KIRKKONUMMI • Jani Vertanen oli yksi ensimmäisistä kirkkonummelaisista, jotka saivat käyttöönsä Karjaan Puhelimen kuituliittymän. Hän on ehtinyt nauttia uusista palveluistaan vasta pari kuukautta, mutta on nyt jo innoissaan huimasta erosta aikaisempaan.

”Taistelimme mobiililiittymän kanssa vuodesta 2015 lähtien, kun tänne ei muuta saanut ja voin sanoa, että todella odotimme kuitua”, hän kertoo. ”Havaitsimme huomattavan laskun yhteysnopeuksissa viime keväänä, kun yhä useampi alkoi tehdä töitä kotoa käsin. Verkko selkeästi ylikuormittui.”

Sekä hän että hänen vaimonsa työskentelevät etänä kotoa käsin ja päättivät heti ottaa käyttöönsä nopean tuhannen megan liittymän. Molemmat ovat töissä IT-alalla ja tarvitsevat luotettavaa yhteyttä – esimerkiksi kun lähettävät ja vastaanottavat isoja tiedostoja tai pitävät etäesittelyitä ja -kokouksia. Hänen mielestään kuituliittymä on tehnyt elämästä helpompaa, kun ei tarvitse jatkuvasti olla huolissaan linjan katkeamisesta tai häiriöistä. Luotettavasta ja eritoten nopeasta yhteydestä on hyötyä myös hänen ladatessaan valokuvien varmuuskopioita harrastuksen puitteissa pilvipalveluun. Kaistaa totisesti tarvitsee, kun kopiolla on koko yli kaksi teratavua.

Vapaa-ajalla pariskunta katsoo paljon elokuvia. Vertanen kutsuu itseään leffafriikiksi ja naurahtaa. ”Elämys on upea, kun kaistaa on riittävästi ja voi striimata 4K-leffoja HRD-kuvalla ja Dolby Atmos -äänillä. Arviolta kulutamme 150 leffaa vuodessa, mikä tarkoittaa melkoista datamäärää.” Vertanen luki hiljattain julkaistua raporttia netinkäytöstä ja totesi käyttävänsä dataa vaimonsa kanssa kymmenkertaisesti keskivertoperheeseen verrattuna. Suomalaisten datankäyttö kasvaa kuitenkin jatkuvasti. Tilastokeskuksen väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2020 -tutkimus kertoo, että käyttö kasvoi edellisvuodesta kolmella prosenttiyksiköllä.

”Kun tiedän kaiken toimivan kotona, voin rauhassa lähteä sieltä muualle”, sanoo Vertanen myös ja selittää, että hän voi kätevästi tarkistaa kodin lämpötilan, pannuhuoneen, kamerat ja lukot puhelimen sovelluksen kautta. Useimmat laitteet on kytketty langattomaan wifi-verkkoon, mutta tärkeimmät, kuten hälytys ja kamerat, sekä eniten kaistaa vaativat televisiot ja tietokoneet ovat kaapelilla. Koska talossa on useampi kerros, on hän varustanut sen mesh-verkolla, jonka tukiasemia löytyy joka kerroksesta.

Kuitua Kirkkonummelle

Jani Vertanen asuu pilottialueella, jonka Karjaan Puhelin on juuri kuiduttanut Kirkkonummella. Projekti lähti käyntiin, kun Vertanen naapureidensa kanssa oli saanut tarpeekseen epäluotettavista mobiiliyhteyksistä ja päätti pyytää tarjouksia kuidusta. Ensimmäisen tarjouksen mukaiset liittymät olisivat maksaneet yli viisituhatta euroa per talous, mikä heidän mielestään ei ollut kohtuullinen liittymismaksu. Karjaan Puhelimen liittymät maksoivat heidän alueellaan noin 2000 €. Valinta oli yksinkertainen, ja projekti starttasikin pian.

Kysymykseen ”miksi mielestäsi kannattaa hankkia kuituliittymä” Vertanen vastaa, että kuitu on ainoa oikea nettiyhteys, koska sen kapasiteetti on kaapelin osalta lähes rajaton. Vain kuitupäätelaitteet rajoittavat kapasiteettia ja niiden vaihtaminen joskus tulevaisuudessa nopeampaan nostaa helpolla tavalla nopeuden ihan uuteen luokkaan.

”Kuituverkko on samantyyppistä infrastruktuuria kuin sähkö-, vesi- ja jätevesijärjestelmät. Kukaan ei hyväksyisi, että vettä ei tule tasaisesti koko aikaa, tai että sähköä olisi välillä saatavilla enemmän ja välillä vähemmän – miksi siis hyväksyisit sellaisen nettiliittymän?”, pohtii hän.

”Kuitu on sijoitus tulevaisuuteen. 5G ei ole lainkaan yhtä luotettava. Kannattaako tukiasemia tosiaan rakentaa niin tiheään kuin kunnolla toimiva 5G-verkko vaatii?” Jani ihmettelee.

Tämän vuoden rakennusalueet Kirkkonummella, Siuntiossa ja Inkoossa

Kuituliittymien myynti on juuri käynnissä tämän vuoden rakennusalueilla. Ravalsissa, Kuusalassa ja Överbyssä kaivuutyöt alkavat heti kevään koittaessa, joten näille alueille kannattaa tilata liittymä nyt heti. Myös Vilhontielle rakennamme kuitua tulevana syksynä ja Neidonkalliolla on myynti käynnissä.

Siuntiossa kuiturakentaminen jatkuu kuntakeskuksen asuinalueilla ja nyt liittymiä voi tilata uusilla alueilla Billskogintien ja Peltokujan tienoilla, Säästöpankintiellä ja Bollstadintiellä sivukatuineen, Härkähaassa sekä Sudenpolulla ja -kujalla.

Inkoossa kuidutetaan Dal, Kyläntie ja Sotilastorpantie. Myös Grönkullantien ja Fagervikintien aikaisemmin kuiduttamattomat osat on avattu tilauksille. Viime vuonna aloitetuista projekteista rakennustöitä jatketaan vielä keväällä Bastubackantiellä, Barölandetilla ja Orslandetilla, eli myös näille alueille ehtii vielä mukaan.

”Viime vuosi oli meille ennätyksellinen. Niin vakituiset kuin kausiasukkaatkin viihtyvät alueellamme etätöissä ja moni tarvitsi lisää nopeutta liittymäänsä. Myös uusia liittymiä tilattiin ennätysmäärä ja asentajat tekevät edelleen pitkää päivää toimitussuman taltuttamiseksi.” kertoo Jonna Kankaanpää Karjaan Puhelimelta. ”Aloitimme kuiturakentamisen vanhempien alueidemme lisäksi Siuntiossa, missä meidät on otettu mainiosti vastaan niin kunnan kuin asukkaiden puolelta. Nyt on vuorossa uusi keskus ja ensimmäiset isommat kuitualueet Kirkkonummelle!”

TILAA LIITTYMÄ TAI ILMOITA KIINNOSTUKSESI

Artikkeli julkaistiin Kirkkonummen Sanomissa 28.3.2021.