Karjaan Puhelimen perustaman uuden stipendin ensimmäinen hakuaika päättyi maaliskuussa. Henrik Ekblomin teknologiastipendi on suunnattu korkeakoulu- tai ammattikorkeakouluopiskelijoille, jotka suorittavat ICT:n, tietoliikenteen tai muun näihin läheisesti liittyvän innovatiivisen teknologian opintoja ja sen tavoitteena on edistää innovatiivista teknologista kehitystä Länsi-Uudellamaalla.
Karjaan Puhelimen hallitus on tänä vuonna päättänyt myöntää 2000 euron stipendin yhdelle hakijalle, Tampereen ylipiston Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa diplomi-insinööriksi opiskelevalle Matias Hiillokselle.
Tavoitimme Matiaksen Etelä-Koreasta lyhyeen etähaastatteluun.
”Olen erittäin kiitollinen ja otettu stipendistä. Teen juuri nyt diplomityötäni, joka liittyy epilepsiakohtausten havaitsemiseen kameran ja mikrofonin avulla, ja stipendistä on suuri apu taloudellisesti nyt opintojani loppuun saattaessani”, kommentoi Matias.
Hän on kotoisin Inkoosta ja jo peruskouluaikana ja etenkin lukiossa selväksi kävi, että omat lahjakkuudet löytyvät matematiikan ja fysiikan parista. Laajasta yliopiston tutkinto-ohjelmasta hän valitsi ensin pääaineekseen teknillisen fysiikan ja on sitten syventynyt erityisesti laskennalliseen fysiikkaan ja lääketieteelliseen fysiikkaan. Erääksi mielenkiintoiseksi projektityöksi opinnoissa hän mainitsee hiukkassensoreiden testauksen. Hän kehitteli tiimeineen ratkaisua, jossa sensorit voitaisiin kiinnittää droneihin ja päästömittaukset esimerkiksi tehdasalueilla näin tehdä kauko-ohjauksella.
Etelä-Koreaan Matias tutustui pari vuotta sitten vaihto-oppilaana. Kohdemaa valikoitui maan korkean teknologisen kehityksen sekä Aasia-kiinnostuksen perusteella. Juuri nyt Matias tekee Koreassa diplomityötään.
”Maan teknologinen edelläkävijyys näkyy täällä monessa arkipäivän asiassa, niitä ei pitkän oleskelun jälkeen enää edes oikein huomaa. Täällä on todella turvallista lukuisten valvontakameroiden ansiosta, ovissa ei käytetä lainkaan avaimia, kaduilla kulkee futuristisen näköisiä autoja… Pieni kulttuurishokki täällä ensin tuli; käytös on muodollisempaa ja esimerkiksi esineiden ojentaminen tulee tehdä aina oikealla kädellä ja tukea kättä vasemmalla. Nyt se on niin automaattista, että Suomeen palatessa tulee jatkettua samaan tapaan. Ruoka täällä on todella hyvää!”
Tulevaisuuttaan Matias ei ole sen tarkemmin vielä suunnitellut. Ensin hän haluaa tehdä loppuun koneoppimiseen pohjautuvan diplomityönsä toimeksiantajayritykselle Neuro Event Labs Oy ja valmistua. Sitten tavoitteena on mielenkiintoinen työ, johon kuuluisi innovatiivista tuotekehitystä uusiin teknologioihin pohjautuen.
Matias vaikuttaa juuri sopivalta stipendin saajalta! Haluamme toivottaa Matiakselle onnea myös jatkoon ja huikeita kehitysprojekteja!