Hemmet och distansarbete, distansstudier, distansuppdrag, hålla kontakten på distans... detta är nu på tapeten. För alla dessa har teknologin som tur öppnat en massa möjligheter. Distansarbete är ofta ett effektivt och framgångsrikt sätt att arbeta på, som även kan bidra till smidigt kombinerande av familje- och arbetsliv.
Distansarbete har blivit allt vanligare redan innan det exceptionella läget med coronaviruset, och nu distansarbetar alla som bara har en möjlighet till det. I början av det förra årtiondet jobbade var femte finländsk löntagare ibland eller delvis på distans, förra året var det redan var tredje.
Cisco berättade i början av mars att det i Finland på en vecka hållits 20 000 distansmöten fler än normalt. Cisco förutspådde även att det under mars endast med deras teknik skulle hållas 100 000 distansmöten fler än normalt - till på detta räknas ännu distansmöten som förverkligas med hjälp av andra företags (t.ex. Googles och Microsofts) tekniker.
Vi samlade ihop de tio bästa tipsen inför effektivt distansarbete och -studier!
De 10 bästa tipsen inför effektivt distansarbete
- Fiberanslutningen är oslagbar då du jobbar på distans.
Stabil dataöverföring och en kort svarstid garanterar en välfungerande åtkomst till arbetsplatsens dokument och system. Höj hastigheten på din anslutning vid behov och kom ihåg att du får den allra bästa upplevelsen genom att ansluta din laptop till modemet med en Ethernet-kabel.
Fråga om din arbetsgivare kan stå för hela eller en del av bredbandsanslutningens månadskostnad, då du även använder det för att arbeta hemifrån. Vår tjänstefaktura kan även delas: arbetsgivaren kan betala FiberHem-paketets nätförbindelse och du betalar själv den del som innehåller kabel-tv och eventuella betalkanaler. - Håll fast vid arbetsergonomin eller byt åtminstone ställning.
Försök att även hemma ordna en plats där du kan arbeta med rak rygg – antingen sittande eller stående, bäst är det om du kan växla mellan dessa. Om du distansarbetar mer regelbundet, lönar det sig att skapa en ordentlig arbetsstation. Fråga om din arbetsgivare skulle låta distansarbetarna använda kontorets gamla skärmar. - Gör arbetsmiljön lugn.
I bästa fall är det bättre arbetsro på distanskontoret än i det öppna kontorslandskapet. Om familjemedlemmarna inte förstår att du arbetar, kan du till exempel skaffa brusreducerande hörlurar. - Håll fast vid rutinerna!
Sträva efter att hålla kaffe- och lunchpauserna samma tid som du håller dem på kontoret. Ställ in larm på kalendern som meddelar när det är dags att hålla paus, så att du kommer ihåg att pausa. - Kom ihåg pausgymnastiken.
Gå ut och ta frisk luft före jobbet eller vid lunchtid! - Håll kontakt till ditt team!
Prata med ditt team om hur ditt arbete framskrider och kontakta förmannen om du stöter på problem. Emellanåt kan du ringa istället för att sköta om all kommunikation med kollegorna per e-post eller chat. En kort ”riktig” konversation bättrar både feelisen och samarbetet. - Se till att dataskyddet är i skick på dina enheter.
Installera F-Secure Safe på alla dina enheter. Med det prisbelönta dataskyddet skyddar du dina enheter effektivt mot virus och andra säkerhetshot. - Kontrollera arbetsgivarens försäkring.
Distansarbete är oftast kontorsarbete som görs på datorn, så det sker sällan olyckor. Distansarbete blir ändå allt mer vanligt och samtidigt ökar även olycksfall som sker under distansarbetsdagen. Den största delen av skadorna orsakas då personen gör något annat i hemmet än det själva arbetet. Kolla upp hurudan försäkring din arbetsgivare har! - Arbetar du eller är du ledig?
Det är svårare att hålla fast vid arbetsschemat om du har ett sjukt barn hemma. Är det fråga om arbetstid eller barnets sjukvårdstid? Bestäm om du är på arbete eller om du är ledig. Även om du skulle bo ensam, bestäm när din arbetstid tar slut och din fritid inleds. Låt inte arbetsdagen bli omöjligt lång, ingen är effektiv från tidig morgon till sent på kvällen. - Oroa dig inte!
Om du måste jobba hemifrån på grund av att du eller en familjemedlem är exponerade för coronaviruset, är det fråga om en undantagssituation. Försök att inte grubbla för mycket, det inverkar på förmågan att koncentrera sig på arbetet.