VTT:s tekniker Mikko Grommi och Karis Telefons infra- och fastighetschef Magnus Henriksson vid Karis Telefons datacenter.
El behövs också utanför elnätet – Ny teknologi för elproduktion i extrema förhållanden utvecklades i ett projekt koordinerat av VTT
Det finns tusentals linkmaster, väderstationer, byggarbetsplatser, järnvägar och andra platser utanför elnätet där små mängder el behövs. I ett projekt lett av VTT konstaterades att bränslecellsteknologi möjliggör driftsäker, fjärrstyrd och mer miljövänlig elproduktion även i svåråtkomliga och extrema förhållanden.
“Bränslecellsteknologi som utnyttjar gas visade sig vara mycket väl lämpad för elektrifiering av platser i extrema förhållanden, från 40 minusgrader till över 50 graders tropiska temperaturer”, säger VTTs forskningsprofessor Jari Kiviaho, som var koordinator för RoRePower-projektet.
Traditionellt har el på svårtillgängliga platser producerats med dieselgeneratorer. Verkningsgraden för fastoxidbränslecellsteknologi, som testades i projektet, är bättre jämfört med traditionella metoder, och dessutom kan el produceras utsläppsfritt även på avlägsna platser genom att använda biobaserat bränsle.
”Denna lösning har globalt sett tiotusentals potentiella användningsområden. I Finland kan den användas till exempel för att elektrifiera väderstationer, avlägsna trafikljus och kameror som används för gränsövervakning samt för laddning av drönare,” säger Kiviaho.
En annan fördel med bränslecellsteknologin är underhållsfriheten, eftersom det med en enda tankning går att producera el, med enbart fjärrövervakning, i upp till ett år. Systemet kan också användas parallellt med till exempel solceller eller batterier.
I Finland fungerade Karis Telefons datacenter som testplats
I det internationella projektet testades bränslecellsutrustning på över 50 platser runt om i världen. I Finland testades utrustningen i Karis Telefons datacenter, där det genomsnittliga elbehovet var under 1 kW. SolydEras bränslecellsystem provkördes framgångsrikt på platsen under cirka två år. Under denna tid producerade systemet all elektricitet som datacentret behövde med gas levererad av Auris Energia.
"Karis Telefon har länge undersökt och implementerat olika alternativa energikällor, såsom solenergi och vindkraft, men när det gäller reservkraft har batterier varit det vanligaste alternativet. När VTT presenterade bränslecellsprojektet för oss var det ett enkelt beslut att delta. Det har varit ett intressant projekt som gett mycket nyttig information om bränsleceller samt deras fördelar och utmaningar. Jag ser en mycket ljus framtid för bränslecellstekniken," säger Karis Telefons infra- och fastighetschef Magnus Henriksson.
"Projektet visade att kombinationen av gas och bränslecell har potential på krävande elektrifieringsplatser, såsom svårtillgängliga platser utanför elnätet," konstaterar Perttu Lahtinen, vice verkställande direktör på Auris Energia.
De system som utvecklades och testades i projektet är nu kommersiella produkter och lämpar sig utmärkt för småskalig elproduktion under mycket krävande förhållanden.
RoRePower var ett 4-årigt EU-finansierat projekt med målet att utveckla och testa små kraftkällor för svårtillgängliga fjärrstyrda platser utanför elnätet. Förutom VTT ingick även Sunfire, new enerday, SolydEra, EFCF och 3E Energy i konsortiet. Projektet har finansierats av EU bränslecells- och vätgasgemensamföretag med avtalsnummer 824953 och Horizon 2020 forsknings- och innovationsprogram.
Tilläggsinformation:
Jari Kiviaho
Forskningsprofessor, VTT
jari.kiviaho (at) vtt.fi
Tel. 050 5116778