Pressmeddelande 4.9.2020.

För Ingå kommun är förbättrandet av trafiksäkerheten på stamväg 51 av högsta prioritet och kommunen jobbar med detta på flera fronter. Ett av projekten, det intelligenta vägprojektet Route 51, har fått en stark aktör bakom sig då VTT, som följt projektet en längre tid, visat intresse av att föra projektet vidare.

Projektet har sedan tidigare drivits av Ingå kommun i samarbete med Karis Telefon och Raseborgs Energi. Även Nokia och Destia samt många andra har varit med i det förberedande arbetet.

Business Finland har beviljat VTT anslag för ett projekt som ska skapa ett intelligent vägekosystem av finländska exportföretag, lokala företag, forskningscentraler, kommuner, kommunala aktörer och regleringsmyndigheter. Målet är att skapa ett gemensamt ekosystem som skulle utveckla stamväg 51 till det tryggaste och smartaste vägavsnittet i världen.

Route 51 fick sin början i behovet av förbättrad trafiksäkerhet på stamväg 51 i allmänhet och via belysning i synnerhet. Sedan dess har även forskning och innovationer inom framtidens trafiklösningar knutits till projektet, såsom bl.a. sensor-, radarteknik-, smart belysning och autonom körning, det vill säga hur fordon talar med infrastrukturen.

För utom förbättrad trafiksäkerhet på stamväg 51, medför utvecklingen i Ingå hamn och Joddböle att det finns både sådana aktörer och sådan trafik på området som talar för att projektet borde förverkligas.

Tilläggsinformation

Robert Nyman, kommundirektör, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +358 40 149 3762
Henrik Wickström, kommunstyrelsens ordförande, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +358 44 555 3885
Tero Kiuru, VTT, Senior Scientist, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +358 40 176 8566

Henrik Ekblom (Karis Telefon), Frank Hoverfelt (Raseborgs Energi), Henrik Wickström (Ingå kommun) och Robert Nyman (Ingå kommun).
Bild: Benjamin Lundin.

Läs mer:

Världens smartaste väg byggs med Karis Telefons fiber (31.01.2019)