Maalla asuvan Tuomaksen perheen elämää ei enää rasita pätkivät suoratoistopalvelut ja epävarma etätyö. Valokuitu voidaan rakentaa myös yhtä taloutta varten.

Tuomas rakensi vuonna 2017 perheelleen omakotitalon paikkaan, jossa on lähinnä “suota, peltoa ja soramonttua”. Se on osoittautunut mieluisaksi ympäristöksi perheelle elää. Arkisia ongelmia aiheutti kuitenkin alusta asti se, että olemassa olevat tietoliikenneyhteydet olivat huonot.

Kun pienet pojat katselivat suoratoistopalvelusta Ryhmä Hauta, kuva pätki tai pysähtyi. Yhteyden laatu teki myös etätyön epävarmaksi.

- Vaihteluväli siinä, miten 4G yhteys toimi, oli kaikilla operaattoreilla iso. Ruuhkapiikit ajoittuivat niihin aikoihin, kun meilläkin oltiin ruutujen ääressä, työnsä puolesta tietoliikenneyhteyksiin hyvin perehtynyt Tuomas kuvailee.

Valokuidulla netissä pelaaminen on sujuvaa

Tuomas harrastaa verkkopelaamista ja hankki sitä varten taloonsa kiinteän adsl-yhteyden. Se oli varma, mutta hidas.

- Nykyään pelit voivat olla kooltaan jopa satoja gigatavuja. Jos halusin ladata sellaisen, tietokone piti jättää päälle yöksi ja vielä seuraavaksi päiväksikin.

Alusta asti Tuomas ajatteli, että kotiin tarvitaan lopulta valokuituyhteys. Valokuitu tuo supernopean tietoliikenneyhteyden kotiin kiinteästi eli johtoa pitkin. Näin muuttuvat sääolosuhteet tai muiden ihmisten netinkäyttö ei vaikuta yhteyden toimivuuteen.

Tuomas tiesi, että paikallinen tietoliikenneyritys oli rakentanut valokuituverkkoa lähiseudulle. Hän otti yhteyttä ja yllättyi positiivisesti siitä, että jo pelkästään heidän perheelleen rakennettu valokuituyhteys olisi ollut hinnaltaan mahdollinen. Lopulta valokuidun päätti hankkia yhteensä 17 kylän taloutta, mikä laski hintaa perhettä kohti.

Nyt kaikki tapahtuu hetkessä

Tuomaksen kotiin valokuituyhteys tuli tammikuussa 2021. Hänen on vaikea muistaa, minkälaista arki ennen oli.

Esimerkiksi suoratoistopalveluiden häiriötön katsominen on nyt peruskauraa.

Kun Tuomas nykyään haluaa ladata tietokoneelleen uuden pelin, homma on hoidettu sillä aikaa, kun hän käy juomassa kahvit.

- Mitä tahansa tietokoneellani teen, kaikki tapahtuu hetkessä.

Valokuitu on hyvä ratkaisu paitsi nykyhetken myös tulevaisuuden kannalta. Paikallisen operaattorin verkkopäällikön mukaan valokuidun tekninen käyttöikä on vuosikymmeniä eli sen nopeus ja laatu riittää jatkossakin. Luotettava, tulevaisuuden palvelut ja kaapelitelevision mahdollistava valokuitu myös helpottaa kodin myyntiä.

 KATSO KUITUSAATAVUUS

Haastattelu on alkuperäisesti julkaistu Suomi tarvitsee kuitua -sivustolla.