Henrik Ekblomin teknologiastipendi, jonka tarkoituksena on edistää alueen innovatiivista teknologista kehitystä, myönnettiin tänä vuonna kahdelle henkilölle. Toiseksi esittelemme Karjaalla varttuneen Paavo Kanteleen.
Opiskelupaikkoja hakiessa Paavo tiesi haluavansa opiskella lääketieteen läheistä alaa, johon oli mahdollista yhdistää tietotekniikkaa ja robotiikkaa. Sopiva opiskelupaikka löytyi Aalto yliopistosta, jossa Paavo opiskelee bioinformaatioteknologiaa. Paavon kiinnostus lääketeknologiaan on vain vahvistunut opiskelun myötä.
Tähän mennessä Paavoa eniten kiinnostavimpia kursseja ovat olleet signaalianalyysin kurssit. ”Meidän ympärillä pyörii esimerkiksi puhelimista niin paljon erilaisia signaaleja ja oli erittäin kiinnostavaa opiskella miten monimutkainen viesti muutetaan vaikka radioaalloksi ja miten se muutetaan toisessa päässä takaisin järkeväksi viestiksi”, Paavo perustelee.
Sopeutumiskyky on tulevaisuuden valtti
Tekoälyjärjestelmien nopea kehittyminen on hyvin ajankohtaista bioinformaatioteknologia-alalla. Se avaa monia mahdollisuuksia myös lääketieteessä. Paavo ei usko skenaarioihin, joissa robotit itse diagnosoivat ihmisten sairauksia, mutta tekoälydiagnostiikasta tulee luultavasti tärkeä työkalu lääkäreille seuraavan kymmenen vuoden sisällä.
Paavo uskoo, että menestyäkseen tulevaisuuden IT-ammateissa tarvitaan joustavuutta ja jatkuvan opiskelun taitoa. ”Teknologia kehittyy nykypäivänä erittäin nopeasti ja jälkeen jäämisen vaara on suurempi kuin koskaan. Tulevaisuudessa tulee olemaan erittäin tärkeää, että pystyy oppimaan uuden teknologian piirteitä nopeasti ja löytämään kuinka niitä voi hyödyntää omissa tehtävissään”, Paavo arvioi.
Vapaa-aika ja tulevaisuuden näkymät
Paavo kertoo olleensa aina eniten kiinnostunut luonnontieteistä. Paavon unelmatyö olisi työskennellä lääketeknologian alalla uusien ja parempien laitteiden parissa. Aivojen signaalien mittaamisen tarkentuessa voimme esimerkiksi luoda käytännöllisempiä proteeseja ja parempia diagnostiikan työkaluja.
Opiskeluun menee paljon aikaa, mutta Paavo näkee tärkeänä ylläpitää opiskelun ja vapaa-ajan tasapainoa. Hän yrittää siten päivittäin käyttää pari tuntia johonkin muuhun kuin opiskeluun, kuten viulun harjoitteluun, opiskelijayhdistyksen vapaaehtoistyöhön tai kavereiden tapaamiseen.
Tänä kesänä Paavolla on edessä kandityön tekeminen ja ensi vuoden keväällä hän aikoo lähteä biolääketieden vaihto-opiskelijaksi Hongkongiin.
Me Karjaan Puhelimella toivomme stipendin mahdollistavan Paavon suunnitteleman tietokoneen tehopäivityksen, joka tulee auttamaan häntä opiskelussa. Onnittelemme Paavoa ja toivotamme hänelle kaikkea hyvää tulevaisuuteen!