV?

Om du har en smart-tv, så räcker det med att beställa ett grundpaket. Om du inte har en smart-tv, behöver du ett grundpaket och en IPTV-box.

Tjänsten förutsätter att du är vår bredbandskund. IPTV-tjänsten levereras via din fiberanslutning vilket innebär att tjänsten kommer använda en del av kapaciteten som din internetanslutning erbjuder. 

Hur laddar jag ner IPTV-appen på min smart-tv?

 1. Starta din tv
 2. Scrolla till Appar på startskärmen i Android TV.
 3. Välj appen Google Play Butik.
 4. Sök efter appar och spel, skriv in: Ålcom IPTV.
 5. Installera appen genom att följa anvisningarna på skärmen.
 6. Kom ihåg att fästa appen så att du lätt kommer åt den på din startskärm.

Hur använder jag IPTV-tjänsten på min smart-tv?

Du laddar ner IPTV-appen i Google Play-butiken på din Android Smart-tv: sök på Ålcom IPTV.

Vid ibruktagning loggar du in med ditt användarnamn och lösenord som du fått av kundtjänsten.

Vilka smart-tv-apparater stöds?

Tjänsten fungerar i Android Smart-TV (t.ex. Philips och Sony), Samsung Tizen 2016-2022 Smart-TV, LG webOS 2016-2022 Smart-TV.  Stöd i alla apparater kan inte bekräftas. 

Behöver jag någon skild utrustning för att kunna använda IPTV-tjänsten?

Du kan använda tjänsten via appen i din Smart-TV. Om du inte har en Smart-TV, behöver du en IPTV-box för att tjänsten ska fungera.

Ifall du väljer Mobil-IPTV som tilläggstjänst, behöver du en smarttelefon eller tablett.

Måste jag ha en hög internethastighet för att IPTV:n ska synas bra?

IPTV-tjänsten levereras via din fiberanslutning vilket innebär att tjänsten kommer använda en del av kapaciteten som din internetanslutning erbjuder. Om man vill försäkra sig om att allt (t.ex. onlinespelande, distansarbete och tv-tittande) ska löpa smidigt samtidigt, rekommenderar vi en hastighet på minst 100 Mbit/s.

Kan man se på IPTV i flera rum samtidigt?

Det går bra. För att kunna se på olika kanaler samtidigt behöver du en IPTV-box för varje tv eller en smart tv som fungerar med IPTV-appen, och dessutom måste bandbredden, d.v.s. hastigheten i ditt bredband vara tillräcklig för att kunna transportera bild och ljud till flera rum.

Hur lägger jag till kanalpaket?

Du kan beställa tilläggspaket via beställningsformuläret.

Vad är fördelarna med IPTV jämfört med kabel-tv?

 • Med en enda IPTV-beställning kan du logga in på alla hemmets smart-tv-apparater. Du betalar alltså för dina kanaler en gång, men kan se dem på flera rutor.
  När du beställer betalkanaler till kabel-tv behöver du ett tv-kort, men om du vill se samma kanaler i en annan tv, behöver du en parallellbeställning till ett parallellkort.
  För dem som har många tv-apparater blir IPTV fort ett billigare alternativ.
 • IPTV kan du ta med dig t.ex. till stugan.
  Kabel-tv:ns tv-kort och dess kortläsare kan du ta med dig till de hushåll som är anslutna till Karis Telefons kabel-tv-nät.
 • IPTV går att skräddarsy enligt egna behov. T.ex. om du vill se tv i din mobil, kan du köpa det som tilläggstjänst.
  Kabel-tv-kanaler kan man inte se i mobilen.


Exempel: du har två smart-tv-apparater hemma samt en skärm. På stugan har du en gammal tv. Du skaffar en IPTV-box till skärmen som du har hemma. Då kan du logga in med samma användarkoder och se på tv i tre tv-apparater/skärmar. När du åker ut till stugan tar du IPTV-boxen med dig, kopplar den till nätet (du kan använda t.ex. hotspoten/surfzonen i din mobil) och kopplar den till den gamla tv:n på stugan. Då behöver du inte en skild kanalpaketsbeställning (t.ex. antenn-tv) till stugan, utan du ser precis samma kanaler som hemma.

Kan jag få en kort förklaring på IPTV-begreppen?

 • IPTV är förkortning av Internet Protocol television och innebär tv som sänds över Internet.

 • Mobil-IPTV = tilläggstjänst som ger tillgång till tv i mobilen/surfplattan.

 • ReTV = ett programbibliotek där du kan välja att se på de tv-program som sänts inom den gångna veckan.

 • Spin+ = tilläggstjänst som möjliggör inspelning och omstart av program.

 • Grundpaket = Du kan välja mellan tre grundpaket, som bland annat består av de vanligaste inhemska kanalerna. Dessa utgör grunden för din beställning. Du kan beställa tilläggspaket och tilläggstjänster till, men IPTV-tjänsten kräver att du har en beställning på ett grundpaket. Grundpaketet kan jämföras med kabel-tv-tjänsten och baskanalerna som ingår.

 • Tilläggspaket = Tilläggspaketen är de betalkanalpaket som du kan beställa, då du har ett grundpaket i som grund.

