Henrik Ekbloms teknologistipendium, vars syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i regionen, delades i år ut till två stipendiater. Först ut presenterar vi Emil Ekholm som är uppvuxen i Tenala.
Som bäst studerar Emil för andra året på Aalto universitetet där han har valt datateknik som huvudämne. Vi fick en pratstund med honom!
Tidigt intresse för datateknik
Emil har varit intresserad av automation, datateknik, maskininlärning och databehandling sedan han gick i högstadiet, och berättar att han egentligen alltid varit intresserad av hur teknologier fungerar och varför de fungerar på just ett specifikt sätt. Intresset för matematik, fysik och programmering var fortsatt stort även under tiden i Ekenäs Gymnasium.
”Jag är hemma från ett jordbruk och har sedan ung ålder hjälpt min far med all världens teknik som under min livstid har kommit mer och mer in i lantbruksarbetet. I dagens läge har ju traktorerna egna datorer med hundratals sensorer och datainsamling. Från det tror jag att mitt intresse för automation och datorer väcktes” beskriver han.
Datateknik är särskilt fascinerande på grund av att man bara behöver en kreativ idé samt en dator eller ett par kretskort med billiga sensorer för att skapa mångsidiga program och kreativa lösningar.
Miniatyr-prototyp för en självkörande traktor
Som 16-åring år 2018 blev Emil introducerad till den kreativa processen; han skapade en miniatyr-prototyp för en självkörande traktor genom att använda sig av programmerbara kretskort med sensorer samt en 3D-printer. Genom projektets gång var han uppslukad av den då i hans ögon fantastiska 3D-tekniken, men han höll fullt fokus på att implementera olika funktionaliteter för att visa sitt koncept.
Med detta kreativa projekt deltog han i Teknatur, en tävling i teknik och naturvetenskap för högstadier och gymnasier i de finlandssvenska skolorna. Av sammanlagt 38 projekt valdes han till vinnare i projekttävlingens högstadieklass med motiveringen ”Innovativ teknik för att trygga framtidens livsmedelsförsörjning. Betydande egen insats.” Årligen deltar ca 2000 elever från 45 olika skolor i Teknatur.
Att studera på Aalto universitetet
Förutom att studielivet i allmänhet känns bra, har Emil tyckt mycket om studierna vid Aalto. De mer projektbetonade kurserna och programmeringskurserna har varit bäst hittills, men han har faktiskt också hunnit medverka som kursassistent i en databasbetonad kurs. Han berättar också att han gillar matematiken, men ser den mest som ett verktyg för att kunna bli en bättre programmerare och problemlösare.
Enligt Emil är utbildningen bra på att varva teori med mera praktiska arbeten. Något som han särskilt mycket tyckt om var en projektkurs där man skulle utveckla en applikation från grunden. För att koda applikationen använde han sig av programspråket Scalafx och programmeringsspråket Javascript.
”Jag valde att utveckla ett datorprogram där man kunde visualisera olika aktier och derivat med hjälp av data från en API. Orsaken att jag tyckte om kursen speciellt mycket var att man fick tillämpa den teori man lärt sig och jobba kreativt stegvis mot ett långsiktigt mål” förklarar han.
Framtidsplaner
Exakt vad kandidatavhandlingen ska handla om är inte ännu helt klart, men det finns en stor chans att det involverar datahantering. Efter avklarade kandidatstudier kommer han att fortsätta med magistersstudier vid Aalto, och baserat på hans nuvarande intressen funderar han på att välja inriktningen Big Data and Large-Scale Computing.
Emil håller på med simning men spenderar även mycket tid med sin familj på hemgården och i naturen. Vi frågar honom om han tänkt sig att hans idéer något skede ska kunna utveckla jordbruket.
”Nog skulle det alltid vara roligt att arbeta med teknologier i en sektor där jag tidigare är bekant. För mig känns ändå nästa naturliga steg att komma ut i industrin och få känna på hur det är att jobba inom sektorn på riktigt” svarar han.
Efter slutförda kandidatstudier har Emil alltså som mål komma in på deltid för att få pröva på hur det är att jobba inom branschen. Han är främst intresserad av datahantering och dataanalys, men inser att de är väldigt breda ämnen. Genom ett deltidsjobb kan han bekanta sig med branschen och se vilka nischer som intresserar honom.
Henrik Ekbloms teknologistipendium hjälper till med att effektivera Emils studier, bland annat genom att möjliggöra införskaffandet av en ultrawide-monitor.
Vi på Karis Telefon gratulerar Emil och önskar honom all lycka inför framtiden!