Tuntuu, että aika seisoo idyllisessä Fagervikin ruukissa Inkoossa. Mutta tunne on kaukana totuudesta. Viime syksynä Karjaan Puhelin veti kuidun Fagervikintietä pitkin Satamatieltä aina ruukille asti ja otettiin askel tulevaisuuteen. Rusehtava kuitukeskus, joka sulautuu uskomattoman hyvin historialliseen ympäristöön juoruaa kuidusta. ”Kun vähän alkaa vihertää, näkyy se vielä vähemmän”, kommentoi Fagervikin kartanon Otto von Frenckell. Yhtä aikaa kuidun kanssa kaivettiin myös sähkökaapelit maahan, joten sekä puhelin- että sähköpylväitä voidaan alkaa nyt purkaa.

 

Siitä on lähes sata vuotta, kun edellinen suuri viestintäuutuus, puhelinkaapeli, saapui alueelle. Ne kaapelit ovat todellakin palvelleet aikansa. Ennen kuitua kulki kartanon internetyhteys näitä kuparikaapeleita pitkin. Verkkoyhteys oli kaikkea muuta kuin varma; modeemia piti käynnistää uudelleen, pistokkeita vetää ulos ja laittaa kiinni ja silti kaatui netti jatkuvasti. Ero kuituyhteyteen on kuin yöllä ja päivällä. ”Saimme Kuitukaistan käyttöömme tammikuussa, eikä siitä lähtien ole ollut yhtä ainoaa katkosta”, sanoo von Frenckell. ”Tämä on melkein liian hyvää ollakseen totta!”

 

 

Kuitu tuli sopivaan aikaan von Frenckellille, joka tarvitsee työssään hiljattain verkkoon siirtynyttä viljelyohjelmisto WebWisua. Vapaa-ajalla perhe katselee televisiota kuidun kautta kulkevasta kaapeli-tv:stä; erityisesti ruotsalaiset kanavat houkuttelevat nyt, koska aikaisemmin niitä oli mahdoton nähdä alueella.

”Itse asiassa meillä, jotka asumme haja-asutusalueella, on suurin tarve kuidulle. Muut kanavat tarjoavat usein aika huonoja internetyhteyksiä, vanhat kuparikaapelit ja mobiiliratkaisut eivät toimi. Mutta isot yhtiöt satsaavat ennemmin alueille, joissa asuu paljon ihmisiä, eivätkä välitä maaseudusta”, tuumii von Frenckell. ”Täällä kiinnostus projektin toteutumista kohtaan oli suurta.”

Melkein kaikki kymmenen Fagervikin kartanoon kuuluvaa asuntoa on nyt varustettu kuidulla ja kokonaisuus toimii kuten asuntoyhtiö, joka on tilannut Yhtiökaistan. ”Pian kaikilla vakituisesti täällä ruukissa asuvilla on käytössään vuokraan sisältyvät kuitupalvelut. Tämä tekee asunnoista houkuttelevampia.” Von Frenckell näkee erittäin positiivisena sen, että kuidun takana seisoo paikallinen puhelinyhtiö: ”Tiedän, kehen otan yhteyden, kun herää kysymyksiä, eikä minua yhdistetä johonkin call-centeriin Viroon. Tämähän on vähintään yhtä iso juttu kuin puhelinkaapelien saaminen tänne 1920-luvulla. En kyllä oikein ymmärrä niitä, jotka eivät halua kuitua. En ikinä antaisi sitä pois!”

 

Nimi: Otto von Frenckell
Asuu: Fagervikin kartanon päärakennuksessa
Työ: Maanviljely ja metsänhoito
Parasta Karjaan Puhelimen kuidussa: Varma ja vakaa yhteys, joka ei pätki. Yhdessä kaapeli-television kanssa se tarjoaa täysin uusia mahdollisuuksia!