Koti ja etätyö, etäopiskelu, etätehtävät, etäyhteydenpito… ovat nyt pop. Teknologia on onneksi avannut näihin kaikkiin yhä enemmän mahdollisuuksia. Etätyö on usein tehokas ja tuloksellinen tapa tehdä töitä, ja hyvin järjestettynä se voi myös edesauttaa perheen ja työn yhteensovittamista.

Jo ennen koronaa on etätyö yleistynyt, ja nyt sitä tekevät kaikki, jotka suinkin pystyvät. Viime vuosikymmenen alkupuolella joskus tai osittain etätyötä tekeviä oli joka viides suomalainen palkansaaja, viime vuonna jo joka kolmas.

Cisco kertoi maaliskuun alussa, että Suomessa oli jo yhdessä viikossa pidetty 20 000 etätapaamista enemmän kuin normaalisti. He ennustivat myös, että maaliskuun aikana pidettäisiin ainoastaan heidän tekniikallaan 100 000 etätapaamista enemmän kuin normaalisti - ja tämän päälle tulevat vielä etätapaamiset, jotka ovat toteutetaan muiden yhtiöiden (esim. Googlen ja Microsoftin) tekniikoilla.

Olemme koonneet 10 parasta vinkkiä tehokkaaseen etätyöhön ja -opiskeluun! 

10 parasta vinkkiä tehokkaaseen etätyöhön

  1. Kuituliittymä on etätyössä lyömätön.
    Tasainen tiedonsiirto ja lyhyt vasteaika takaavat hyvin toimivan yhteyden työpaikan tiedostoihin ja järjestelmiin. Nosta tarvittaessa liittymäsi nopeutta ja muistathan, että kaikista parhaan kokemuksen saat liittämällä läppärisi modeemiin Ethernet-kaapelilla.

    Kysy työnantajaltasi, voitko saada laajakaistan kuukausimaksun osittain tai kokonaan työpaikan laskuun, kun käytät sitä myös työntekoon. Meidän palvelulaskumme voidaan myös jakaa: Työnantaja voi maksaa OmaKuitu-paketin nettiyhteyden ja sinä itse maksat kaapeli-tv:n ja mahdollisten maksukanavien osuuden.

  2. Pidä kiinni työergonomiasta tai vaihtele ainakin asentoa.
    Yritä järjestää kotiinkin paikka, jossa voit työskennellä selkä suorana – istuen tai seisten, mieluiten vaihdellen. Jos teet hiukankaan säännöllisemmin etätöitä, kannattaa sinun kasata itsellesi kunnollinen työpiste. Kysy, jos työnantaja antaisi vanhat toimistonäytöt etätyöläisten käyttöön.

  3. Rauhoita työympäristö.
    Parhaimmillaan etätoimistolla on parempi työrauha kuin avokonttorissa. Mikäli perheenjäsenet eivät ymmärrä, että olet töissä, voit hankkia esimerkiksi vastamelukuulokkeet.

  4. Pidä kiinni rutiineista.
    Pyri pitämään kahvi- ja lounastauot samaan aikaan kuin konttorilla ollessa. Pistä kalenteri hälyttämään, kun on tauon paikka, jotta muistat pitää ne.

  5. Muista taukojumpat!
    Käy happihyppelyllä ennen töitä tai vaikka lounasaikaan.

  6. Pidä yhteyttä tiimiisi.
    Puhu tiimisi kanssa työsi etenemisestä ja ota esimieheen yhteyttä, jos törmäät ongelmiin. Sen sijaan, että hoitaisit kaiken kommunikaation kollegoille sähköpostilla tai chatin kautta, soita välillä. Lyhytkin ”oikea” keskustelu parantaa kummankin fiilistä ja yhteistyötä.

  7. Varmista, että laitteidesi tietoturva on kunnossa. 
    Asenna F-Secure Safe kaikkiin laitteisiisi. Palkitulla palveluilla suojaat laitteesi tehokkaasti viruksilta ja muilta verkon turvallisuusuhilta. 

  8. Tarkista työnantajan vakuutus.
    Etätyö on tyypillisesti tietokoneella tehtävää toimistotyötä, jossa sattuu vähän vahinkoja. Etätyöt kuitenkin yleistyvät ja samalla lisääntyvät myös etätyöpäivän aikana sattuvat tapaturmat. Suurin osan vahingoista aiheutuu silloin, kun henkilö tekee kotonaan jotain muuta kuin itse työtä. Tarkista, minkälainen vakuutus työnantajallasi on.

  9. Oletko töissä tai vapaalla?
    Työaikataulusta on vaikeampaa pitää kiinni, jos sinulla on sairas lapsi kotona. Onko kyseessä työaika vai lapsen sairastamisen aika? Päätä, oletko töissä tai vapaalla. Vaikka asuisitkin yksin, päätä milloin työaikasi päättyy ja sinä siirryt vapaa-ajalle. Älä anna työpäivän venyä mahdottoman pitkäksi, kukaan ei ole tehokas aamuvarhaisesta iltamyöhään.

  10. Älä murehdi!
    Jos joudut etätöihin siksi, että sinä tai perheenjäseneesi on altistunut koronatartunnalle, on kyseessä poikkeustilanne. Yritä olla murehtimatta liikaa, sillä se vaikeuttaa työhön keskittymistä.