Hangöbon Gunda Lindholms son Robert tar skrattande emot med orden ”Det är inte jag som är hundraåringen!”. Det sätter tonen för besöket hemma hos Gunda Lindholm som är drygt tre veckor äldre än det självständiga Finland och därmed en av Karis Telefons äldsta fiberkunder.

 

Gunda rör sig energiskt med hjälp av sin rullator. Hörseln och synen har blivit sämre med åren, men ”det bästa är att jag är alldeles klar här uppe”, konstaterar hon och pekar på sitt huvud. Hon har nära till skratt och mycket humor som skiner igenom när hon berättar om livet förr.
- Vi byggde huset efter kriget. Min man var krigsinvalid och vi fick ett förmånligt lån. Jag minns än idag samhörigheten när alla grannskapets karlar kom och byggde vår källare. Sen gick de vidare och byggde grannens hus. Utan betalning! Sån talkoanda ser man inte längre. Det var en helt annan sammanhållning efter kriget.

Gunda minns planen som flög över Hangö under kriget. Man hörde på motorljudet att de var tungt lastade med bomber.
- Men inte förstod vi riktigt hur farligt det var ändå, kriget. Inte förrän efteråt.

Gunda har jobbat med bokföring på Hangöfabriken HaTeKe och under kriget fick hon anställning som sekreterare på staben i Karis. Gundas handstil var nämligen lika jämn och fin som dagens datorskrivna fonter.

 

 

Under evakueringen i Ekenäs träffade hon sin blivande man. Det blev inget stort kyrkbröllop, utan flera par vigdes på samma gång hemma hos prästen. När Ekenäs i sin tur evakuerades förflyttades de till Svartå gård. Med åren utökades familjen med fyra barn.

Tre av barnen bor nu i Sverige och när de, samt barnbarnen och barnbarnsbarnen, kommer på besök använder de Gundas fiberanslutning till sina datorer och telefoner. Då får de en stabil anslutning att surfa med under Finlandsvistelsen. De tittar också gärna på Sveriges tv-kanaler, som nu finns tack vare fibern.

Fiberanslutningen installerades i slutet av november. Av grävningarna ser man inte ett spår i trädgården.
- De gjorde ett snyggt arbete, konstaterar Robert.

Gunda själv tittar mest på tv. 
- Jag älskar all slags sport, förutom boxning! konstaterar hon. I fotbollen följer jag med hur de passar och bygger upp spelet. Ronaldo och Messi är mina favoriter. Nu har jag också en musikkanal att lyssna på.

Musik är viktigt för Gunda som sjungit i kör största delen av sitt liv. Hon har också lett gymnastikgrupper och varit teaterchef vid Arbis samt ställt upp i kommunalvalet. Det har också blivit många resor till olika platser runt om i världen. Det verkar vara här hemligheten bakom ett långt liv ligger i kombination med en positiv livssyn.
- Mamma har en enorm humor och följer med allt, säger snart 70-åriga sonen Robert. Om hon vill veta något så brukar hon uppmana mig att googla det.

- Det är viktigt med ett aktivt liv, säger Gunda. Man får inte bli sittande, utan måste röra på sig och ha program. Och så sätter hon sig i gungstolen och visar några gymnastikrörelser som 20 år yngre personer skulle ha svårt att utföra.