Henrik Ekblomin teknologiastipendi, jonka tarkoituksena on edistää alueen innovatiivista teknologista kehitystä, myönnettiin tänä vuonna kahdelle henkilölle. Ensimmäisenä esittelemme Karjaalla lapsuutensa viettäneen Aapo Kanteleen.

Aapo opiskelee Aalto yliopistossa bioinformaatioteknologiaa. Hän valitsi tämän opintosuuntauksen, koska sen kautta hän pystyy yhdistämään terveysteknologian, ohjelmoinnin sekä neurologian opinnot. Aapon intohimona on ihmisten terveyden ja elämänlaadun parantaminen teknologian avulla.

Aapo Kantele 

Ohjelmoinnissa häntä kiehtoo sen tärkeys nyky-yhteiskunnassa, kuten myös ohjelmoinnin tulevaisuuden mahdollisuudet. Aapo on erityisen kiinnostunut tekoälystä ja siitä, mihin sitä tullaan tulevien vuosikymmenien aikana käyttämään.

Terveysteknologian kiinnostus kumpuaa biologisten järjestelmien, erityisesti ihmisten, monimutkaisuudesta ja kiehtovuudesta. Haluan tulevaisuudessa osallistua ihmiskunnan terveyden ja yleisesti elämänlaadun parantamiseen tavalla tai toisella”, Aapo kertoo.

Kiehtovat opinnot ja alati kehittyvä ala

Aapon opinnoissa inspiroivimmat kurssit ovat olleet biofysiikka, joka tarjosi syvällistä ymmärrystä biologisten järjestelmien toiminnasta sekä kvanttifysiikka, joka avasi oven kvanttien maailmaan. Aapo kertoo hänen ohjelmointitaitojensa kehittyneen Scala-ohjelmointikielen kursseilla. Aapo suosittelee bioinformaatiotekniikan opintoja kaikille, joilla on vähänkään kiinnostusta alaan, sillä se tarjoaa laaja-alaiset mahdollisuudet monipuolisiin tehtäviin.

Aapo kertoo bioinformaatioteknologian olevan yksi nopeimmin kehittyvistä aloista, joten hänen on vielä vaikea ennustaa tarkalleen, millaisiin työtehtäviin hän päätyy valmistuttuaan. ”Mielestäni tärkeintä tulevaisuudessa on, että kykenee sopeutumaan muutoksiin ja olemaan oma-aloitteinen”, Aapo arvioi. Tällä hetkellä lääketieteellisten kuvantamislaitteiden ja geneettisen datan parissa työskentely vaikuttavat kuitenkin erityisen mielenkiintoisilta. Esimerkiksi "geenisakset" kuten CRISPR-Cas9, joilla voidaan tarkasti muokata geneettistä dataa, ovat ajankohtaisia ja potentiaalisia teknologioita.

Aapo viettää vapaa-aikaansa selloa soittaen, judoa harrastaen sekä vieraita kieliä opiskellen.

Me Karjaan Puhelimella toivomme stipendin mahdollistavan Aapon suunnitteleman uuden tehokkaamman tietokoneen rakentamisen, joka auttaa häntä opiskeluissa. Onnittelemme Aapoa ja toivotamme hänelle kaikkea hyvää tulevaisuuteen!