Henrik Ekbloms teknologistipendium, vars syfte är att främja innovativ teknologisk utveckling i regionen, delades i år ut till två stipendiater. Som andra i turen presenterar vi Paavo Kantele, som växt upp i Karis.

När Paavo sökte studieplatser var det klart att han ville studera ett medicinskt relaterat område, där det var möjligt att kombinera informationsteknik och robotik. En lämplig studieplats hittade Paavo vid Aalto universitet, där han studerar bioinformationsteknologi. Paavos intresse för medicinteknologi har bara stärkts under studierna.

Paavo Kantele

Hittills har kurserna i signalanalys varit de intressantaste inom studierna. Det finns så många olika signaler runt omkring oss, till exempel från telefoner, och det var mycket intressant att studera hur ett komplext meddelande omvandlas till radiovågor och hur det sedan omvandlas tillbaka till ett meningsfullt meddelande i andra änden, förklarar Paavo.

Adaptiv förmåga ett trumfkort i framtiden

Den snabba utvecklingen av artificiella intelligenssystem är mycket aktuell inom bioinformationsteknologin. Det öppnar också många möjligheter inom medicinen. Paavo tror inte på scenarier där robotar själva diagnostiserar människors sjukdomar, men artificiell intelligensdiagnostik kommer troligen att bli ett viktigt verktyg för läkare inom de närmaste tio åren.

Paavo tror att för att lyckas i framtidens IT-yrken behöver man flexibilitet och förmågan att ständigt lära sig. Teknologin utvecklas mycket snabbt nuförtiden och risken att hamna efter är större än någonsin. I framtiden kommer det att vara mycket viktigt att kunna lära sig nya teknologiska egenskaper snabbt och hitta hur man kan utnyttja dem i sina egna uppgifter, bedömer Paavo.

Fritid och framtidsutsikter

Paavo berättar att han alltid har varit mest intresserad av naturvetenskap. Paavos drömjobb skulle vara att arbeta inom medicinteknik med nya och bättre apparater. När mätningen av hjärnsignaler blir mer exakt kan vi till exempel skapa mer praktiska proteser och bättre diagnostiska verktyg.

Studierna tar mycket tid, men Paavo anser att det är viktigt att upprätthålla en balans mellan studier och fritid. Därför försöker han dagligen ägna ett par timmar åt något annat än studier, som att öva violin, jobba för studentföreningen eller träffa vänner.

Denna sommar står Paavo inför att göra sitt kandidatprojekt och nästa vår planerar han att åka som utbytesstudent inom biomedicin till Hongkong.

Vi på Karis Telefon önskar att stipendiet möjliggör Paavos planer på datoruppgradering, som hjälper honom i hans framtida studier. Vi gratulerar Paavo och önskar honom all lycka inför framtiden!