Vad är grooming – och vad gör man om man blivit utsatt?
Grooming handlar om att en vuxen person tar kontakt med ett barn i syfte att utnyttja barnet sexuellt. Det är inte alltid en medelålders gubbe som skickar meddelanden, utan det kan hända bland alla åldrar och kön. Det är aldrig ditt fel om någon på nätet stör dig! Det är modigt att berätta för en vuxen.
Att göra i klassen
- Förtydliga hur viktigt det är att våga berätta.
- Eleverna funderar för sig själva: vilka tre personer skulle hen kunna prata med ifall någonting skulle hända? En av dessa tre personer får gärna vara en vuxen. Man behöver inte dela med sig av listan.
Att titta på i klassen
Vasa Övningsskola: Vad gäller på nätet? Äldre konstapel Rikard Lindroos svarar på elevers frågor.
Rädda Barnen: Nettivihje.
Se också
- Konstaapeli Daniel på TikTok – Var försiktig när du pratar med människor du inte känner. (på finska)
- Konstaapeli Daniel på TikTok – Lägg märke till tecken på grooming i tid. (på finska)
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren (RIKU) erbjuder avgiftsfritt stöd, handledning och vägledning i brottsärenden för brottsoffer, offrets närmaste samt vittnen i brottmål. Du kan också få hjälp om du misstänker att du blivit offer för ett brott. RIKU kan dessutom hänvisa till övriga tjänster såsom krishjälp. Du kan kontakta RIKU exempelvis via telefon eller på nätet, även anonymt. Mer information hittar du på Brottsofferjoursens websida.
Hur gör man en polisanmälan?
Du kan göra brottsanmälan i polisens nättjänst eller genom att besöka en polisstation vid en tidpunkt då brottsanmälningar tas emot. Mer information hittar du på Polisens websida.
Grooming |
"Med grooming som fenomen avses att man bygger upp en kontakt med ett barn i sexuella syften, ofta i anslutning till nätvärlden. Sexuellt lockande som riktas mot ett barn kan ske både i den fysiska världen och i alla sociala medier och spelmiljöer på nätet där barn tillbringar tid. Skapandet av kontakt med ett barn kan ske över en lång tid eller särskilt i sociala medier mycket snabbt, till och med på några timmar. I strafflagen i Finland täcker benämningen lockande av barn i sexuella syften av dessa gärningar endast förberedande gärningar alldeles i begynnelsefasen. Den diskussion som avses i paragrafen om lockande behöver inte vara sexuell, det kan handla om att komma överens om att träffas i det fall att förövaren har som syfte att rikta ett sexuellt brott mot barnet eller producera material som visar barnet sexuellt. Kommunikation med en sexuell nyans eller att föreslå sexuella handlingar till ett barn uppfyller enkelt en allvarligare rubrik i strafflagen; till exempel sexuellt utnyttjande av ett barn eller försök till det." Källa: Poliisi.fi, utdrag 10/2022 |
Vi rekommenderar
- Folkhälsans och Nektaria rf:s material Snippelisnopp – enkel sexualundervisning för årskurs 1–6.
- Rädda Barnen: #Nätsmart om övergrepp på nätet, barns relation till nätet, samt tips på hur man pratar med barn i olika åldrar.
- Stopp! Min kropp! är Rädda Barnens vägledning för föräldrar och andra viktiga vuxna med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.
- Rädda Barnen: Vägledning för vuxna.