Vad är prisskillnaden mellan IPTV och kabel-tv?

IPTV kostar från 9,90 €/mån och då kan du kolla på tv i alla hemmets smart-tv-apparater. Utan att betala något extra kan du också logga in på en smart-tv på stugan. Om du köper ett betalkanalpaket, ser du de köpta kanalerna i alla dina smart-tv-apparater.

Kabel-tv kostar 5,20 €/mån per hushåll och då kan du kolla på baskanalerna i alla hemmets tv-apparater. Ett betalkanalpaket kräver att du har ett tv-kort (2,90 €/mån) och kortläsare (engångsavgift 49 €) och ger dig möjlighet att se på betalkanaler i den tv du har kortläsaren insatt i. För att kunna se kanalerna i en annan tv behöver antingen flytta kortläsaren, eller ett parallellkort (1,45 €/mån), en annan kortläsare (engångsavgift 49 €), samt ett parallellpaket för betalkanalerna (från 4,95 €/mån).

Kan jag banda de svenska kanalerna?

För att kunna banda behöver du Spin-tilläggstjänsten. Den enda svenska kanalen som i nuläget kan bandas är Godare (kanalplats 48). Inspelningen lagras ett halvt år i ditt arkiv. 

De andra svenska kanalerna kan tyvärr inte ännu bandas, men detta har önskats och är under arbete. Vi meddelar våra kunder genast när/om det blir möjligt.

Kan jag se de svenska kanalerna i mobilen?

Med tilläggstjänsten Mobil-IPTV ser du kanalerna SVT1, SVT2, TV4, SVTB/24, Kunskapskanalen och Godare också i mobilen eller på plattan. Bara att kasta loss seglet så kan du kolla på tv ute på havet, så länge du har tillgång till nätet.

De övriga svenska kanalerna kan tyvärr inte ännu ses i mobilen, men detta har önskats och är under arbete. Vi meddelar våra kunder genast när/om det blir möjligt.

Finns det text-TV på IPTV?

Nej, det finns det inte.

IPTV-boxen

Var hittar jag instruktionsmanualen?

Anvisningarna för IPTV-boxen Arris VIP7300 Android TV™ kan du ladda ner här:

Bruksanvisning

Hur kopplas IPTV-boxen?

IPTV-boxen ansluts till internet antingen med WLAN (wifi) eller med en nätverkskabel till modemet.

Boxen kopplas till tv-apparaten med en passlig kabel (t.ex. HDMI).

Hur börjar man använda IPTV-boxen?

 • IPTV-appen är förinstallerad på din IPTV-box Arris VIP7300 Android TV™.
 • Tryck på fjärrkontrollens IPTV-knapp för att starta.  
 • Vid ibruktagning loggar du in med ditt användarnamn och lösenord som du fått av kundtjänsten.

Varför står det ”ingen signal” på rutan?

Då din IPTV-box är på (lyser grönt) ska bilden alltid komma fram. Det ska inte stå ”ingen signal” på din tv. Då har ingångskällan på din tv ändrat och du behöver med hjälp av tv:ns egen fjärrkontroll ändra till rätt ingångskälla.

Bilden blir svart/vit/gul?

Eftersom IPTV levereras genom bredbandsnätet kan det förekomma underhållsarbete eller andra störningar som påverkar sändningen. Om bilden blir svart, vit eller gul ska du börja med att slå av strömbrytaren och starta om boxen. Gör en felanmälan om felet fortsätter.


Frågor och svar om kabel-tv

Kan jag använda samma tv och digibox då jag får kabel-tv via fiber?

Om du tidigare haft kabel-tv kan du använda samma utrustning. Om du haft antenn, satellit eller motsvarande måste du kontrollera att denna utrustning fungerar i kabelnätet, DVB-C. Du kan göra det på adressen www.testatutlaitteet.fi.

Behöver jag någon skild utrustning för att kunna se era betalkanaler?

För att se betalkanalerna behövs ett tv-kort. Därutöver behöver du en kortläsare eller digibox med kortplats. Kortläsare kan du köpa hos oss eller hos våra återförsäljare.

Observera att du behöver en Cable Ready HD märkt mottagare för att se på HD kanaler. Mottagaren länkas till ditt tv-kort. I våra avtalsvillkor kräver vi våra kunder har HD-mottagare eftersom vi utan den inte kan garantera kanalernas synbarhet nu och i framtiden. Allt fler kanaler kräver HD-utrustning då signalerna omvandlas till HD- eller MPEG4-format. 

Vilka tv-kanaler ingår i kabel-tv-tjänsten utan tv-kort?

För närvarande ingår över 20 baskanaler.

Måste jag ha en hög internethastighet för att kabel-tv:n ska synas bra?

Nej, internethastigheten påverkar inte kabel-tv:n. Att se på kabel-tv gör inte heller nätet långsammare.

Vad händer om något inte fungerar som det ska?

Bekanta dig först med vanliga problem och lösningar varefter du kan ringa vårt felanmälningsnummer eller göra en felanmälan via nätet. På frågor som berör våra tjänster svarar vår kundtjänst.