En internetuppkoppling som alltid är pålitlig och snabb är särskilt viktig när en företagare hyr ut lokaler till andra företagare.

Livet på landet präglas inte längre av avbrott i streamingtjänsterna och osäkert distansarbete för Tuomas familj. Fiber kan även byggas för endast ett hushåll.

KYRKSLÄTT • Jani Vertanen var en av de första kyrkslättborna som fick Karis Telefons fiberanslutning i bruk. Han har bara hunnit njuta av sina nya tjänster under ett par månader, men är redan nu ivrig över hur stor skillnaden är mot det tidigare.

SJUNDEÅ • Familjen Weckström från Störsvik var bland de första i Sjundeå att ta i bruk en fiberanslutning från Karis Telefon. Pappa Henrik har redan en längre tid verkat aktivt för att få ordentliga, fasta förbindelser till sitt grannskap och är nu nöjd, när fibern kommer ända fram till huset och vardagen rullar på.

Henrik Weckström presenterar arbetspunkten som nu har ett ordentligt bredband till Jonna Kankaanpää från Karis Telefon. 

Hangöbon Gunda Lindholms son Robert tar skrattande emot med orden ”Det är inte jag som är hundraåringen!”. Det sätter tonen för besöket hemma hos Gunda Lindholm som är drygt tre veckor äldre än det självständiga Finland och därmed en av Karis Telefons äldsta fiberkunder.

En strålande solig dag i början av februari träffar jag Albin ”Abbe” Söderström och Staffan Lindholm som arbetar på Karis Telefon med bostadsbolagens fiberlösningar. De ska berätta om Bolagsbredband som är en tjänst Karis Telefon erbjuder alla bostadsbolag på området Hangö–Raseborg–Ingå.

Sandra Nyman och Tony Wikström bor i ett radhus i Hangö. Bostadsbolaget fick fiber för mindre än ett år sedan och det var självklart för paret att de skulle ta tjänsterna i bruk när möjligheten gavs.
– När vi flyttade hit visste jag att det snart skulle komma fiber till bostadsbolaget så jag beställde Karis Telefons ADSL för att enkelt kunna byta till fiber när det var dags. Vi märkte knappt av bytet, utan fick bara ett nytt modem som vi kopplade i och så var det klart. Vi har 100/100M och är jättenöjda. Fast vi bara är två personer så använder vi ofta 3–4 maskiner samtidigt. Vi har två datorer, två pekplattor, två telefoner, smart-tv, vi spelar spel på nätet och ser på Netflix.

Man får en känsla av att tiden står stilla i idylliska Fagervik bruk, Ingå. Men det är långt ifrån sanningen. I vintras drog Karis Telefon fiber längs hela Fagerviksvägen ända från Hamnvägen till bruket och man tog ett steg in i framtiden. En brungrön fibercentral som smälter förvånansvärt bra in i den historiska omgivningen skvallrar om fibern. ”Bara det kommer lite grönska så syns den ännu mindre”, kommenterar Otto von Frenckell på Fagervik gård. Tillsammans med fibern grävdes också elkablar ner, så både telefon- och elstolpar kan börja nedmonteras.

Carola Grönholm bor tillsammans med sin man Bjarne Wikström i ett parhus i centrala Ekenäs. I höstas fick de fiber hem till sig och Carola säger att de är överlyckliga. ”Vi fick båda en julklapp. Jag använder internet och min man tittar ganska mycket på tv. Vi tycker båda om att se på idrott och de svenska kanalerna, som vi inte såg innan vi fick fiber. Via jobbet har jag tagit datakörkort och nu använder jag e-posten hemifrån och betalar räkningar i nätbanken. Och så hittar man ju info om allt på internet. Tidigare var det så proppat när jag väl kom ut på nätet att jag inte orkade vänta. Nu löper det snabbt och stabilt. Vi hade nog inte innerst inne förstått hur stor skillnad det skulle bli med fibern.”

Tack vare lugnet och naturen är det lätt att förstå varför Skåldö lockar till permanent boende, även om man är beroende av färjans tidtabell för att komma dit och därifrån.