Inkoolaisille tarjotaan nyt mahdollisuutta nousta Suomen kuntien huippukastiin kiinteiden yhteyksien saatavuudessa. Nopeat ja toimintavarmat kuitupohjaiset tietoliikenneyhteydet ovat tärkeä kasvun lähde ja kunnan tulevaisuuden turvaaja. Ne mahdollistavat etätyöskentelyn, yrittämisen sekä kaikki hyöty- ja viihdepalvelut, esim. terveyspalvelut, yhä digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Myöskään toimivaa 5G-verkkoa ei alueelle voida rakentaa ilman kunnollista kuidun muodostamaa ”juuristoa”. Etenkin 5G-signaalin hyvä kuuluvuus sisätiloissa edellyttää kuitua kiinteistölle asti.

Länsiuusmaalaisten omistama paikallinen kuituyhtiö Karjaan Puhelin on kiinnostunut rakentamaan optista kuituverkkoa koko Inkooseen, niin keskustaan kuin haja-asutusalueellekin. Yhtiö on rakentanut kuitua koteihin ja yrityksiin Raaseporissa ja Hangossa jo kymmenen vuoden ajan.

Inkoossa Karjaan Puhelin on tänä vuonna rakentanut kuituverkkoa Degerbyssä, Barölandetilla, Grönkullantien alueella sekä kunnan kaavoittamille uusille tonteille. Aikaisemmin on kuidutettu Söderkulla-Fagervik-aluetta, Betesmarken sekä useita asuntoyhtiöitä. Jo tehtyä noin miljoonan euron investointia on tarkoitus jatkaa edelleen tulevina vuosina ja myynti onkin jo käynnissä muutamalla ensi vuonna rakennettavalla alueella keskustassa. Lisäksi tarkoitus on myydä liittymiä Västankvarn-Tallbacka-Gumböle-alueella, jossa kaapelia kaivetaan yhteistyössä sähköyhtiön kanssa sekä ensimmäisellä alueella Tähtelässä.

Inkoon kunnassa erittäin suuri osa kiinteistöistä sijaitsee haja-asutusalueella, jossa investoinnit nousevat korkeiksi mm. pitkien välimatkojen takia. Projektin suuruusluokka on kokonaisuudessaan noin 10 miljoonaa euroa, jonka Karjaan Puhelin on valmis investoimaan, kunhan riittävä tilaajamäärä saavutetaan niin keskustassa kuin maaseudullakin.

Kunnanjohtaja Robert Nyman, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Robert Lemström sekä tekninen johtaja Peter Bergman vierailivat Karjaan Puhelimella lokakuun lopulla. He kannustavat nyt kaikkia kuntalaisia ilmoittamaan kiinnostuksestaan kuituliittymiä kohtaan, jotta koko kunta saataisiin kuidutettua tulevina vuosina. Alla olevassa kuvassa heidän lisäkseen Partik Gustafsson, Jonna Kankaanpää sekä Henrik Ekblom Karjaan Puhelimelta. 

Lue tästä Inkoon kunnan tiedote asiasta.

Gruppfoto webb