Regeringens målsättning att öka antalet elbilar i Finland för att stöda en hållbar utveckling kräver gemensamma satsningar på lokalplan.

OP och Fortum bygger tillsammans på ca 80 orter hundra laddningsställen för elbilar runtom i Finland. Av dem är 4 st planerade vid Andelsbanken Raseborgs kontor, 2 st i Raseborg (Ekenäs och Karis), en i Hangö samt en i Kimito.

Att främja användningen av elbilar genom att erbjuda laddningstjänster är ett utmärkt sätt att verkställa vår samhälleliga roll på lokalplanet. Vi vill bidra till ökad elbilism och samtidigt göra användningen av elbilar enkel med nya tjänster, säger verkställande direktören Lars Björklöf på Andelsbanken Raseborg.
De nya laddningsstationerna som byggs i anslutning till Andelsbankens kontor, blir en del av nätverket Fortum Charge & Drive. Nätverket har i de nordiska länderna över 1200 laddningsställen, av vilka 450 är snabbladdningsstationer. För tillfället har Charge & Drive drygt 90 laddningsstationer i Finland, varav 35 st är snabbladdningsstationer.

Projektansvarig vid Andelsbanken Raseborg, Magnus Roth, berättar att varje laddningsstation består av två laddningspunkter, effekten är 2x22 kW eller 2x11 kW och planerandet av laddningsstationerna i anslutning till bankens kontor har inletts och byggandet påbörjas så fort som möjligt. Avsikten är att de ska stå till kundernas förfogande före slutet av året. Laddningsplatserna är fria att användas av alla.

Karis Telefon installerar som bäst sin första 22 kW laddningspunkt för allmänheten på Dalgatan 7 utanför sitt kontor i Karis. Laddningsstationen levereras av Ekenäs Energi som i egen regi redan byggt ut 4 laddningsstationer i Raseborg och Hangö. Alla laddningsstationer ingår i Virta-nätverket som är det största nätverket av offentliga laddningsstationer i Finland med totalt 250 laddningspunkter runt om i landet, från Hangö till Ivalo. Genom roaming-partners kan Virta-kunder ytterligare ladda sin bil vid över 5000 offentliga laddningsstationer i Europa.

I Karis Telefons strategi ingår att driva och utveckla verksamheten hållbart. Bolagets datacentraler vilka distribuerar såväl bredband, TV som telefon över fibernätet drivs med elektricitet producerat i Nordiska vattenkraftverk kombinerat med lokalt producerad solenergi. Utgående från samma strategi har bolaget nyligen beställt sin första helt elektriska bil och då känns det naturligt att även förse allmänheten med laddningsmöjlighet för sin elbil konstaterar Karis Telefons verkställande direktör Henrik Ekblom.

latauspiste